FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf



Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood




A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


A 2008. évi tartalomjegyzék.
Utolsó frissítés: 2011-09-26

December

Profi-Fa - lapzárta 15 év után
A Profi-Fa Faipari Szaklap tulajdonos-főszerkesztője, Fónagy István bejelentette a másfél évtizede prosperáló nyomtatott kiadvány megszűntetését.
(2008. 12. 19.)
A FATUDAKOZÓ legnagyobb vállalkozásai - ALL STARS - 20
E heti top-listánkban a Fatudakozó rendszerében található legnagyobb árbevételt realizáló - FATUDAKOZÓ ALL STARS - 20 vállalkozást gyűjtöttük csokorba.
(2008. 12. 18.)
AgroNapló - FATÁJ együttműködés
Az erőforrások ésszerű megosztása sok esetben versenyelőnyhöz juttatja az együttműködő partnereket. Ennek reményében kezdte meg együttműködését az AgroNapló - Országos Mezőgazdasági Szakfolyóirat és a FATÁJ-FATUDAKOZÓ-FAGOSZ.
(2008. 12. 18.)
Faipari Hatékonysági Hírlevél
Ismét itt az év vége, a számvetések ideje. Ilyenkor minden évben azt mondtuk, túl vagyunk egy nehéz, küzdelmes éven, és a küzdelem meghozta a várt eredményt. Ez így volt Önnél is és a legtöbb faipari vállalkozásnál.
(2008. 12. 17.)
Céghírek - Üzleti ajánlatok
ÚJ FAGOSZ tag: INTERHOLZ 2000 Bt | Nyírerdő Zrt - több mint 400 közmunkást foglalkoztatott | ERDÉRT Faáruház - gyors lapszabászat, max.4 nap | Praktiker - 18. áruház hazánkban | ÜZLETI KERESLETEK é s ÁLLÁSAJÁNLATOK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 12. 17.)

Mi legyen a használt csiszolópapírral?
Mivel nem csak a bútoriparban, de a parketta, a falemezek gyártása során, sőt a más faipari területeken is jelentős mennyiségű csiszolóanyagot használnak fel, így e kérdés a mi érdeklődésünket is felkeltette. Kíváncsian várjuk akár a termelő cégek, akár a csiszolóanyag gyártók és kereskedők észrevételeit ehhez a témához
(2008. 12. 17.)
A 100 legnagyobb hazai bútorgyártó - 2007. évi tények
Idén áprilisban adtuk közre a magyarországi bútorgyártás legnagyobbjait jegyző 2006-évi listát. Ez lett rendszerünk legolvasottabb oldala. Mostanra összeállt 2007. évi adatokon alapuló 100 legnagyobb hazai bútorgyártó csoportja.
(2008. 12. 12.)
Az Erdőtörvény általános vitára alkalmas,
a Parlamentben a vita kezdete: december 15.
A Mezőgazdasági Biz. már dec. 3-án tárgyalta és általános vitára alkalmasnak tartotta a tervezetet. A Környezetvédelmi Bizottság dec. 9-i, a Gazdasági Bizottság pedig dec. 10-i ülésén döntött ugyanígy. Ezek alapján a Parlament december 15-én megkezdi az Erdőtörvény tervezet általános vitáját, ami várhatóan majd a 2009. február közepén kezdődő tavaszi ülésszakon fejeződik be.
(2008. 12. 12.)
Fagazdasági sajtószemle
| Válságban is bővítenek Zalaegerszegen | Elbocsátás a Sellatonnál | Konferencia a versenyképességről - bútorgyártó előadóval | 380 hektár erdőt loptak el tavaly |
(2008. 12. 10.)
Faipari és bútoripari ágazati elemzés, 2008. I-II. negyedév
A hazai faipar és bútoripar ágazati gazdaságelemzését készítteti negyedéves gyakorisággal a Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság. E helyt a 2008. I. féléves (I-VI. hónap) záróadatokkal készült tanulmányt tesszük közzé, illetve emeljük ki néhány fontosabb elemét.
(2008. 12. 10.)
Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
ÚJ FAGOSZ tagok: JBH Magánerdészet Kft - Lumberman Kereskedelmi Kft - Horváth Fakereskedelmi Kft | ÚFA Kft - elbocsátások | FALCO Zrt - óvatosabb üzletpolitika | Fatudakozó új bejegyzései: Szurdok Faipari Kft | AGRO - SZÁM Kft | JBH Magánerdészet Kft | Megújított megjelenések: Magor Dak Zrt Fűzbútor Üzem | EXTRA Faipari Kft | Hofstädter Kft | Lumberman Kft | Horváth Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 12. 10.)

4 Md Ft a nemzeti park igazgatóságok fejlesztésére
Hét nemzeti park igazgatóság tíz pályázata nyert uniós társfinanszírozott támogatást. Hét regionális operatív program (ROP) 3,4 Md Ft-ot ad, a több mint 0,5 Md Ft-nyi önrészt a KvVM (költségvetés) biztosította. Összesen mintegy 4 Md Ft-ot fordíthatnak ökoturisztikai fejlesztésekre Aggteleken, Tihanyban, a Bükkben, a Fertő-tájon, az Őrségben, a Hortobágyon és Mohácson.
(2008. 12. 08.)
ZETA - Zöldenergia Tanácsadó Szolgálat - kutatási jelentés
Hazánkban a legnagyobb tartalék a megújuló energiaforrásokban van, környezetre gyakorolt viszonylag kedvező hatásuk is alátámasztja, azt a törekvést, hogy ennek részarányát alapvetően növeljük, ám annak ma még számos előfeltétele hiányzik. Dr. Gergely Sándor munkájában az egyik hiányzó fontos feltételt a zöldenergia tanácsadás rendszerét tárgyalja.
(2008. 12. 03.)
FORGÁCS BÁL 2009 - ajándék-ötlet partnereinek, munkatársainak
2009. február 13-án, pénteken a Bútorszövetség ismét megrendezi a hazai faiparos szakma legnagyobb fehérasztalos rendezvényét a FORGÁCS BÁLt, melynek helyszíne a patinás Grand Hotel Margitsziget Széchenyi terme.
(2008. 12. 03.)
Átadták az Év Lakberendezője Pályázat díjait
Idén is átadták az Év Lakberendezője Pályázat nyerteseinek járó díjat és megválasztották az év pályakezdő lakberendezőjét is. Az ünnepélyes átadón ismertette a zsűri, hogy a kilenc beérkezett pályázat közül melyeket tartotta díjazásra érdemesnek.
(2008. 12. 03.)
Több mint egymilliárd forintból épült fel az ország legnagyobbja
Több száz gazdának jelenthet biztos megélhetést, és negyedével olcsóbb fűtési lehetőséget kínál a háztartásoknak az új somogytúri pelletüzem.
(2008. 12. 03.)
KÖBÖZŐKÖNYV 2008
Megjelent a KÖBÖZŐKÖNYV - Rönk és egyéb hengeresfa köböző táblázatok című kiadvány 4. kiadása. A faanyagok adás-vételéhez elengedhetetlen segédeszköz centiméteres átmérőugrásokkal, három-tizedesjegy pontossággal adja a hengeres faanyagok térfogatát.
(2008. 12. 02.)
ISPM 15 kiterjesztése EU belföldre is?
A fenyőrontó fonálférget megtalálták újabb portugál fenyvesekben, illetve Portugáliából származó fa csomagolóanyagokban más EU országokban is. Ennek alapján fennáll annak lehetősége, hogy az ISPM 15 alkalmazását az EU belföldi forgalomra is előírhatják majd. E témát egyelőre vizsgálják az ebben érdekelt szervezetek.
(2008. 12. 02.)
Készház konferencia és vásár volt november 20-23-án
Óriási érdeklődés volt a Készház Konferencia iránt: a terem zsúfolásig megtelt, még a lépcsőkön és földön is ült a hallgatóság, sőt sokan nem fértek be. A Készház Vásáron a minősített szerkezeteket gyártó MAKÉSZ tagok és különböző ehhez beszállítók mutatták be igényes épületeiket és megoldásaikat. A látogatók megismerhették a 2010-ben nyitó Mintaház Park terveit is.
(2008. 12. 01.)
Az új Erdőtörvény tervezete a Parlament előtt
2008. november 28-tól olvasható a Parlament honlapján az új Erdőtörvény tervezete. Több éve kezdődtek az előkészületek, majd 2008-ban e jogalkotó munka felgyorsult és íme eljutott a tervezet a Parlament elé. A most hatályos, 1996. évi Erdőtörvény óta sok változás volt melyek következtében megérett a helyzet e törvény megújítására.
(2008. 12. 01. és 12. 04.)

November

Fapellet üzem épült Beleznán
A 2006. novemberében alakult Pannon Pellet Kft. néven a projektcég 12 magyar magánszemély befektetésével egy fapellet gyártó üzem létrehozására. 2007. tavaszára készült el a megvalósíthatósági tanulmány, bankhitelért 2007. őszén folyamodtak, ugyanaz év augusztusában pályáztak a Gazdasági Operatív Program 2.1.2/D kiírására. Az összesen 480 M Ft-os beruházáshoz 143,5 M Ft vissza nem térítendő állami támogatást nyertek.
(2008. 11. 30.)
BOSCH - kategóriájában a legnagyobb vágásteljesítmény
Új, vezeték nélküli kézi körfűrész és vezeték nélküli szablyafűrész profiknak, 18 voltos lítium-ion akkumulátorral. BOSCH GKS 18 VLI Professional
(2008. 11. 28.)
Sajtószemle - bútorgyártás, bútorkereskedelem
Új bútorcégek jönnek Magyarországra | TON bútor ünnepélyes átadása | Oroszországban nyomul az IKEA | Két új bútorcsaládot is tervez a szekszárdi faipari klaszter | Piszkos pénzek a VAM Design falán
(2008. 11. 28.)
Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
KEFAG Zrt - Leégett erdők újratelepítése | ÚFA Kft - felszámolási eljárás indult | Fatudakozó új bejegyzése: BAGI-FA Kft | VALKON 2007 Kft | Megújított megjelenések: INTERFORST Hungary Kft | Erdőkémia B-S Kft | Juhász és Társai Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 11. 28.)

Faipari, bútoripari és erdészeti tapasztalatcsere Csehországban
A Fa Bútoripari Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság szakmai tanulmányúton vett részt Csehországban. A kétnapos esemény résztvevői látogatást tettek a Gumotex vállalatnál, illetve a Zidlochovice Erdészetnél.
(2008. 11. 28.)
FARAGÓISKOLA - új szakkönyv
A faragás világa meseország, a faragott anyag mesél az életéről, a faragott formák és díszítmények mesét mondanak a szemlélődőnek. Nos, ebben az országban él Szabó Béla budapesti faragó népi iparművész, aki nyugdíjazásáig mint faműves oktató, sok-sok évig tanította a fiatalokat és idősebbeket erre a gyönyörű kismesterségre. A témáról szóló tankönyve megjelent.
(2008. 11. 27.)
Válságban a bútoripar is
A közületi piacokra gyártó bútoripari vállalkozások jobban megsínylik a pénzügyi válságot, mint a lakossági piacra termelők. Habár előreláthatólag az ő piaci pozíciójuk is romlani fog - nyilatkozta a Bútorszövetség elnöke.
(2008. 11. 26.)
Az erdei lombos fák magjai
AZ ERDEI LOMBOS FÁK MAGJAI - a begyűjtéstől a vetésig címmel megjelent lengyel és francia szerzők magyarra átültetett (fehér nyárral és fehér akáccal kiegészített) kiadása.
(2008. 11. 26.)
Modell technológiák ültetvényes faanyagok feldolgozására
Az NKTH támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásából, a FAFORRAS project részeként készült el a kiadvány, dr. Gerencsér Kinga és dr. Pásztory Zoltán munkájaként. Különböző akác és nyár fűrészüzem minták, valamint a rönkfeldolgozás gépei és a vágásmódok ismerhetők meg a kiadványból.
(2008. 11. 22.)
Fajátékok világa - időszakos kiállítás nyílik
FAJÁTÉKOK VILÁGA címmel rendez időszakos kiállítást Sopronban az NymE Faipari Mérnöki Kar Fűrészipari Tanszéke. A kiállítás 2008. november 27-től tekinthető meg az Erdészeti Múzeumban.
(2008. 11. 21.)
Munkavédelem - egyéni védőeszközök
Egy olyan témakör, amiről regényt lehetne írni, gyakorlatilag kimeríthetetlen téma, olyan szerteágazó és speciális. Itt csak a legfontosabb tudnivalókra szorítkozunk.
(2008. 11. 21.)
Kedvezményes faipari szakkönyv-vásár, 15 napig 15% engedmény
A korábbi hagyományok szerint idén is kedvezményes szakkönyv-vásárt hirdet meg a FAGOSZ. 2008. november 21. és december 5. között, 15 napig 15% engedménnyel vásárolhatóak a kínálatban szereplő kiadványok!
(2008. 11. 21.)
Erdőtelepítési támogatási rendelet változása
A 149/2008. (XI. 12.) FVM rendelet tovább módosította a 118/2007. (X. 17.) FVM rendelettel egyszer már módosított 88/2007. (VIII. 17.) FVM rendeletet, mely az MVA-ból a mezőgazdasági területek erdősítéséhez nyujtandó támogatást szabályozza.
(2008. 11. 20.)
Információs nap - az erdészeti géppark fejlesztési támogatásról, Zalaegerszeg, 2008. december 4.
Az Interforst Hungary Kft (Pusztamagyaród), a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány(ZMVA) keretein belül működő Enterprise Europe Network (EEN) és a Zala Megyei Agrárkamara konzultációval egybekötött Információs napot szervez az erdészeti géppark fejlesztési támogatásról 2008. december 4-én Zalaegerszegen.
(2008. 11. 20.)
Pofátlanság a sajtóban! - az erdészek válaszolnak
Az utóbbi napokban, hetekben a sajtó sokat és egyoldalúan foglalkozott a sajóládi "fátlan" erdővel és az Európai Bizottság figyelmeztetésével, sőt egy zöld civil szervezet, a Tiszántúli Természetvédők Társulata cinkos együttműködéssel vádolta meg a területet kezelő erdészeket. Az erdészek válaszolnak.
(2008. 11. 20.)
Feketefenyvesek ökológia kutatása - új szakkönyv
A közelmúltban jelent meg Dr. Csontos Péter, az MTA doktora (MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Ökológiai Kutatócsoport) szerkesztésében a feketefenyővel kapcsolatos kutatásokról készült beszámolókat tartalmazó szakkönyv.
(2008. 11. 20.)
50% támogatás erdészeti gép beszerzéshez
A 144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet "az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről" alapján van lehetőség az 50% támogatás igénybe vételére.
(2008. 11. 19.)
PRAGOLIGNA 2008 - Faipari szakvásár, Prága
2008. november 27-29. között rendezik Prágában a PRAGOLIGNA / TOOLTEC 2008 szakvásárpárost. A 10. PRAGOLIGNA nemzetközi faipari alapanyag, faipari gép, -szerszám és -eszközök szakkiállítása.
(2008. 11. 19.)
Magyar erdészek a Bécs-Pozsony-Budapest Szupermarathonon
Ötödik alkalommal vágtak neki magyar erdészek a 19. alkalommal megrendezésre kerülő Bécs-Pozsony-Budapest közötti 320 km-es távnak, amely Európában egyedülálló ultramaratoni verseny.
(2008. 11. 19.)
Legkeményebb kihívások leküzdése az asztalosmunkában
A Bosch Prémium lítium-ion technológián alapuló GSR14.4/18 VE-2 LI Professional vezeték nélküli fúró-csavarozók és a Bosch 14.4/18 VE-2 LI vezeték nélküli Heavy-Duty ütvefúró-csavarozók gyakorlatilag elpusztíthatatlanok
(2008. 11. 18.)
Új fabrikettáló üzemet adtak át Kapuváron
2008. november 7-én Kapuváron új fabrikettáló üzem kezdte meg működését. A brikett üzem megvalósítása érdekében a társaság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében pályázatot nyújtott be (GOP-2007-2.1.1/B), s ennek eredményeként közel 30 millió forint összegű támogatási összeget nyert.
(2008. 11. 18.)
FLEGT; az illegális fakitermelés fájának távoltartása az EU-tól: EU parlamenti és tanácsi rendelet tervezet
Idén október végére készült egy EU rendelet tervezet a fát és fatermékeket piaci forgalomba bocsátó piaci szereplők kötelezettségeinek meghatározásáról. Ennek célja igazolási rendszer létrehozása arra, hogy nem illegális forrásból származik az EU-ban forgalomba kerülő fa és a fatermék.
(2008. 11. 13.)
CONMOB Nemzetközi Bútorvásár volt Kolozsváron / Bútordivat Erdélyben
Mintegy 70 cég vett részt a legnagyobb erdélyi bútorvásáron, a múlt héten megrendezett kolozsvári CONMOBon. A székesfehérvári Garzon Bútor a vásárral egy időben nyitotta meg erdélyi képviseletét. / Bútordivat Erdélyben
(2008. 11. 13.)
Lengyel bútoripar várakozásai, sajtószemle
A bútoripart csak 2009 tavaszán éri el a pénzügyi válság hatása | Bútorgyártás a nemzeti ipar | Drema 2008 | Lengyel Állami Erdők új igazgatója | Felszámolások | Új definíció a biomasszára | Szemléletváltás a célunk a biomasszával | Trust Hungary sikereiről |
(2008. 11. 13.)
Korlátozó intézkedések az ukrán fakitermelésben, fafeldolgozásban
Nem éppen szemet gyönyörködtető látvány a letarolt hegyoldal, ahol sebként tátong az erdőirtás nyoma az összefüggő rengetegben. Az ukrán kormány egy rendelettel véget vet a negatív folyamatnak az Ukrán-Kárpátok egész területén.
(2008. 11. 13.)
Ősszel éled újjá a famaffia
Az igazságügyi tárca egy erdővédelmi szolgálat felállítását tervezi. Ez a szolgálat azonban alacsony létszámmal dolgozik, a mai magyar valóságban pedig magánhadseregek és a Magyar Gárda védi a fát és a vadat, gyakran a gyerekbűnözőktől. Erdészek, tulajdonosok és tolvajok lövöldöznek egymásra.
(2008. 11. 13.)
Hadüzenet az illegális fakitermelésnek
Az illegális fakitermelés 75-80 százalékos csökkenését remélik az erdészeti szakemberek az október 1-i hatállyal bevezetett informatiaki faanyagkövetési rendszertől Romániában. Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek vélik a szakemberek a SUMAL rendszert.
(2008. 11. 13.)
Románia - faipari, bútoripari, erdőgazdálkodási sajtószemle
Nagyszámú faipari cégcsőd | Mopaf Vrancena bútorgyár bezárt | Sortilemn bútorgyártó szinten tud maradni | Padlóburkolatgyártók országos versenye | Történelmi faszerkezetek | Finn erdővásárlások Romániában | Fakitermelés csaknem 19,6%-al nőtt 2007-ben | IKEA Románia - tervezettnél nagyobb bevétel |
(2008. 11. 12.)
Kárpátalja, Ukrajna - Befektetői kézikönyv
A Kézikönyv igen sok hasznos ismeretet ad arról: hogyan lehet Ukrajnában, azon belül Kárpátalján befektetni. Milyen szabályokat kell betartani és milyen szervezeteket, hatóságokat kell tudni megtalálni. Továbbá: Melyek azok a honlapok, ahol sok további hasznos ismeret gyűjthető?
(2008. 11. 11.)
Versenyképesség vizsgálat a magyar bútoriparban
A hazai bútoripar versenyképességének felmérése érdekében végzett kutatást a szerző 2007 év tavaszán. Célja a hazai bútoripar rendszerváltást követő átalakulásának, fejlődésének, nehézségeinek feltárása, illetve a kiút lehetőségeinek megjelölése volt egy doktori értekezés keretében.
(2008. 11. 11.)
Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
Nyírerdő Zrt - Kockázatértékelési tapasztalatok | csiba.hu és csiba.net a két élenjáró oldal | Fatudakozó új bejegyzése: Fagép-Szerviz Kft | NymE-KKK Nonprofit Kft | Megújított megjelenések: Karrier-Bútor Kft | Korona-Szerviz Kft | BIOHŐ-Energetikai Kft | Familiy-Wood Kft | Ágnecz Bt | Juhos Bútor | KPP Hungary Kft | Hajdú-Bihar Megyei Magánerdő Tulajdonosok Egyesülete | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 11. 11.)

IUFRO 2010. augusztus 23-28, Szöul (Korea);
Az Erdészeti Kutatóintézetek Nemzetközi Szövetségének világkonferenciája
A kongresszus témája: Erdők a jövőnek: a fenntartó társadalom és a környezet. Ez a harmadik alkalom, amikor az öt évente rendezett IUFRO Konferencia Ázsiában lesz ugyanakkor az első, amikor a helyszín Szöul, Korea.
(2008. 11. 10.)
A Stora Enso küzdelme
A Stora Enso eladja 1961-ben épült irodaházát, további termeléscsökkenést tervez faipari üzletágában 1,2 millió m3 erejéig, kiszervezi pénzügyi funkcióit Lengyelországba és Indiába.
(2008. 11. 10.)
Keszthelyi Jenő faipari mérnök intarziái Keszthelyen a Helikon Múzeumban
Keszthelyen, a Helikon Múzeum állandó vadászati kiállításán kapott helyet Keszthelyi Jenő: magyar vadászportrék, vadjelenetek tematikájú kiállítása. Erdő- és vadábrázolásai mellett a kiállításon a 20. századi erdőmérnök, vadőr, festőművész, író, újságíró, ornitológus, világutazó-vadász, tanár portréja egyaránt megtalálható.
(2008. 11. 10.)
XIII. Erdészeti Világkonresszus 2009. október 18-25.
Buenos Aires, Argentína
Fejlődő erdők - az éltető egyensúly lesz a WFC jelmondata 2009-ben. A hat évente sorra kerülő konferencián áttekintik a világ erdőgazdálkodásának minden fontos kérdését gazdasági, szociális, környezeti és sok egyéb szempont szerint. Ennek egy hete után a szokásokhoz híven számos tanulmányút ad lehetőséget a fogadó ország erdőgazdálkodásának és erdeinek megismerésére.
(2008. 11. 08.)
A FAO erdészeti oldala, hírek és adatok
Az erdészet nemzetközi témái iránt érdeklődőknek jó kiinduló pont a FAO erdészeti oldala. Az angol, spanyol és francia mellett kínaiul és arabul is olvasható. megjelennek rajta e szervezet legfrissebb erdészeti témájú jelentései, illetve általában a világ erdeivel kapcsolatban áttekintő adatokhoz juthatunk e helyen.
(2008. 11. 08.)
Az EZERARCÚ FA - fafaragó népművészeti kiállítás, Debrecen, 2008. november 7.-december 31.
AZ EZERARCÚ FA címmel rendez fafaragó népművészeti kiállítást Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Magánerdő Tulajdonosok Egyeülete. A kiállítás 2008- november 7. - december 31. között tekinthető meg
(2008. 11. 07.)
Sajtószemle
| Bioerőmű Tamási mellett | Van-e a zöldeknek használható energiastratégiájuk? | Fa a fürdőben - igazi harmóniában | Országos Bioenergetikai Kompetencia Központ Zrt. | Ismét kiírják a Schweighofer-díjat összesen 300 ezer Euró értékben|
(2008. 11. 06.)
Rönkházak engedélyeztetésének lehetőségei
Nagyon szélsőséges gyakorlatok alakultak ki a boronafalas házak építési és használatbavételi engedélyezésével kapcsolatban, érdemes áttekinteni, hogy is oldják ezt meg az uniós társországokban.
(2008. 11. 06.)
Díjmentes faipari képzés - 9. modul - Faipari légtechnika, környezetvédelem, energetika, november 13-14., Sopron
A Baross Gábor program támogatásával megvalósuló "Továbbképzés az innovációvezérelt vállalkozásfejlesztésért" című programot a Faipari Tudományos Alapítvány a NymE Faipari Mérnöki Karral együtt valósítja meg. A kilenc faipari modulból álló képzés mindenki számára ingyenes, egyetemi és vállalkozói szektor részére egyaránt!
(2008. 11. 06.)
Több oldalról megközelített erdők
Valóságos szakmai bozótharc tört ki a természetvédők, a nemzeti parkok igazgatóságai és az erdőgazdaságok között, mivel a tét több tízezer hektár erdő kezelői joga.
(2008. 11. 06.)
Lignocellulózok az ökoenergetikában
Az ökoenergetika (hőtermelés vagy hő + áram kogeneráció) jelentős mértékben a lignocellulózokra alapozott, hiszen a növények a napenergia megkötésének és tárolásának legfontosabb bázisai, a belőlük folyó energiatermelés pedig nem jár CO2-többlet kibocsátásával.
(2008. 11. 06.)
LEGNOMEC házi vásár - szakmai fórum
A Legnomec Kft. október 10-11-én házi vásárral egybekötött szakmai napokra várta partnereit, és a faiparban érdekelt szakembereket. A szakmai kíváncsiságon túl a kiállított gépekre és szerszámokra meghirdetett kedvezmény szintén vonzotta a látogatókat a tótszerdahelyi bemutatóterembe.
(2008. 11. 04.)
Megalakult a KonyhaStúdiók Szövetsége
Tizenkét vezető konyhastúdió közreműködésével megalakult a Konyhastúdiók Szövetsége, mely az alapító cégek elhatározása szerint a jövőben erős érdekképviseletté fogja kinőni magát.
(2008. 11. 04.)

Október

100 milliós kárt okozott a szélvihar Bánkúton
Életveszélyes a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánkúton az a terület, ahol csütörtökön (október 30) vihar pusztított. A kicsavart fák egymásra dőltek és bármikor lezuhanhatnak. A szél 20 hektárnyi területen tombolt, megrongálta a sípályákat és az elektromos vezetékeket is, az erdőgazdaság százmillió forintra becsüli a kárt.
(2008. 10. 31.)
A felsőfokú erdészképzés 200. évfordulójára ALMANACH készült
Az önálló magyar felsőfokú erdészképzés 200 éves évfordulójára két évszázadot felölelő, szép kivitelű, míves kiadvány készült, melyet nemrégen az Erdészeti Múzeumban tartott ünnepségen mutattak be. A könyvet 2009 januárjában saját kategóriájában benevezik a Szép magyar könyv versenyre.
(2008. 10. 31.)
A szeglemezes faszerkezetek
A mai épületek tulajdonosai könnyen átrendezhető, flexibilis tereket kívánnak, ami építészetileg gyakran csak nagy fesztávú lefedésekkel oldható meg. A szeglemezes fatartókat ezen igényekre fejlesztették ki. A szeglemezek - melyek vékony, szöges acéllemezek - fűrészelt fa elemeket kapcsolnak nagy fesztávú rácsos szerkezetekké.
(2008. 10. 31.)
Klausner és a Bajor Államerdészet esete, meg a kereskedelmi tisztesség
A bécsi Kartellbíróság az Osztrák Faipari Szövetség által kezdeményezett eljárás keretében ideiglenes határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a Bajor Államerdészetnek, hogy ezután az a Klausner-Csoport fűrészüzemeit fűrészrönkkel a más nagyvevőknek érvényes áraktól 5%-nál is olcsóbban szolgálja ki.
(2008. 10. 31.)
RENEXPO Dél-Kelet Európa, 2008. november 19-21.
Az első nemzetközi kiállítást rendezik Daél-Kelet Európában a megújuló energiákról és energiahatékonyságról - RENEXPO South-East Europe 2008, Sala Palatului, Bukarest, Románia, 2008.november 19-21.
(2008. 10. 31.)
Lehetséges jogkövetkezmények a munkavédelmi szabályok megsértése és munkabaleset esetén - 2. rész
Az előző tanulmányban beharangozott OEP titkos fegyvere két paragrafus, amellyel a munkáltató kötelezhető az OEP gyógykezeléssel és rokkantnyugdíjjal kapcsolatos összes költségének megtérítésére, amely többmilliós nagyságrendű és élethosszig tartó is lehet. Ezt nem hagyjuk, hogy bekövetkezzen.
(2008. 10. 30.)
Fokozatosan eltűnhet a lucfenyő Vas megye területéről
Szakemberek előtt már évtizedek óta ismert a szúkárosítás a kőszegin kívül az őrségi, a soproni, a bakonyi, a zalai és az északi-középhegységi lucfenyveseknél is, de ritkán van arra példa, hogy 800 méter magasságban lévő fákat is eléri a betegség.
(2008. 10. 30.)
Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
Szombathelyi Erdészeti Zrt - új székhely, új honlap | Fatudakozó új bejegyzése: Legnomec Kft | Vravuska Gyula | Megújított megjelenések: Plastdur 2007 Kft | START Rehabilitációs Kht | PENDA Kft | Civis Bau Mesiter Kft | Mystery River Kft | Technitrade Kft | Forst-Trade Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 10. 30.)
Megjelent a FAKAT-Komplex.CD -2008. október
A Fagazdasági Termék és Cégadatbázist rejtő FAKAT-Komplex.CD 2008 októberi kiadása elkészült. Közel tízezer hazai, szakterületi vállalkozás aktualizált adatai, egyetlen rendszerbe dolgozva.
(2008. 10. 30.)
Fakitermelő Világbajnokság magyar résztvevőkkel
A Magyar Válogatott jól szerepelt a Németországban október 2-5. között megrendezett Fakitermelő Világbajnokságon. 15 év után ismét éremmel tértek haza fakitermelőink. A csapatok közt 7. helyezés, szerelésben 3., kombinált darabolásban 5., gallyazásban 13., a 24 év alattiak közt 10. helyezés.
(2008. 10. 28.)
Parketta praktika
Több szempont is befolyásolhatja, hogy hova, milyen parketta kerüljön. Érdemes alaposan körülnézni a piacon, hiszen a gyártók akár szezononként több stílusirányzattal és felületkezelési eljárással jelentkeznek
(2008. 10. 24.)
Átadták Az Év Háza 2008 díjakat
Hét év után újra kiosztották a hazai családi házak és kis lakóépületek kiemelkedő építészeti minőségét méltató Az Év Háza pályázat díjait a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) székházában.
(2008. 10. 24.)
4. Készház Konferencia nov. 20-án, Budapest
8. Készház Vásár nov. 21-23. , Budapesten a Kongresszusi Közp.
A Készház Konferencián a részvétel díjtalan. A témák: piac alakulása, hatósági előírások, köztük különösen a tűzvédelmi előírások változásai, energiatanusítvány, építési technológiák, faanyagvédelem, akusztika, kémény a faépületben, légzárás, a lehetséges hibák.
Ezt követően péntek-szombat-vasárnap a Készház Vásáron lehet ismerkedni a cégek kínálatával.
(2008. 10. 22.)
Elindult az ArcH TV
2008. október 21-től az építőiparral és az építészettel foglalkozó új internetes terjesztésű média kezdte meg tevékenységét. Az ArcH TV az építészet és az építőipar aktuális problémáinak bemutatását, az ágazatban dolgozók közvetlen tájékoztatását szolgálja.
(2008. 10. 22.)
Megnyílt a legnagyobb hazai design kiállítás
Október 2-án a VAM Design Centerben megnyílt a legnagyobb Design kiállítás ami valaha volt Magyarországon. Három anyag a szenzációs I.DoT válogatás, a közép-európai fiatal tervezők alkotásait magában foglaló Design Match és a 100 év 10 stílus gyűjtemény egyidőben összesen 3200 négyzetméteren mutatja be az európai design keresztmetszetét.
(2008. 10. 22.)
Lehetséges jogkövetkezmények a munkavédelmi szabályok megsértése és munkabaleset esetén - 1. rész
Nem mindenki tudja, hogy az esetleges bírságon kívül a munkabaleset büntetőjogi kártérítési következményekkel járhat (a munkavállaló vagyoni és nem vagyoni kárát meg kell téríteni).
(2008. 10. 22.)
Tegyünk együtt az erdőkért!
A Pilisi Parkerdő Zrt. csatlakozott a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Countdown 2010 mozgalmához, melynek célja a biodiverzitás csökkenésének megállítása. A csatlakozási nyilatkozat aláírása mellett a szakmai és civil közönség megemlékezett az ország legrégebbi erdei iskolájának, a visegrádi Erdei Művelődés Házának 20 éves jubileumáról is.
(2008. 10. 22.)
A multifunkcionális erdőgazdálkodás a társadalom szolgálatában
A multifunkcionális és természetközelibb erdőgazdálkodás által magasabb minőségben teljesül a közcélú szolgáltatás, de ne feledkezzünk meg a környezetbarát termék és megújuló energia, a faanyag folyamatos bővüléséről. Nyilvánvaló - az erdőgazdálkodási és közérdekű erdőfenntartási feladatokat az erdészekkel indokolt végeztetni.
(2008. 10. 20.)
Bódogh István (1908-1988) emlékülés
A Bútorszövetség és a Faipari Tudományos Egyesület emlékülést rendezett Bódogh István, a hazai bútoros szakma nagy öregje születésének 100. és halálának 20. évfordulójára.
(2008. 10. 18.)
Beszámoló a 35. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferenciáról
Érdekes előadásokat hallhatott a Fakonferencia 120 résztvevője október 8-án délután Tihanyban. Ugyanakkor a szokásoknak megfelelően a vendégek sok üzleti ügyes-bajos dolgaikat megbeszélhették.
A témák voltak: | Az új Erdőtörvény tervezete | A Zatik Kft. és a vonalkódolt lombos fűrészáru | A 6x6 Trans Kft. erdei apadék aprítási tapasztalatai | A sokoldalú Németh-Fa Kft. |
(2008. 10. 17.)
Faipari és bútoripari ágazati elemzés, 2008. I. negyedév
A hazai faipar és bútoripar ágazati gazdaságelemzését készítteti negyedéves gyakorisággal a Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság. E helyt a 2008. I. negyedéves záróadatokkal készült tanulmányt tesszük közzé, illetve emeljük ki néhány fontosabb elemét.

(2008. 10. 17.)
Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
ERDÉRT - Szakmai Nap | Csiba - tovább bűvülő kínálat | FALCO - KronospanMOFA egységesített faellátás | IB-Wood és Derula - egyesülése | Fatudakozó új bejegyzései: Hungary Holz Kft | Kling Péter | Fagépker Kft | Megújított megjelenések: Orange 6 Kft | KLP-Fa Kft | Nyme-Erfaret | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 10. 16.)
NymE-ERFARET Nonprofit Kft - bejegyezve
Féléves előkészítést követően az NymE egyik szervezeti egységét (ERFARET) önálló gazdasági társaságba szervezték. Szeptember 24-étől bejegyezték a 100%-os egyetemi tulajdonnal alakult az NymE-ERFARET Nonprofit Kft-t.
(2008. 10. 15.)
ERFIP-NTP - Erdő- és Faalapú Iparágak Nemzeti Technológiai Platformja
Megkezdte működését az Erdő- és Faalapú Iparágak Nemzeti Technológiai Platformja (ERFIP-NTP). A szerveződés olyan iparágak és tevékenységek összehangolt fejlesztését célozza, amelyek kötődnek az erdőgazdálkodáshoz, a fanyersanyag felhasználásához.
(2008. 10. 15.)
TérMűves - FATÁJ együttműködés
Amikor az elképzelések teljesen véletlenszerűen egymásra találnak, létrehozhatnak meglepően jó dolgokat. Ennek reményében kezdte meg együttműködését a TérMűves - Magyar Belsőépítészet és a FATÁJ-FATUDAKOZÓ-FAGOSZ.
(2008. 10. 14.)
Tévhitek a munkavédelemben
A munkavédelemmel kapcsolatban sok tévhit él a kisvállalkozókban. Különösen azok érintettek, akik nem veszélyes tevékenységet végeznek. Nézze végig a tévhiteket, és döntse el Ön, mi az igazság. Az OMMF nyilvános hatósági nyilvántartásából kiderül....
(2008. 10. 14.)
Vizes diszperziós kontaktragasztó

Régi épületekben, templomokban, könyvtárakban, kastélyokban található beépített bútorok furnérborítása a beázások, páralecsapódások miatt gyakran leválik. Ha a szerkezetet nem lehet műhelybe szállítani, javítására csak a helyszínen van lehetőség.
(2008. 10. 13.)

Európai Erdők Hete 2008. a teljes magyarországi eseménysorozat
Az Európai Erdők Hete rendezvénysorozat 46 európai ország erdőkért felelős minisztereinek közös elhatározása alapján kerül megrendezésre, melyet az Európai Bizottság, az ENSZ, a FAO, az MCPFE és az UNECE is támogat. A teljes magyar program innen letölthető.
(2008. 10. 13.)
Debrecen - Lakberendezési kiállítás a cívisvárosban
Harminc cég mutatkozik be az első Debreceni Lakáskultúra Vásáron, október tizenhetedike és tizenkilencedike között. Görömbei Csaba, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség elnökségi tagja nyilatkozott.
(2008. 10. 10.)
Virtuális születésnap a virtuális FAÁRUHÁZban
Egy éves születésnapját ünnepli Magyarország első, faipari termékeket kínáló webFAáruháza.
(2008. 10. 10.)
Európai Erdők Hete 2008. Visegrád
A környezeti nevelés és a természetközeli erdőkezelés lehetőségei a főváros környékén - ünnepi események és szakmai kerekasztal. Részletes program, térkép és egyéb információk az Európai Erdők Hete visegrádi eseményeivel kapcsolatban.
(2008. 10. 10.)
Mechatronikai tanfolyamajánló
A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Gépészeti Intézet Mechatronikai Laboratóriuma FESTO mechatronikai tanfolyamokat kínál.
(2008. 10. 09.)
Megújult gépészeti labor Sopronban
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának Gépészeti Intézete az elmúlt évben új laboratóriumokat épített és a meglévőket is korszerűsítette, felújította. Ennek keretében a 2006. évben beindított mechatronikai laboratórium is bővítésre került, valamint új CAD-CAM-CNC, szerszámvizsgáló, metallográfiai, elméleti forgácsoló és légtechnikai laboratóriumok kerültek kialakításra.
(2008. 10. 09.)
ERDÉRT Szakmai Nap, Csepeli Facentrum - 2008. október 10.
Tisztelettel meghívjuk Önt, hagyományteremtő szakmai napunkra, október 10-re! Konzultációs partnerek a helyszínen: AKE Hungária Kft, Alkimia Kft, Dewalt, Paliszander Kft, Sika Hungária Kft és ERDÉRT Zrt.
(2008. 10. 07.)
Legnomec házi vásár - nyílt nap, 2008. október 10-11.
Ezúton tisztelettel meghívunk minden kedves érdeklődőt 2008. október 10-11-én Tótszerdahelyen a Legnomec Kft bemutatótermében (Béke út) megrendezésre kerülő szakmai kiállításra. A program: munkavédelem, munkabiztonság, ipari kenőanyagok és eszközei, finanszírozás,...
(2008. 10. 07.)
Plus Life Time - Extra teljesítmény
Az AKE közel öt évtizede foglalkozik fa- és fémipari szerszámok gyártásával. A minőségi körfűrészgyártás területén különösen nagy hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkezik. Ennek, valamint a folyamatos innovációs tevékenységének köszönhetően egyre hatékonyabb és gazdaságosabb termékeket kínál partnerei számára.
(2008. 10. 07.)
Zöld Forrás: 225 M Ft 180 zöld civil szervezetnek
A KvVM "Zöld Forrás" pályázatából 194 beadott pályamű alapján 180 környezetvédő civil szervezet jut összesen 225 M Ft támogatáshoz környezetvédelmi projektjeikre. Természetvédelem, környezeti nevelés és szemléletformálás a zöld egyesületek támogatott tevékenysége.
(2008. 10. 06.)
Sajtószemle
| A biomassza és az erdőgazdálkodás konferencia, Balassagyarmat | Az MNV cégeinél várható nyereség: 86,6 Md Ft. 150 M Ft-ot kap az Egererdő Zrt kisvasút bővítésre. | Október 3-án avatják Cegléden a LENES-AGROFA fűrészüzemét és pellet gyárát. | A Pécsi Állatkert lehet hogy végül a MECSEXTRÉM mellé költözik? | Elbocsátásokat terveznek a szlovák állami erdészetnél | M0-ás: nem egyszerű a sok erdőtulajdonossal egyeztetni. |
(2008. 10. 03.)
Elvetélt kísérlet az tűzifa áfájának csökkentésére
A T6340 számú szeptember 25-i törvénymódosítási javaslat arra tett kísérletet, hogy a tűzifa áfája kerüljön a kedvezményezett, azaz az ÁFA tv. 82. § (2) szerinti 5 %-os körbe a 3. melléklet módosításával. A javaslatot azonban a Költségvetési bizottság október 1-i döntésével nem vette tárgysorozatba. (Még tárgyalni sem akart róla.)
(2008. 10. 03.)
Díjmentes faipari képzés - Faipari feldolgozás 8. modul, CAD-CAM-CNC csúcstechnika, október 10-11, Sopron
A Baross Gábor program támogatásával megvalósuló "Továbbképzés az innovációvezérelt vállalkozásfejlesztésért" című programot a Faipari Tudományos Alapítvány a NymE Faipari Mérnöki Karral együtt valósítja meg. A kilenc faipari modulból álló képzés mindenki számára ingyenes, egyetemi és vállalkozói szektor részére egyaránt!
(2008. 10. 03.)
Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
CS-FA Kft - vezetőváltás és beruházás Csurgón | Jó termék a természetesség Faművesség Kft | Fatudakozó új bejegyzése: Bellon Sándor | Megújított megjelenések: DOM-COOP Szövetkezet | BUFAMI Bt | F.BERGER Kft | KVALITÁS Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 10. 03.)
Tanuljon faipart a virtuális tanteremben!
A Mobywood - a fafeldolgozó szektorban dolgozók tudásának bővítése - az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósult projekt. A projekt eredményeként létrejött a 6 nyelven, köztük magyarul is elérhető web-portal, amely fórum, és virtuális tanterem. Próbálja ki tudását, vizsgáztassa önmagát, illetve tanuljon a MobyWood segítségével.
(2008. 10. 02.)
Masszív Heavy-Duty vezeték nélküli fúró- és ütvefúró csavarozók
A Bosch új 14.4 és 18 V-LI vezeték nélküli fúró- és ütvefúró csavarozói a legextrémebb körülmények között is helytállnak. A Bosch GSR és GSB termékcsalád használati praktikái.
(2008. 10. 01.)

Szeptember

Erdészeti eszközbemutató - köbözés mobiltelefonon
A LASCO Forsttechnik GmbH és a CGP Instruments Kft erdészeti gép és eszköz bemutatót tart (erdészeti kihordó, köböző mobiltelefonra, átlalók, mérőeszközök, jelölőanyagok), amely a Mátra Szakképző Iskolában a Vadas Jenő szakmai napokon kerül megrendezésre, 2008. október 21-én.
(2008. 09. 30.)
Kitekintő - Hírek a világ faiparából
Krízishelyzet várható Oroszországban a rönk magasra emelt export-adója miatt | Észak-Amerika fűrészáru termelése 20%-al csökkent | Kronospan - E-LE falemezek új családjával javítja a csoport környezetvédelmi bizonyítványát | A fa kívánja a nőket | PEFC Kína angol nyelvű hírlevelet készít | Dánia megújítja a faanyagbeszerzési irányelveit
(2008. 09. 30.)
Kincset ér a Gemenci erdő
A gemenci ártér mai arculata az 1800-as évek végén, a Duna-szabályozással egyidejűleg alakult ki. A kiszáradt mocsaras-nádas részeket erdővel telepítették be elődeink. A mesterségesen létrehozott, szakszerűen kezelt erdő sokszínűségét a természetvédelem is elismerte, elismeri, védelemre méltónak tartja.
(2008. 09. 30.)
Szakmánk elismertjei - kitüntetések augusztus 20-a alkalmából
Kimagasló szakmai munkájuk elismeréseként állami kitüntetést kaptak (az erdészeti-faipari szakterületről): Kaknics Lajos, Molnár Sándor, Szabó Vendel, Kollwentz Péter, Kosztka Miklós, Süle Lajos, Temesi Géza, Dobos Antal, Pellinger Attila. Gratulálunk.
(2008. 09. 26.)
...MINDEN, AMI BÚTOR... - konferencia, 2008.október 9.
A Bútorszövetség és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozata ... minden, ami bútor ... címmel konferenciát rendez. A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.
(2008. 09. 25.)
EPSOLUTION erdészeti rakodógép-család megújulása
A 2008. szeptember 11. és 13. között Sopronban a régi-új helyszínen az InnoLignum Erdészeti és Faipari kiállításon találkozhattak először az érdeklődök a megújult EPSILON erdészeti és hulladékrakodó-családdal, az Epsolution-nel. Bemutattak Palfinger-Stefa és Valmet forwardereket is.
(2008. 09. 24.)
Fókuszban a kültéri favédelem
Idén nyáron az UV-sugárzás veszélyesebb volt, mint valaha. A kültéri fafelületeket is erősen károsítja és egyébként sem árt évente egyszer felújítási munkálatokat végezni, hogy sokáig újszerű és szép maradjon a kerti házikó és más szabadtéri fafelület.
(2008. 09. 24.)
Egy készház rendel!
Sokakban a könnyűszerkezetes házak egyszerű formatervű faházakként élnek, s nehezen tudják elképzelni, hogyan igazodnának a családi házakról alkotott elképzeléseikhez, hogyan lehetnének egyediek a paneles technológiával készült épületek. Pedig a legtöbb gyártó a típusházait is széles választékban kínálja, ugyanakkor egyedi tervek megvalósítására is lehetőséget biztosít a megrendelőknek.
(2008. 09. 24.)
CSIBA Technológiai Napok - harmadszor
Szeptember 11-12-13-án, immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Csiba Technológiai Napok Kőszegen, a cég telephelyén, a szokásoknak megfelelően - a teljességre törekvés jegyében - ismét rendkívül széles palettát kínálva.
(2008. 09. 24.)
Az innoLignum Sopron 2008 díjazottjai
Érdekes esemény volt szeptember 11-13. között az innoLignum Sopron erdészeti és faipari szakvásár és rendezvénysorozat.
Sok konferencia és egyéb esemény mellett, több mint 170 kiállító jelent meg. A jelen cikkben a díjbizottságot és a díjazottakat soroljuk fel.
(2008. 09. 23.)
Aranybánya az erdőben - telepített szarvagomba
Az sem bizonyult volna jobb befektetésnek, ha Ulrich József hőgyészi birtokán aranypénzt ás el tíz évre. Az épületgépész-mérnök egy évtizede, mesterségesen telepített szarvasgomba ültetvénye idén kezdett termőre fordulni, néhány éven belül pedig a befektetett összeg több ezerszeresét hozhatja vissza.
(2008. 09. 23.)
"Acélhód" segít az árvíz ellen - DALERD eszközfejlesztése
Több ezer hektárnyi termőföldet lehetne visszaadni hagyományos mezőgazdasági művelésre, ha kiirtanánk a Tisza árterében agresszíven terjeszkedő bozótost, ami egyébként komoly árvízi kockázatot is rejt. A megoldást egy traktorra szerelhető "gépesített hód" jelentheti.
(2008. 09. 23.)
"Megújuló energia - FA" címmel konferencia, október 2.
A "Megújuló energia - FA" konferenciát az Ipoly Erdő Zrt. és az OEE Megújuló Energia Szakosztálya közösen szervezi, ez az Európai Biomassza Napok magyarországi főrendezvénye.
A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött
(2008. 09. 19.)
Bútorvilág 2008 - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
Bútorvilág szakvásár 2008 - idén először együtt a BNV-vel | Fatudakozó új bejegyzései: KM PAR-KER Kft | Nádvári Levente fafeldolgozó| Megújított megjelenések: Paliszander Kft | KE-HO Kft | Rozmaring Hungária Kft | Répászky Miklós integrátor | Kálmán Bútoripari Kft | Geotex Kft | DIFA Kft | Solari Kft | Adimex-Multiprofil Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 09. 18.)
Változások a faszerkezetek tűz- és faanyagvédelmében
Az elmúlt időszak jogszabályváltozásai jelentős hatással lesznek a faépítészetre. Ezek a változások érintik a tervezőket, az ácsokat, faszerkezet és készház-építőket, faanyagvédőszer forgalmazókat, faanyagvédelmi kivitelezőket valamint és fatelepeket, amelyek védőkezelt faanyagot forgalmaznak.
(2008. 09. 18.)
Élő faház - a jövő környezetbarát otthona!?
A speciális módszerekkel előre meghatározott módon növesztett fákból kialakított lakások lehetnek a jövő környezetbarát és gazdaságos otthonai. Egy amerikai és izraeli tudósok által végzett kutatás szerint bizonyos fafajták növekedése az épület szerkezetének megfelelően alakítható.
(2008. 09. 18.)
Az európai falemezipar hírei
VI. Európai Falemezipari Konferencia, Hannover, október 8-10. | Az Egger felavatta a csoport 16-ik gyárát Romániában | A Weinig szállította a világ legnagyobb táblásító prését - Stora Enso üzem Ausztriában | Kartellbírság 6 francia rétegelt-lemez gyártó ellen
(2008. 09. 17.)
MEGOSZ nagyrendezvény volt szeptember 13-án, Sopronban
Sopronban, az NYME új Erzsébet kerti nagy előadójában tartotta éves nagyrendezvényét a MEGOSZ, ezzel tisztelegve a 200 éves erdőmérnök oktatás előtt. Az eseményen részt vett Gráf József FVM Miniszter és Christer Segerstéen CEPF elnök is. A miniszter az új Erdőtörvény és támogatások bemutatása mellett röviden említést tett az erdészeti hatóság helyéről és egyes erdőterületi törekvésekről.
A Rimler Pál díjat a MEGOSZ idén Luzsi Józsefnek adta.
(2008. 09. 15.)
35. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia,
Tihany, október 8-9.

A Fakonferencia címei: Kiss János: Az új Erdőtörvény;
Zatik József: A cég fejlődése és jövőképe; az egyszerű kezdetektől a darabonként vonal-kódolt lombos fűrészáruig és ennek interneten értékesítéséig; Jákli Csaba: Az erdei apadék aprítás és a kapcsolódó szállítás gyakorlati tapasztalatai; Németh László: Fafeldolgozás a lambériától a faszerkezetű lakóház és nyí-lászáró gyártáson át a CNC-vel megmunkált gerendaszerkezetekig és a pellet gyártásig bezáróan - egy cégen belül; FATÁJ: FATÁJ-online faipari-erdészeti szaklap a szakma szolgálatában.
(2008. 09. 10.)

Magyar Termék Nagydíj 2008
A Magyar Termék Nagydíj védjegy immár tizenegy éve tanúsítja a folyamatosan ellenőrzött, kiemelkedően jó minőséget és a megbízhatóságot. Szakterületi díjazottak 2008-ban: Bred Kft, Kanizsa Bútor Kft, Yart Plusz Bt
(2008. 09. 04.)
Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok


CSIBA III Technológiai Napok | Már együtt gyártanak - Danubia Klaszter | Fatudakozó új bejegyzések: Concordia Tres 93 Kft | Mocz és Társa Kft | Csemői Erdész Szövetkezet | WO-PA Kereskedelmi Bt. | Első-Metész Faiskolai Csoport | Megújított megjelenések: Stefa-Pack Kft | Kinnarps Hungary Kft | Excell 2200 Kft | Szerdahelyi Kft | Hungaropro Kft | Saint-Gobain Építőanyag Zrt | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 09.03.)

Díjmentes faipari képzés - Faipari feldolgozás 3-4-5-6-7. modulok, Faépítészeti Konferencia, szeptember 12-13, Sopron
A Baross Gábor program támogatásával megvalósuló "Továbbképzés az innovációvezérelt vállalkozásfejlesztésért" című programot a Faipari Tudományos Alapítvány a NymE Faipari Mérnöki Karral együtt valósítja meg. A kilenc faipari modulból álló képzés mindenki számára ingyenes, egyetemi és vállalkozói szektor részére egyaránt! A modulok nem épülnek egymásra, ezért azokból érdeklődés szerint lehet választani!
(2008. 09. 03.)
Megújuló Energia Regionális Konferencia, Sopron
Több szervezet közös szervezésében rendezik meg 2008. szeptember 11-én Sopronban a Megújuló Energia Regionális Konferenciát. A részvétel díjmentes, előzetes regisztrációhoz kötött..
(2008. 09. 03.)
VII. Faipari Marketing Konferencia, Sopron
A konferencia évenkénti alkalmai azt jelzik, hogy a szakma érdeklődéssel figyeli a FA PR, a Fa marketingeszköz-rendszerrel kapcsolatos innovatív esetpéldákat, a legjobb céggyakorlatokat és az alkalmazott módszereket, technikákat, a piackutatások eredményeit, a szakmaszervezetek tapasztalatait.
(2008. 09. 03.)
A Magyar Fakitermelő Válogatott sikerei
Dr. Gólya Jánost, a Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány kuratóriumának elnökét beválasztották az ialc (International Association Logging Championships = Fakitermelő Bajnokságok Nemzetközi Szövetsége) vezetőségébe.
(2008. 09. 03.)
ECLISSE falban futó tolóajtó - hatékonyabb helykihasználás
A beépített tolóajtó a legkézenfekvőbb megoldás a modern lakóterek tervezése során, ahol a rendelkezésre álló hely hatékony kihasználása elsődleges fontosságú. A falban futó tolóajtók alkalmazásával egy 50 m2 lakás esetében 8 m2 helyet takaríthatunk meg.
(2008. 09. 02.)
Menedzser szakmérnök képzés indul 2008 őszén is
A képzés időtartama 4 félév, államvizsgával és diplomával záródik, félévente 4 alkalommal 3-4 napos konzultáción történik. Jelentkezési határidő: 2008.szeptember 15.
(2008. 09. 01.)
Az erdő ma is zöld!
A közelmúltban a sajtó az állami erdőkkel és az erdészeti hatósággal kapcsolatos hírektől volt hangos. Ezekre reagálva három szervezet - OEE, FAGOSZ, MEGOSZ - közös állásfoglalást tett közzé az MTI hírcsatornáján keresztül.
(2008. 09. 01.)

Augusztus

Felhívás fejlesztőknek: szalagfűrészre mozgó védőburkolat a 2 cm szabadmagasság betartásához
A feladat olyan mozgó burkolati elem készítése a szalagfűrész védőburkolat toldataként, mely folyamatosan igazodik az éppen vágott faanyag asztal feletti magasságához úgy, hogy a mozgó fűrészszalag szabadmagassága soha ne lehessen több mint 2 cm. Várjuk a fejlesztők jelentkezését, javaslatait.
(2008. 08. 29.)
KSH 2008.I.félévéről - a bútorgyártás kimagasló teljesítménye
Az ipari termelés 2008 júniusában 0,3 százalékkal csökkent a tavaly júniushoz képest - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azt jelenti, hogy 2002 októbere óta először esik vissza a magyar ipar, amihez a nyugat-európai dekonjunktúra és az erős forint is hozzájárult.
(2008. 08. 22.)
A faműves kézműves kismesterség - új hazai szakkönyv
2008 a ugusztus 15-én jelent meg Szabó Béla faragó népi iparművész FAMŰVES KÉZMŰVES KISMESTERSÉG című könyve. A kötet 348 oldalon mutatja be e népi famegmunkáló kézműves mesterséget, az ókortól napjainkig.
(2008. 08. 22.)
Nem felelős az árvizekért a kárpátaljai erdőgazdálkodás
A Kárpátalján folytatott erdőgazdálkodás nem tehető felelőssé az árvizekért, a vidéket akár 95 százalékos erdősültség sem mentené meg az áradásoktól, mondta Ungváron Valerij Murga, Kárpátalja megyei erdő- és vadgazdálkodási főosztály vezetője.
(2008. 08. 22.)
E-tüzép - internettel a konkurencia ellen
A gombamód szaporodó barkácsáruházak nehéz helyzetbe hozzák az építőipari alapanyagok kereskedelmével foglalkozó magyar kis- és középvállalkozókat. Ennek ellenére léteznek még hagyományos tüzépek, különböző praktikákat alkalmazva a konkurencia ellen.
(2008. 08. 22.)
A tökéletes irodai szék
Ha érezte már úgy a nap végére, hogy még állva, térdelve, törökülésben, guggolva, fekve vagy bármilyen más módon is jobb lenne dolgozni mint a székében ülve, akkor tudja mennyire fontos, hogy megfelelő legyen az irodai bútor, amiben helyet foglal. Napi nyolc óra egy helyben ülve megterhelő, pláne akkor, ha az ülőhely nem kényelmes és ergonomikus.
(2008. 08. 22.)
Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
Idén megnőtt az igény a tűzifára - Nyírerdő | Tíz vállalat nyert CSR Best Practice díjat - Bakos EC | Fatudakozó új bejegyzése: Veneto Porte Kft | Megújított megjelenések: Abádszalóki Magán Erdészeti Kft | SZILKER Kft | Grund Szombati János | TOP-FA Kft | FEJES Faiskola | Kapos Mechanik Bt | Nerbótherm Kft | J.H. Kloosterhuis Fióktelepe | K-Bútor Kft | Kloosterhuis Kft | Deco-Design Kft | TÜRGYEI Faipari Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 08. 21.)
Kitekintő - tallózás lengyel faipari szaklapokból
Az első faiparos tüntetés a Miniszterelnöki Hivatal előtt - 30%-os fa-árcsökkentésért | A Pfleiderer új gyárat épít | milyen legyen a lengyel faipari cégek irányítása | Fakro, kontra Velux | Körfűrészes, avagy szalgfűrészes technológia|
(2008. 08. 21.)
Energiatakarékossági pályázatok - megnövelt források
2008. augusztus 15-től javultak a Nemzeti Energiatakarékossági Program feltételei. Például a megújuló energia pályázatok támogatási aránya 25%-ról 30%-ra, a támogatási összeg felső határa 1 millóról 1,2 millió forintra nőtt. A változtatás visszamenőleges, tehát a már beadott pályázatokra is vonatkozik.
(2008. 08. 21.)
Erdőtörvény egyeztetés - gazdálkodói és zöld civil szervezetekkel
Az 1996. évi LIV. törvény módosítása során olyan mértékű változtatásokra került sor a jogszabálytervezetben, ami annak új törvényként való megjelenését indokolja.
(2008. 08. 21.)
Hogyan segíthet a lézer a festésben?
A festésről, tapétázásról, gipszkartonozásról vagy álmennyezet készítéséről van szó, a szakemberek munkája minden esetben helyszínfelméréssel kezdődik, amely során meghatározzák a felületek nagyságát. Szakembereknek lehetősége nyílt a gyakorlatban kipróbálni a Bosch DLE 50 Professional lézeres távolságmérőt.
(2008. 08. 08.)
Céghírek - üzleti ajánlatok

Tűz a CARDO bútorgyárban | Fejtetőre állított ház | Hamarosan nyit a Möbelix | Fatudakozó hírei | Üzleti ajánlatok a FAGOSZ.hu Keres-kínál oldaláról
(2008. 08. 08.)

Egyedi vagy típus készház-tervek
A készházak építése gyors, a kezdéstől számított akár három hónappal később beköltözhetnek a lakók. De a tervezési időszaknak alaposnak kell lennie, hiszen menet közben, miután legyártották a ház elemeit, nem nagyon lesz lehetőség változtatásra. Akár típustervet választunk, akár egyedi készházat szeretnénk, a tervezés a lelke mindennek.
(2008. 08. 04.)
Vastagabb falszerkezetek, jobb hőszigetelés
A hőszigetelésnek jelentős szerepe van a könnyűszerkezetes technológiában, hiszen a gyárban elkészült külső és belső hőszigetelésnek több funkció is jut. Egyrészt védi a tartószerkezetet a túlzott mértékű és szélsőséges hőhatásoktól, másrészt segít a kellemes belső klíma kialakításában.
(2008. 08. 04.)
Ajtó, ablak, nagyharang - Nyílászáró-körkép
Fa vagy műanyag? Sőt, fa vagy műanyag vagy alumínium vagy acél? Esetleg beltérbe üveg? Nincs könnyű helyzetben, aki új nyílászárót keres. Oda kell figyelni a hő- és hangszigetelési tulajdonságokra, a tartósságra, a betörésbiztonságra, a kezelhetőségre, a beépítés módjára és egyáltalán nem utolsósorban az árra. Sőt még az esztétikumra is.
(2008. 08. 04.)

Július

Bútorvilág szakvásár, Budapest szeptember 10-14.
a BNV keretében
A Bútorvilág tavalyi megnyitásán tett bejelentésnek megfelelően ez a vásár idénre a BNV részévé vált. Ugyanakkor a Hungexpo jelentősen átszervezte a BNV-t: rövidebb lett, megjelenik benne a szakmai nap, melyre a kiállítók díjmentesen hívhatják meg vendégeiket. A szakmai jegy elektronikus előállítása is egészen újszerű lesz. Mindettől a koncentráltabb és erősebb látogatottságot várja a szervező.
(2008. 07. 31.)
Sztojka László organikus bútorai
Bemutatkozik Sztojka László, autodidakta asztalos, aki organikus, szignált, egyedi bútorokat készít hazai fafajokból, olajjal és viasszal felületkezelve.
(2008. 07. 31.)
Az első innoLignum Sopron 2008. szeptember 11-13.
Új szakmai rendezvény Sopronban szeptember 11-13. között. Több mint 110 kiállító, gazdag konferencia kínálat. A vásárra a belépés ingyenes.
A cél: Sopron erdészeti-faipari fellegvár szerepének megújítása, megőrzése.
(2008. 07. 31.)
Pelletfűtés és Agri-brikettprés a Kretzertől
A pellet fűtés az egyik legelőnyösebb lehetőség a négy fal felmelegítéséhez. Többek között ennek igazolására referencia pellet kazán került beüzemelésre 2008. július 16-án a Kretzer cég telephelyén Halásziban, mely minden kedves érdeklődő számára megtekinthető!
(2008. 07. 22.)
Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
Evergreen Energy Bt - a FAGOSZ új tagja | Újkígyósi Falemezüzem - cégforma váltás | Névváltozás a Király-Torma cégnél l Fatudakozó: új bejegyzések: GREFA Kft | Kemikál Zrt | BERY Trade Kft | Megújított megjelenések: Szepesi Bt | PE-FA Vállalkozás | ÁlomParketta Kft | IB Design Kft | Jegenye Kft | Agrovéd Kft | DeBonum Kft| SevenWood Kft | Üzleti ajánlatok a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 07. 22.)
"A fukarság őrizte meg Gemencet" cikkre válasz: az újságírói pontatlanság pedig meghamisítja a róla kialakított képünket
GEF: a Fekete tenger szennyezésének csökkentésére szolgáló program indul, melynek keretében a gemenci erdőket érintő lépések is lesznek. A FigyelőNet-en megjelent tévedéseket helyesbíti Bodor László, a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője.
(2008. 07. 21.)
Erős forint: büszkeség, vagy csapás?
A rendkívül gyorsan és nagy mértékben erősödő forint a magas hazai alapanyaghányaddal működő faipart felettébb kellemetlenül érinti. Reméljük, kevés menthetetlen vesztese lesz ennek a csatának. Ugyanakkor a belföldi fát exportáló kereskedőknek sem könnyű ezt a gyors változást követniük.
(2008. 07. 21.)
Nemzeti park erdőkről a FAGOSZ MTI közleménye és arra a KvVM válasza
A környezetvédelmi és vízügyi miniszterre hivatkozva 14-én készült MTI hírre reagálva a FAGOSZ 18-án az MTI Országos Sajtószolgálatánál jelentette meg közleményét, amire egy napon belül megérkezett a KvVM válasza.
(2008. 07. 21.)
Hírek a falemezipar világából
A világ falemez fogyasztása 2010-re eléri a 282 millió m3-t | Finnország: Metsälitto (Finnforest) csoport optimista kilátásai | Brazília: DURATEX masszív MDP gyár építését tervezi | Törökország: Kastamonu Entegre új MDF üzemet épít | Írország: Medite további beruházása az MDF gyárban
(2008. 07. 17.)
A KvVM miniszter félrevezetése nemzeti park védettségű erdők ügyében?
2008. július 14. MTI hír: Szabó Imre KvVM miniszter sajtótájékoztatón ismertette javaslatát, mely szerint a nemzeti parkok területén lévő erdők kezelői joga a profitorientált erdőgazdaságoktól kerüljön át a nemzeti parkokhoz. (150 e ha) Továbbá: ezzel Gráf József FVM miniszter is egyetértett.
A cikkben az OEE Miskolci Helyi Csoportja elnökének véleménye olvasható a fentiekkel kapcsolatban.
(2008. 07. 16.)
A lengyel FAKRO tetőablakgyártó antitröszt eljárást indít a dán VELUX tetőablakgyártó ellen
Július 7-én megjelent hírek szerint a FAKRO, a lengyel tetőablakgyártó aznapra tervezte benyújtani az Európai bizottságnál panaszát, azt állítva, hogy riválisa, a dán VELUX kiszorítani igyekszik őt az EU egyes piacairól a viszonteladóknak adott kedvezményekkel.
(2008. 07. 16.)
Faipari mérnök képzés: Mérnök, üzemmérnök, okleveles mérnök, BSc., MSc., PhD. .?
Felsőoktatási rendszerünk igen gyors ütemű változásokon esett át az elmúlt években, évtizedekben. Az ember néha csak a fejét kapkodja; nehéz eligazodni a sokféle képzési forma között. Rövid cikkünk ehhez próbál segítséget nyújtani - elsősorban a faipar területén.
(2008. 07. 15.)
Több erdő a Nemzeti Parkokhoz? (mai MTI hír kapcsán)
Mai hír az MTI portálon: A nemzeti parkok kezeljék a területükön lévő erdőket [2008. július 14.] A hír néhány órán belül megjelent más portálokon is. A FATÁJ szerkesztősége szerint a hírben több ellentmondás is található, ezt igyekszünk cikkünkben kifejteni, illetve kérdéseket teszünk fel.
(2008. 07. 14.)
A fa- és bútoripar visszaesése nem magyar sajátosság
Egy ideje már számos fórumon a világ szinte valamennyi piacának megtorpanásáról lehet/lehetett hallani. Azt azonban, hogy egy-egy régióban, országban, és annak is egyes szakterületein (pl. fafeldolgozó iparágak) milyen folyamatok zajlanak, csak széles bázison alapuló statisztikai tényadatok gyors összegyűjtésével, feldolgozásával és publikálásval lehet pontosabban megfogalmazni. Egy irigylésre méltó példa Nagy-Britanniából.
(2008. 07. 11.)
Gyors és pontos konyhafelmérés lézertechnikával
A konyhafelmérés valamint a kész konyhabútorok méretre gyártása rendkívül idő- és munkaigényes feladat. A konyhabútor egyes elemeinek, a takarólécek és a munkalapok milliméterre pontos gyártását minden esetben egy alapos és precíz helyszínfelmérés előz meg. Egy konyhacenter szakemberei 4 héten keresztül tesztelték a Bosch DLE 50 lézeres távolságmérőt, amelyben a precíz és profi munkához megtalálták az ideális segítőtársat.
(2008. 07. 11.)
Kampány a finnországi faanyag eladások bővítése érdekében
Június első hétvégéjén az MTK (Mezőgazdasági Termelők és Erdőtulajdonosok Központi Úniója) a finn fafeldolgozó-ipar szereplőivel közös reklámkampányt indított hazai fa-alapanyagok értékesítésének (mennyiségi forgalmának) fellendítése érdekében.
(2008. 07. 11.)
A norvég erdőgazdálkodás teljesítményét bővítő akcióterv indult
A Norvég Erdőbirtokosok Szövetsége (Norwegian Forest Owners Federation) mozgalmat indított a norvég erdőségben zajló gazdálkodási tevékenység növelése érdekében. A több-éves akcióterv különböző szegmensekben 20-50-80%-os növekedést irányoz elő.
(2008. 07. 11.)
Piacorientáltabb szemlélet szükséges az erdő alapú iparágakban
Piacorientáltabb megközelítés az erdő alapú iparban az egyetlen kivezető út a jelenlegi válságból. Ez volt Mikael Selling - az Opticom International Research alapítóinak egyike - üzenete, amikor beszédet mondott a PricewaterhouseCoopers erdei ipari szemináriumán a kanadai Vancouverben májusban.
(2008. 07. 11.)
Állásajánlat erdőmérnök számára a CEPF brüsszeli irodájába
A CEPF jelenleg politika tanácsadót keres a brüsszeli irodájába. CEPF - Az Európai Magán-erdőbirtokos Szövetségek Konföderációja 16 millió családi erdőbirtokost képvisel, akik megközelítőleg 100 millió hektár erdőt birtokolnak 24 európai országban. A CEPF képviseli a családi erdőségek érdekeit Európában az európai intézmények irányában.
(2008. 07. 10.)
Magyar hölgy Nagy-Britannia legjobb fiatal belsőépítésze
Boronkay Linda, a londoni Metropolitan Egyetem másodéves hallgatója nyerte el a Nagy-Britannia legjobb fiatal belsőépítésze címet a Best Emerging Interior Designers pályázatán. A bírálóbizottság kiemelte, hogy a nyertes munka friss, ízléses, leleményes, a kislakás stílusos és elegáns.
(2008. 07. 07.)
STIHL VII. Országos Fakitermelő Verseny
Budakeszin, a Szilfa-tisztáson, június 21-én szombaton volt a Stihl VII. Országos Fakitermelő Verseny. 32 csapat indult. Egyszerre 8 pályán mérték össze tudásukat a csapatok kombinált darabolás, gallyazás, darabolás, hasítás és sarangolás versenyszámokban. Ezt követően pedig a vezetőlemez szerelés következett az ehhez berendezett külön területen. Izgalmas volt a VIKING hobbikertész biatlon, mely fűnyírásból és talicskatolásból állt. Megcsodálhattuk a motorfűrészes faszobrászkodást is.
(2008. 07. 01.)

Június

Készházat hitelre
Ha egyszer elindul a készház építése, nem állhat le pénzhiány miatt, mint például egy hagyományos családi házé, ha elfogyott a pénz építőanyagra. Ha készház készül, sokkal körültekintőbben kell tehát eljárni akkor is, ha hitelfelvételre kerül a sor.
(2008. 06. 23.)
Megalakult a Magyar Pelletszövetség
Nagykanizsán 12 alapító szervezet és magánszemély létrehozta a Magyar Pelletszövetséget. Az egyesületi formában működő szervezet fő célja a pellethasználat népszerűsítése, a pellettel, mint megújuló energia hordozóval kapcsolatos ismeretterjesztés, tudatformálás.
(2008. 06. 23.)
Fatudakozó hírei - Üzleti ajánlatok
Csurgói Faipari Kft [SEFAG]- pályázat ügyvezetői igazgatói posztra | Fatudakozó: új bejegyzések: DPMG Zrt | Formance Kft | Hársfiúk Kft | Lignomat Kft | Nmye EFVL | Simonis Üveg Kft | Taxusfa Kft | Toldi 98 Kft | Megújított megjelenések: Aráni Cédrus Kft | Bólyi Csemetekert Kft | Bagodi Mezőgép Kft | Beregszászi Trade Kft | Erdő-Gazda 93 Kft | ÉMI Kht | FATIK Kft| Graboparkett | KE-HO Kft | Pannon Produkt Kft | Sziget-Szer Kft | TSS Faipari Kft |Üzleti ajánlatok a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 06. 23.)
Lignonovum - Woodtech 2008. gyorsjelentés
Első benyomások a budapesti Lignonovum - Woodtech szakvásárról: jó vásár volt, a kiállítók és látogatók elgédetten vettek részt és távoztak. Nyilván az új helyszín mindenkinek, így az új szervezőnek is sok tanulságot hozott a következő alkalomra. A lényeg, hogy a vásár teljesítette a várakozásokat és jelentős fejlődés előtt áll.
(2008. 06. 20.)
Boronafalas rönkházak
Hazánkban is egyre többen és bátrabban választják otthonuk építőanyagaként a boronafalas épületeket. De mit is értünk ezalatt a kifejezés alatt? Boronafal az összeépítés módjára utal. A falakat vízszintesen egymásra helyezett és elfordulás ellen facsapokkal egymáshoz rögzített fa gerendák vagy rönkök alkotják.
(2008. 06. 19.)
Készházak költségei
Magyarországon erős a sok tégla-sok beton kultusza. Egy ház legyen masszív és tartós, ne fújja el a szél, és ne rágja szét holmi szú. Az olcsónak kikiáltott készházaktól többségünk ódzkodik, még akkor is, ha ezek a házak jó minőségűek, a téglaépületeknél jobb hőszigetelésűek, és még csak nem is olcsóbbak azoknál.
(2008. 06. 19.)
Fa- és Bútoripari Szociális Párbeszéd az EU-ban III. - Portugália, Románia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság, Horvátország, Törökország
A Fa- és Bútoripari Alágazati Párbeszéd Bizottság (FBEÁPB) megbízásából készült el a Fa- és Bútoripari Szociális Párbeszéd Magyarországon és az Európai Únió tagállamaiban című kiadvány. Most közreadjuk a tanulmány következő (egyben befejező) részleteit.
(2008. 06. 18.)
Maratoni csavarozó - Bosch GSR: 210 csavarozás egyetlen akkutöltéssel! Utánozhatatlan teljesítmény!
A Bosch az első a világon, amely minden volt erősségben rendelkezik innovatív lítium-ion termékekkel: a sikeres 10,8 és 36 voltos csavarozók most kiegészülnek a rendkívül hosszú működési idejű 14,4 és 18 voltos termékkategóriákkal. A vezeték nélküli GSR 14,4 V-LI Professional puha fába 6 x 60 mm-es csavarral egyetlen akkutöltéssel 210 csavarozásra képes!
(2008. 06. 16.)
Hamarosan nyit a Ligno Novum - WoodTech Szakkiállítás
Idén Budapesten nyitja kapuit a LignoNovum - WoodTech Asztalos-, Faipari és Erdészeti Szakkiállítás. A 2008. június 11-14. között zajló rendezvénynek a Hungexpo vásárközpont A pavilonja és a mellete elhelyezkedő szabadterület ad otthont.
(2008. 06. 05.)

Erdei iskolák uniós pénzből
2015-ig mintegy 70 erdei iskola fejlesztése a cél. Uniós forrásból épülhettek erdei iskolák a Hortobágyi, a Kiskunsági, valamint a Körös-Marosi Nemzeti Parkban az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében. Erre a környezettudatosságra nevelés egyik leghatékonyabbnak tartott programjára az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2008 végéig 1.7 milliárd forint áll rendelkezésre.
(2008. 06. 05.)

Lombos fák magjai - előrendelhető szakkönyv
Az Alföldi Erdőkért Egyesület kiemelt feladatának tekinti az erdészeti ismeretterjesztést, a naprakész szakmai ismeretek közzétételét. Közhasznú szervezetként, azzal a kéréssel fordulunk az érintettekhez, hogy a könyv megjelentetéséhez adománnyal, hirdetéssel vagy megrendelésével járuljon hozzá. A könyv megjelentetését 2008 őszére tervezzük.
(2008. 06. 05.)

Faipari Cím- és Terméktár, Erdészeti Cím- és Terméktár 2008
Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Faipari Cím- és Terméktár 2008 és a Erdészeti Cím- és Terméktár 2008 című szakmai kiadványaink elkészültek! Nyilvános bemutatás a Ligno-Novum - WoodTech Szakvásáron, 2008. június 11-én.
(2008. 06. 04.)

Online faipari játék a hazai szakközépiskolák tanulóinak
Az ERDÉRT Zrt. által működtetett www.faaruhaz.hu weboldalon 2008. április 24-30. között megrendezett on-line játékban magyarországi faipari szakközépiskolában tanuló diákok játszhattak
(2008. 06. 04.)

Hatékonysági tanulmányok - faipari cégek vezetőinek - ingyenesen
A faipari gépek, eszközök értékesítésének szükséges feltétele a rendben (és eredményesen) működő fafeldolgozó vállalkozások megléte. A FAGÉPSZER Kft. ezen státusz eléréséhez és/vagy megtartásához igyekszik segítséget adni a közelmúltban készített két tanulmányával.
(2008. 06. 04.)

Május

Fatudakozó hírei - Üzleti ajánlatok
Fatudakozó hírei: 5058 cég adatai online, az új aktív bejegyzések: Woodwill Faház Kft | Furnér Pack Kft | 6x6 Trans Kft | FORST-92 Kft | Megújított megjelenések: ALREVO Kft | BOROVI Faipri Zrt | BIRDAL Kft | EGRIFA Kft | Ermann Irodabútor Kft | Görbe és Társa Kft | INNOMONTAGE Kft | WAGNER képviselet D&K Kft | Üzleti ajánlatok a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 05. 26.)
Fa- és Bútoripari Szociális Párbeszéd az EU-ban II. - Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Hollandia, Lengyelország
A Fa- és Bútoripari Alágazati Párbeszéd Bizottság (FBEÁPB) megbízásából készült el a Fa- és Bútoripari Szociális Párbeszéd Magyarországon és az Európai Únió tagállamaiban című kiadvány. Most közreadjuk a tanulmány következő részleteit.
(2008. 05. 23.)
Pontos mérési eredmények a tervezőasztalon - Építészek tesztelték a Bosch DLE 50 Professional lézeres távmérőt
Az építészek számára mindennapos, már-már rutinnak számító feladat a távolság- és felületmérés. Így van ez a Bánáti Hartvig Építész Iroda életében is, amelynek építészei megtalálták a kültéri és beltéri távolságmérésre az ideális munkaeszközt: a Bosch DLE 50 Professional lézeres távolságmérőt, amely óriási segítségül szolgált az építészeknek a Zwack Székház felújításánál.
(2008. 05. 22.)
Megbízható rönkházak
A rönk- és gerendaházak finn változatai exkluzívak, velük szembeni elvárások magasak, az Építtetők minden esetben igényesek és precízek. Vajon a jól előkészített - előszárított és speciális gépekkel megmunkált - északi fenyő alapanyag választása elegendő feltétel-e az akár több évszázadra tervezett lakóépületünk megvalósításához?
(2008. 05. 22.)
Gyakorlati faépítés - szerkezeti katalógus magyarul
A hazai könnyűszerkezetes házépítési kultúra fejlődése érdekében a Gyopár Trade Kft magyar nyelven is nyíltan elérhetővé tett egy szerkezeti katalógust a gyakorlati faépítés tárgykörében.
(2008. 05. 22.)
Kontár készházépítők alkonya
A csütörtöktől alkalmazandó új Országos Tűzrendészeti Szabályzat szerint csak minősített könnyűszerkezetes épület kaphat építési, illetve használatbavételi engedélyt, így megvalósul az, amit a szakma tisztességes gyakorlói régóta szorgalmaznak - adta hírül az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata.
(2008. 05.22.)
Átadták az 1000. Palfinger darut hazánkban
Történetének újabb mérföldkövéhez érkezett a KUHN Rakodógép Kft: 2008. május 13-án átadásra került a Magyarországon értékesített 1000. PALFINGER termék.
(2008. 05. 21.)
Elindult a Faország honlap
Célunk, hogy bemutassuk szakértőknek és érdeklődőknek egyaránt ezt a csodálatos materiát: a fát, a végső cél, hogy növeljük az érdeklődést a faipar és a faépítészet iránt. faorszag.hu
(2008. 05. 15.)
Beszámoló a VII. Faanyagvédelmi konferenciáról
A kétévenkénti Faanyagvédelmi konferenciáját április 18-19-én rendezte meg a FATE (Faipari Tudományos Egyesület) az idén. A helyszín Dobogókő volt, a korszerűsített Manréza Konferencia Központ. A Konferencia felett a Magyar Mérnöki Kamara vállalt védnökséget. A korábbiaknál is többen: 60-an vettek részt az eseményen, mely legközelebb 2010-ben lesz. A cikk röviden ismerteti az elhangzott 11 előadást.
(2008. 05. 13.)
A fa-műanyag-kompozit térhódítása (WPC: Wood Plastic Composite)
A WPC, amely fa és hőre lágyuló műanyag elegye, készülhet újrahasznosított fából és hasonló műanyagból, de vannak esetek, amikor a terméket friss fából és műanyagból állítják elő. Legfőbb felhasználási területe a kültéri járófelület burkolás, de egyéb burkolatokhoz és a kertépítésben is használják.
A termék Európában 2000. körül jelent meg és egyre nagyobb teret hódít. Magyarországi forgalmazót interneten keresve nem sikerült találni.
(2008. 05. 09.)
Parketta-ipar Európában és Kínában
A Parkettagyártók Európai Szövetsége (FEP) felmérése szerint, a parketta értékesítés az európai piacon 4%-os növekedést mutatott 2007-ben, ez az elmúlt évek emelkedési ütemével megegyezik. | Jelenleg 5.400 fapadló-gyártó működik Kínában, a China National Forest Product Industry Association szerint. 2010-ben a termelési volumenük várhatóan el fogja éri az 500 millió m2-et, a jelenlegi 13%-os éves növekedési ütemmel számolva.
(2008. 05. 09.)
EPLF jelentés a 2007 évi laminált padló értékesítésekről
Az Európai Lamináltpadló Gyártók Szövetsége (EPLF) beszámolója szerint, a 2007. évi értékesítési adatok alapján, az 'Európában készült' laminált padlók értékesítése világszerte egyre erősödik, kis növekedéssel Nyugat-Európában, erős növekedéssel Kelet-Európában.
(2008. 05. 09.)
Fatudakozó hírei - Üzleti ajánlatok
Fatudakozó hírei: 5050 cég adatai online, a legújabb bejegyzések: KLP-Fa Kft | Terra Hungária Kft | Emhő-Baudermann Kft | Marcosy Kft | Salix Lignum Kft | Fatudakozóban megújított: Primáta Kft | Honti és Társai Kft | N.A.Ratio Kft | Fenster-X Kft | Péter Antal | Solymosi Team | DINA Kft | Danubia Mohács Zrt | Üzleti ajánlatok a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 05. 09.)
Eladó a Kährs Brumunddalban lévő parkettagyára
Május 15-én zár az az online aukció, melynek keretében eladásra kínálják a Kährs cég Brumunddalban (Norvégia) lévő parkettagyárát egyben, vagy gépcsoportonként.
(2008. 05. 08.)
Javaslat az erdőmérnökképzés egyszintűre visszaállítására
A FAGOSZ április 22-i Közgyűlésén az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete a FAGOSZ-szal közös levelet kezdeményezett az oktatási és kulturális miniszterhez annak érdekében, hogy az erdőmérnök képzés esetében - annak szakmai sajátosságai miatt - állítsák vissza a kétszintű helyett az egyszintű, öt éves diplomás mérnök képzést. A kezdeményezéshez csatlakozott a MEGOSZ és az OEE is.
(2008. 05. 08.)
50 év 50 percben - ünnepel a Binderholz
2008. április 25-én ünnepelte az osztrák Binderholz az alapításának 50. évfordulóját. Az eseményen részt vett Tirol tartományi kormányzója, Dr. Herwig van Sta is. Precízen 50 perc időtartamnyi multimédia előadás mutatta meg a mintegy 900 vendégnek, hogy miként zajlott a cég életének első fél évszázada. A cégcsoport 1.300 alkalmazottal teljesít közel 410 millió eurós éves forgalmat.
(2008. 05. 08.)

Április

A hordó gyártó TRUST-Hungary eredményei, fejlesztései
A cég hasított tölgyfa dongából gyárt barrique boros hordókat, és termékeinek 90%-át exportálja. A céget Molnár László - az 56-ban kivándorolt csepeli szerszámkészítő - alapította 1992-ben Szigetváron. A dongagyártás mellett 99-ben indították a hordóüzemet, melyben a 100.000-dik hordó 2006. októberében készült el. 2007-ben további 1 M Euró értékben fejlesztették a cég kapacitásait.
(2008. 04. 30.)
FOREXPO erdészeti és fakitermelési szakvásár,
Bordeaux június 11-13.
A franciaországi FOREXPO erdészeti és fakitermelési szakvásár - melyet 2004-től 4 évente rendeznek meg - most ismét Bordeaux-ban lesz. A svéd, finn, német és osztrák példákhoz hasonlóan e vásárnak is a lényege, hogy valódi erdei környezetben tényleges működés közben mutatják be a kiállítók gépeiket és eszközeiket.
(2008. 04. 30.)
Fa- és Bútoripari Szociális Párbeszéd az EU-ban I. - Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország
A Fa- és Bútoripari Alágazati Párbeszéd Bizottság (FBEÁPB) alapvető feladatának tekinti a munka világát érintő kérdésekkel kapcsolatos információk közvetítését a szociális partnerek felé; ennek keretében készült el a Fa- és Bútoripari Szociális Párbeszéd Magyarországon és az Európai Únió tagállamaiban című kiadvány. Most és a következőkben közreadjuk a tanulmány részleteit.
(2008. 04. 30.)
Construma 2008 - Újdonság díjasok

Grand-Ács Kft - Grand-dupla boronafalas falszerkezet | Kunság Fenster Kft - Térben íves tolóajtó |
(2008. 04. 29.)

Beszámoló az április 22-23-i FAGOSZ Fakonferenciáról

A délelőtti Közgyűlést követően a Fakonferencián megismerhettük
- a keménylombos sarangolt választékok piacának várható változását: a következő évek lassúbb növekedésűek lesznek, mint amit az elmúlt öt év mutatott;
-az akác gőzölés terén a Nyírerdőnél tett jelentős beruházást és annak eredményeit, valamint
- az MNV Zrt-nek állami erdőgazdálkodásra vonatkozó terveit, minek lényege, hogy 2008-ban e térképen nem lesz változás, helyette a megfontolt döntéselőkészítés a cél.
(2008. 04. 28.)

100 százalékos precizitás a Bosch GTM 12 Professional univerzális kombinált fűrésszel

Asztali fűrész és gérvágó fűrész egyben | A beépített lézernek köszönhetően rendkívül precíz megmunkálást biztosít | 1800 W teljesítmény a gyors megmunkáláshoz |
(2008. 04. 25.)

Könyvbemutató - Az erdő és a fa régészete és néprajza, április 22.

A Magyar Nemzeti Múzeum; a MTA VEAB Iparrégészeti és Archeometriai Munkabizottsága; a MTA VEAB Kézművesipar-történeti Munkabizottsága és a MTA VEAB Soproni Tudós Társasága tisztelettel meghívja Önt AZ ERDŐ ÉS A FA RÉGÉSZETE ÉS NÉPRAJZA (szerkesztette: Gömöri János) c. kötet bemutatójára 2008. április 22-én 11 órára a Magyar Nemzeti Múzeum Széchenyi termébe.
(2008. 04. 16.)

Tiltakozás a hazai bútorgyártás megadóztatása ellen
A Magyar Fagazdasági, Bútoripari és Épületasztalos-ipari Érdekösszefogás Állásfoglalása a T/5395. számú törvényjavaslat vonatkozásában, amely a hazai bútorgyártást a nettó árbevétel alapján 0,8% kulturális járulékkal sújtaná
(2008. 04. 15.)
A hazai faipari szakoktatás helyzete
A Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottsága megbízásából közelmúltban elkészült felmérés csokorba szedte az országban működő iskola-rendszerű oktatóhelyket, ahol faipari szakmákra képezik a diákokat. A tanulmány a leginkább érintettek bevonásával összegyűjtött olyan ötleteket, javaslatokat, melyek a faipari szakképzés színvonalának, hatékonyságának jövőbeni emelését, javítását célozzák.
(2008. 04. 15.)
Díjmentes faipari képzés 2. Tudományos technikai eredmények, április 18-19-én Sopronban
A Baross Gábor program támogatásával megvalósuló "Továbbképzés az innovációvezérelt vállalkozásfejlesztésért" című programot a Faipari Tudományos Alapítvány a NymE Faipari Mérnöki Karral együtt valósítja meg. A kilenc faipari modulból álló képzés mindenki számára ingyenes, egyetemi és vállalkozói szektor részére egyaránt! A modulok nem épülnek egymásra, ezért azokból érdeklődés szerint lehet választani!
(2008. 04. 15.)
Kitekintő - Románia bútorpiaca, faipara
30%-al drágul a román bútor | Új irányzatok a bútorpiacon | A Kika Erdélyben és a Bánságban | A BoConcept várakozásai | Az Ikea az ukrán piacra készül | Stihl Románia - kevesebb szennyeződés | Növeli törzstőkéjét az Egger | Új Arredare bemutatószalon | Elhalasztották a második Ikea nyitását | Thomasville 4 millió eurós forgalomra számít idén |
(2008. 04. 10.)
Vélemény az KTSZ-OT 2008. tavaszi konferenciáján erdeink jövőjéről született állásfoglaláshoz
A FAGOSZ-hoz is eljutott a Pécsett március 30-án készült "Környezet- és Természetvédő Szervezetek XVIII. Országos Találkozója állásfoglalása erdeink jövőjéről", melyhez a FATÁJ újságírójának véleményét olvashatja a cikkben.
(2008. 04. 09.)
Drágább, de jobb a passzívház
Amíg Nyugat-Európában egyre több passzív ház épül, addig nálunk csak most kezd e szigorú épületenergetikai szempontú otthonteremtés elindulni. Elterjedését felgyorsíthatja, hogy a jövőben - kormányzati program keretében - állami támogatásban is részesülhetnek a hasonló építkezések.
(2008. 04. 08.)
Új igazgató az ismét önálló Őrségi Nemzeti Park élén
Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter április elsejével Márkus Ferencet nevezte ki az Őrségi Nemzeti Park igazgatójának. Az új vezető okleveles agrármérnök, természetvédelmi ökológus, több évtizedes természetvédelmi munka- és vezetői tapasztalattal rendelkezik az állami és a civilszférában egyaránt.
(2008. 04. 08.)
A 100 legnagyobb hazai bútorgyártó
2007. november elején úgy döntöttünk, összeállítjuk hazánk legnagyobb bútorgyártóinak listáját és egyben helyzetértékelést is készítünk ezen ágazat meghatározó szereplőinek közreműködésével. Azóta összegyűjtöttük igen sok vállalkozás releváns adatait, melyek alapján mostanra összeállt a 100 legnagyobb hazai bútorgyártó csoportja.
(2008. 04. 02.)
Faipari értelmező szakszótár magyar, német és szlovák nyelven
A PANFA, illetve annak működtető szervezete a ZMVA megpályázta, az NKTH megtámogatta, a FATA az NYME-FMK-val karöltve pedig elkészítette a Faipari Értelmező Szakszótárt. A FATÁJ szerkesztőségéhez 2008. márciusában jutott el ez az értékes mű. A falexikon.hu helyen pedig folyamatosan használhatja a szótárat a szak- és nagyközönség.
(2008. 04. 01.)
Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
Fatudakozó hírei: 4920 cég adatai online, a legújabb bejegyzések: Gyopár Trade Kft | MOLTIS Kft | MONTIR Kft | Fatudakozóban megújított: Kanizsa Trend Kft |FOREST Hungary Kft | ICI Hungária Kft | ITUN Kft | Top-Palett Kft | Üzleti ajánlatok a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 04. 01.)
Díjmentes faipari képzés melléktermék és hulladék hasznosításról, április 4-5-én Sopronban
A Baross Gábor program támogatásával megvalósuló "Továbbképzés az innovációvezérelt vállalkozásfejlesztésért" című programot a Faipari Tudományos Alapítvány a NymE Faipari Mérnöki Karral együtt valósítja meg. A kilenc faipari modulból álló képzés mindenki számára ingyenes, egyetemi és vállalkozói szektor részére egyaránt! A modulok nem épülnek egymásra, ezért azokból érdeklődés szerint lehet választani!
(2008. 04. 01.)

Március

Megalapították a Baillou Handelsgesellschaft m.b.H. céget Wiener Neudorfban (Ausztria)
Újfent rétegeltlemez és asztalos bútorlap importőr cég jön létre Ausztriában Baillou néven, melyet 2008. január 10-én vettek fel a kereskedelmi regiszterbe és március elején kezdte meg tényleges tevékenységét, egyelőre négy alkalmazottal. Az ügyvezetők: Florian Burkheiser és Mayer László, a tulajdonosok: Mayer László, Szirányi Csaba és Renate Burkheiser. Mayer László és Szirányi Csaba egyben a Biatorbágyon lévő magyar Pannon Falap-Lemez Kft-nek ügyvezetői.
(2008. 03. 31.)
Megjelentek az energiatakarékossági pályázatok
2008. április 14-étől lehet benyújtani a Nemzeti Energiatakarékossági Program energiatakarékossági pályázatait, melynek keretén belül lakosság energiahatékonysági beruházásait, valamint a megújuló energiafelhasználás ösztönzését támogatják. Az e célra idén rendelkezésre álló 1,6 milliárd forint kétszerese a tavaly pályázati úton szétosztott 821 millió forintnak.
(2008. 03. 31.)
FAGOSZ-MEGOSZ-OEE közös állásfoglalás és vélemény
"A környezetügy középtávu stratégiája" című vitaanyaghoz
A KvVM 2008 januárra elkészítette, és március elején közzétette "A környezetügy középtávú stratégiája" című vitaanyagot, melyben természetesen az erdőkkel kapcsolatban is vannak megállapítások, illetve célkitűzések. Ezeket olyan jellegűeknek és súlyuaknak ítélte meg a FAGOSZ, a MEGOSZ és az OEE, hogy célszerűnek látszott a vitaanyagra közös állásfoglalást készíteni és azt az elnökök aláírásával közvetlenül Fodor Gábornak, a KvVM miniszterének megküldeni.
(2008. 03. 26.)
OEE Állásfoglalás az egységes állami erdővagyon kezelés koncepciójához
Az Országos Erdészeti Egyesület, a FAGOSZ együttműködésével állásfoglalást készített az egységes állami erdővagyon-kezelés koncepciójáról. Az állásfoglalást az OEE eljuttatja az illetékes döntéshozókhoz, politikusokhoz, erdészeti vezetéshez, közzé tesszi az Erdészeti Lapokban és a szakmai honlapokon, amihez most a FATÁJ is hozájárul. Az állásfoglalást, mint javaslatot a folyamatos szakmai érdekérvényesítések során a tárgyaló partnereivel tárgyalások során, mint alapelvet képviseli.
(2008. 03. 21.)

Közismert tény, hogy hazánkban nincs OSB (oriented strand board) gyártóhely, a termék viszont egyre nagyobb népszerűségnek örvend az építőiparban, és számos további felhasználási területen is. Most közreadjuk egy - a közelmúltban készített - jelentés néhány adatát a világ OSB üzemeire vonatkozóan.
(2008. 03. 20.)

Ha egy építtető nem elkötelezett híve valamelyik építőanyagnak, bizony komoly fejtörést okozhat, miből épüljön a ház: fából vagy téglából. Segítségül most e két közkedvelt építőanyag előnyeit és hátrányait vetjük össze.
(2008. 03. 20.)

Míg hazánkban még mindig sokan tartanak a készházaktól, külföldön már kastélyok, több száz millió forintos passzívházak is készülnek készház technológiával.
(2008. 03. 20.)

Interneten keresik harmincegy ország legcsúnyább bútorát. Lehet
megöröklött vagy lomtalanításból szerzett, a lényeg, hogy bűnronda
legyen.
(2008. 03. 20.)

Új FAGOSZ tag - Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
FH-KAREX Zrt - a FAGOSZ legújabb tagja | ERDÉRT a környezetért | Forest Hungary Minőségi Díja | Fatudakozó hírei: 4850 cég adatai online, a legújabb bejegyzések: Böröczki Lajos | Czigler & Czigler Kft | FERME Kft | LARICSI Kft | Németh István asztalos| VEMI-2003 Kft | Fatudakozóban megújított: A-Lap Kft | A-Lapszabász Bt | Balatoni Fa Kft | LÍVÓ Faipari Bt | Mészafa Kft | Simon és Nagy Bt | SZIGETFA Kft | Ventifilt Zrt | Üzleti ajánlatok a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 03. 12.)
Faipari Cím- és Terméktár, Erdészeti Cím- és Terméktár 2008

Faipari Cím- és Terméktár 2008 és Erdészeti Cím- és Terméktár 2008 nevekkel idén is korszerű és színvonalas szakmai kiadványokat kívánunk megjelentetni, amelyek hozzájárulnak cége ismertebbé tételéhez, eladásai bővítéséhez. Jelentkezési határidő: 2008. április 15.
(2008. 03. 11.)

Bútorszövetség - Közgyűlés és Konferencia, Tihany, március 28-29.
Délelőtt: az MBFSZ nyílt Közgyűlése. A délutáni Konferencia címei: A magyar gazdaság helyzete 2008. - GKI; Feladatok és lehetőségek a hazai fa- és bútoriparban - Bútorszövetség; Fejlesztési lehetőségek a bútoriparban - NYME; Mi a fészkes fene - Legújabb műszaki fejlesztések a Homagnál - Lignomat Kft
(2008. 03. 10.)
34. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia,
Tihany, április 22-23.
Délelőtt: FAGOSZ Közgyűlés a Szövetség tagjainak.
A Fakonferencia címei:
Tátrai Miklós: Az egységes állami erdővagyon-kezelés koncepciója, az állami erdőgazdálkodás szervezetében várható változások;
Mizik András: Prognózis kísérlet a kemény sarangolt választékok piacára;
Forgács László: Akác gőzölési tapasztalatok, a fejlesztés háttere;
FATÁJ: FATÁJ-online faipari-erdészeti szaklap a szakma szolgálatában.
(2008. 03. 05.)
Weinig Variomat gépbemutató, Szombathely március 14.
2008. március 14-én, működés közben először látható Magyarországon a Weinig legújabb fejlesztése. A Variomat a világ egyetlen végmegmunkálásra is alkalmas többfejes gyalu- és profilozógépe! A főként kis és középüzemeknek, asztalosműhelyeknek ajánlott gép az egyetlen profilozóautomata, mely - modulos felépítésének - köszönhetően együtt fejlődhet Önnel. Jöjjön el hozzánk, szeretettel várjuk!
(2008. 03. 04.)
A vasi erdők és a VALMET forwarder
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. (és annak jogelődei) úttörő szerepet játszott az elmúlt évtizedekben a kíméletes faanyag közelítési technológiák alkalmazásának meghonosításában és fejlesztésében. Olyan erdészeti gépeket vásárolt, melyekkel a munkavégzés során kíméli a termőtalajt és a meglévő természetes újulatot, az elsődleges faipar számára pedig szennyezés mentes faanyagot tud biztosítani.
(2008. 03. 04.)
Tudományos Diákköri Konferencia - NYME EMK TDK 2007
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán 2007. december 5-én rendezték a TDK - Tudományos Diákköri Konferencia értékelő rendezvényét. A tudományos versengés három szekcióban - környezettudományi, természetvédelmi és zoológiai - zajlott. A dolgozatok a FATÁJ cikkből elérhetőek.
(2008. 03. 04.)

Február

Céghírek - Fatudakozó - Üzleti ajánlatok
ENTÉ 2001 Kft - a FAGOSZ legújabb tagja | FONTIUM Kft húsvéti ajánlatai | Fatudakozó hírei: 4800 cég adatai online, a legújabb bejegyzések: FORCONS Erdészeti Bt | SCHACHERMAYER Kft | Fatudakozóban megújított: KENTECH Kft | Becker Acroma Képviselet | Ezermester Szolgálat Kft | Türgyei Fatelep Kft | L.Holzimpex Bt | Balatoni Fa Kft | Minőségi Asztalos Stúdió Kft | Üzleti ajánlatok a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából|
(2008. 02. 28.)
NYME FMK Faipari állásbörze Sopronban, április 25.
Szeretettel meghívjuk Önt a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Hallgatói Önkormányzata által szervezett Állásbörzére! Célunk, hogy a faipart, könnyűipart a legmagasabb szinten művelő vállalkozások, és a jövő faipari-, könnyűipari műszaki értelmisége egymásra találjon, s a lehetséges közös jövőről beszélgethessen.
Kérjük, hogy a résztvevő cégek a cikkben található kérdőívet április 13-ig küldjék meg kitöltve a szervezőknek.
(2008. 02. 27.)
Faanyagvédelmi Konferencia, április 18-19. Dobogókő
A Faipari Tudományos Egyesület, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK - Erdészeti, Faipari, Papíripari és Mezőgazdasági Tagozat) védnökségével 2008. április 18-19-én rendezi meg VII. Faanyagvédelmi Konferenciáját Dobogókőn, a Manréza Konferencia Központban.
(2008. 02. 22.)
Kitekintő - Lengyelország, Románia, Oroszország
A lengyel Barlinek megduplázza a pellet termelését | A Barlinek megvásárolta a román Diana Forest céget | Market in Poland - Lengyelország erdő-fa-bútoripara | Románia fontosabb cégei | Oroszország erdőgazdasága és fafeldolgozó ipara | Leszprom Infrom szakfolyóiratok |
(2008. 02. 21.)
Faipari tőkekihelyezési lehetőség Bosznia-Hercegovinába
A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség vezető tanácsadója felkereste a FAGOSZ irodáját és arról tájékoztatta a Szövetséget, hogy Bosznia-Hercegovina erős szándéka, hogy külföldi befektetőket vigyenek országukba, ezen belül is a faipar területére.
(2008. 02. 18.)
Az Új Tulajdonosi Program és az erdőgazdaságok kapcsolata
Ma délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlamentben tartott évértékelő beszédében többek között bejelnetette az Új Tulajdonosi Programot, amely lehetővé teszi, hogy egyénenként pár százezer, családonként pár millió forint befizetésével minden állampolgár megérezhesse a tulajdonlás örömét és felelősségét.
Kérdés: Lesz-e ennek hatása az állami erdészeti Zrt-kre?
(2008. 02. 18.)
Ligno Novum - Wood Tech szakvásár Budapest, 2008. június 11-14.
A Ligno Novum - Wood Tech 18 éves történetében először Budapest ad otthont 2008-ban az ország legnagyobb asztalos-, faipari és erdészeti szakkiállításának. Bár még közel fél év van még a nyitásig, a terület 85%-ára már leszerződtek már a kiállítók.
(2008. 02. 18.)
Erdész szakmai vélemény az erdei falopásokról
Az erdész szakma megfogalmazta álláspontját a sajóládi falopással kapcsolatban. Az erdők megóvását segíthetné egy hatékony erdővédelmi őrszolgálat felállítása, mely a mezőőri, természetvédelmi őrszolgálathoz hasonló jogosítványokkal bírna. A sajóládi erdő természeti értékeit nem az erdőgazdálkodás, hanem a falopás veszélyezteti.
Ugyanakkor két további, a témába vágó hír:
| Két hektárnyi erdőt vágtak ki Piliscsabán | Lazított az erdők védelmén a főváros |
(2008. 02. 18.)
Sajtószemle
| A DESZKA nem csak fűrészáru lehet | Raklaphamisítás | Nyáron kiköltözik a Zanati úti központjából a Szombathelyi Erdészeti ZRt. | Boncasztalon az energiapolitika | Balkezesek és a faipar | Nyugat-Magyarországi Egyetem: növekvő bevételek, kutatás és fejlesztés | Vasutat épít az Egererdő Zrt. | Erdőgazdaságok privatizációja mint MNV Zrt. cél? | Beszámoló a Kölni Bútorkiállításról | A Natura 2000 és a településfejlesztés ellentmondásai |
(2008. 02. 15.)
Céghírek - Fatudakozó
Csiba Kft ismét egy lépéssel előbbre jár | Fatudakozó hírei: már 4765 cég adatai online | Fatudakozóban megújított cégbejegyzések: LAREX-TRADE Kereskedelmi Kft | LigneX Kereskedelmi Kft | ZSO-FA 66 Kft |
(2008. 02. 14.)
PANFA Marketing konferencia, február 21. Kendli major
A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter Marketing konferenciát szervez február 21-én, melynek célja bemutatni a bútoripari fogyasztási szokásokat elemző nemrég készült tanulmányt, valamint hogy kiértékeljék az árak és a verseny viszonyát.
(2008. 02. 14.)
Elindult az erdo.hu honlap
2008. január végétől található tartalom a már régen lekötött erdo.hu helyen. A működtető FVM TEF célja: Honlapunkon információt talál az erdőről, annak sokszínűségéről és funkcióiról, a benne lezajló legfontosabb természeti folyamatokról, az erdők megóvásával és megőrzésével kapcsolatos erdőgazdálkodási történések hátteréről, mibenlétéről.
(2008. 02. 12.)
Az orkán neve: Paula, 6,5 M m3 széldöntés Ausztriában
Január 26-án szombat éjjel és 27-én vasárnap, a napsütötte szombat után itthon is erősen szeles, esős idő volt. Ugyanakkor Ausztriában a Paula nevű orkán dúlt: 6,5 millió m3-nyi fát döntött ki az erdőkből. Főleg Steiermarkt és Kärnten tartományokat érte. A tavaly januári Kyrill széldöntését sem dolgozták fel még teljesen, ráadásul most a piac sem nagyon veszi fel a többlet mennyiséget
(2008. 02. 11.)
Egy nagyon komoly felhívás (Történetek Csanády Eteléről)
Ha valaki még nem ismerné, látogasson el az Erdészeti Lapok honlapjára, melyen megismerheti e kiadvány történetét: múltját és jelenét és sok egyéb érdekes dolgot. Most azonban koncentráljunk egy ott megjelent friss felhívásra, mely szerintem messze nem csak az erdészeket, de minden Sopronban végzett faiparost is érinthet, a felhívás szövege az alábbi:
(2008. 02. 08.)
Sajtószemle
| Szúkár miatt 8 ha idős lucost kell gyorsan levágni Kőszegnél, az Irottkő közelében. | Nyírfajdok visszatelepítése a Nyírségbe | Magyarország 7 természeti csodája | Fapellet gyár épül Beleznán | Sombereken biomassza-erőmű, Dunaszekcsőn energiaerdő | A parkerdőkben is összeszámolják a hajléktalanokat | Kalandpark épül a Szalajka-völgybe a BNPI elgondolása szerint | Ismét önálló lesz az Őrségi Nemzeti Park | Arany katedra emlékplakett elismerést kapott Koronka Lajos, a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója. | Deszka a tengerből az angol partoknál | WWF-AES fás szárú energiaültetvény program Borsodban | Elkelt a Sconto Bútor, lesz helyette Möbelix | 7 milliárdos fejlesztés a Swedwoodnál |
(2008. 02. 05.)
Februári események, rendezvények
| Február 12. Göd - ANEST, 2008-as pályázati lehetőségek az asztalos szakma részére, Konferencia reggel 9-től kora délutánig | Február 19. Budapest - ITDH, azerbajdzsáni üzletemberek érkeznek: konferencia és üzletember találkozó |
(2008. 02. 05.)
Céghírek - Fatudakozó
Új irodában a Skanditrä | Új bejegyzések a Fatudakozóban: SZOMEX Kft | KOPER Konyhastúdió | SZÁSZFA Faipari Kft | Divian-Mega Kft | MATA Ajtó-Ablak Egyesület | Fatudakozóban megújított cégbejegyzések: KRONOSPAN-MOFA Kft | HOLZ Fafeldolgozó Bt | Merics Géza EC | Dunafa Trade Kft | RITOK Bt Nyílászárók |
(2008. 02. 05.)
Társadalmi vita Magyarország jelentős vízgazdálkodási kérdéseiről
A magyar vízpolitika az EU Víz Keretirányelvhez illeszkedik. A cél a felszíni és felszín alatti vizek jó állapotának megteremtése. 2008 január végén elindult az ország vizeinek állapotával kapcsolatos "Magyarország jelentős vízgazdálkodási kérdései" elnevezésű társadalmi vita. A benne leírtak számos helyen érintik az erdőgazdálkodókat. Vegyen részt ön is a június végéig tartó vitában!
(2008. 02. 01.)

Január

Céghírek - Fatudakozó
Csiba Technológiai napok + Új ablakgyártó centrum beüzemelése | Minősített ERDÉRT faházak | Új vezető a NEFAG Zrt élén | Személyi és szervezeti változások a SEFAG-nál | Új bejegyzések a Fatudakozóban: ER-FA 2000 Faipari Kft | ERTL Faipari Kft | Fatudakozóban megújított cégbejegyzések: CSERCSICS Faipari Kft | Revolutio-2000 Kft | Vörös László |
(2008. 01. 22.)
FATÁJ Eseménynaptár 2008.
Hazai és nemzetközi szakvásárok, regionális vásárok, házivásárok, konferenciák és egyéb, szakterületünk részére érdekes események. Ha úgy látja hiányzik valami a listából, vagy valamit javítani kellene, kérem jelezze a FATÁJ szerkesztőségének.
(2008. 01. 11., majd folyamatosan frissítve)
AZ INTARZIÁS - szakkönyvújdonság a FAGOSZ-nál
Törőcsik Jolán, hazánk egyetlen professzionális intarziaművésze nem pusztán fával foglalkozó művész, hanem a szeretet és a szépség istenáldotta követe. A nagyon igényes, színes kivitelű, 100 oldalas kiadvány a művésznő munkáit mutatja be.
(2008. 01.11.)
Ragasztóanyagok a MINŐSÉG árnyékában!
A faipari termékkészítés egyik kényes feladata a ragasztás. Döntően fontos az adott ragasztási célra ajánlott ragasztóanyag elvárt megfelelősége. Az elvárásnak meg nem felelő ragasztó súlyos minőségi problémát és veszteséget okozhat. A magyar piacon 2007-ben megjelent, Emer D3 nevű, D3 vízállósági fokozatúnak minősített terméket a Henkel bevizsgáltatta, aminek eredménye: az Emer D3 faipari ragasztó nem felel meg az MSZ EN 204 szabvány szerinti D3-as osztály követelményeinek.
(2008. 01. 10.)
Céghírek
| Személyi változások a FALCO Zrt-nél, a Graboplast Kecskeméti Parkettagyáránál és a Bakonyerdő Zrt-nél | Fás cégek a TOP 500 között | Új bejegyzések a Fatudakozóban: ROSTFA Kft | VIKING'S Bt |Fatudakozóban megújított cégbejegyzések: Office-Interior Kft | Möbelforrás Kft | Czinege Manufaktúra Kft | Dobay Péter műszaki kereskedő |
(2008. 01. 10., kiegészítés 11-én)
Innovációs Nagydíj Pályázat; Jogszabályok változásai
| 2007. évi Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat | Mikro-, kis- és középvállalkozások kategóriák szerinti besorolása |
| EMVA társfinanszírozott támogatások igénybevétele | Szaktanácsadás támogatása EMVA-ból | Ingatlannyilvántartásban a művelésből kivettek, illetve a művelési ág változások terén | Gázolaj utáni jövedéki adó visszatérítés |
(2008. 01. 07.)
Nemzetközi lapszemle
| A Pfleiderer cég vékony MDF és forgácslap fejlesztései Lengyelországban és Oroszországban | A Kronospan új farostlemezgyára Magyarországon | Felületkezelő anyagok használt bútorokhoz | Kína és a faipar | A lengyel falemezgyártók évértékelése | Nem csituló vita a krómról a faanyagvédelemben | Másoló szalagfűrészlap |
(2008. 01. 07.)
Falopások, avagy illegális fakitermelés (FLEGT)
Már többször téma volt: állami és magán erdőtulajdonosoktól is egyre több esetben és nagyobb mértékben lopnak fát. A rőzsehordó néne lehet hogy már csak a mesében van, ma inkább a kisebb tételeket kerékpáron, a nagyobb mennyiségeket pedig akár teherautóval viszik.
Érdekes a WWF 2007 és 2006 tavaszi elemzése, mely pontozása szerint Magyarország majdnem a lista végén kullog.
A jogalkotó igyekszik a tulajdonost és gazdálkodót védő szabályokat alkotni.
(2008. 01. 04.)
Sajtószemle
| Átalakulóban a szakoktatás | Riport Haraszthy Lászlóval | NYME roarshow 6 városban | A FOREST Hungary Kft. sikertörténete | Itthon egyedülálló szövetszabász gép a Kanizsa Trend Kft-nél. | A magyar erdőgazdálkodás elmúlt évtizedei azt mutatják, hogy erdeinkkel jól gazdálkodunk. | Bioüzemanyag zsákutca Amerikában | Fodortól kérnek visszabocsátást a korábbi NPI-i munkatársak |
(2008. 01. 04.)

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.