FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-07-17

Hírek a falemezipar világából

A falemezek felhasználása meghaladja a 282 millió m3-t

 

A világ falemez fogyasztása 2010-ben meg fogja haladni a 282 millió m3-t, a Global Industry Analysts (GIA) elemzése szerint. Az elemzést 2008 márciusában publikálták, mintegy 260 érintett cég bevonásával készült, a több mint 400 oldalnyi tanulmány ára: 3950 USD.

A kaliforniai San Jose-ban működő társaság elemzésében kiemeli az USA-ban tapasztalható újlakás-építések csökkenését, amely a szerkezeti faanyagok és egyéb mérnöki fatermékek magas készletei miatti árcsökkenést indítottak be.

Közben, annak ellenére, hogy emelkednek az energiaárak, és világszerte folyik a versengés, az európai falemez-piacon rekord termelési és felhasználási növekedést prognosztizálnak.

Európa a legnagyobb helyi piac a fogyasztás szempontjából, a maga 32,2%-os részesedésével 2007-ben, amíg Kína képviseli a leggyorsabban növekvő felvevő piacot.

A forgácslapok globális fogyasztását (beleértve az OSB-t is) mindösszesen 108 millió m3-re becsülik, amíg a rétegelt-lemez fogyasztásnál azt várják, hogy meg fogja haladni a 79 millió m3-t 2009 végére.

Az MDF a legnagyobb-növekedést elérő termékcsoport kiegyensúlyozott, évi 9,46%-os növekedést fog realizálni a 2001-2010 időszakban.

Németország falemez felhasználása, Európa legnagyobb piacaként, 2006-ban 13,6 millió m3 volt. Kína MDF termelése 2009-re várhatóan eléri a 16 millió m3-t, az elemzés szerint.

Metsälitto (Finnforest) csoport optimista kilátásai

 

A fafeldolgozó ipar hosszútávú kilátásai Európában jónak mondható, az építőipar lassulását mutató jelek ellenére - a Metsälitto Group (a világ tizedik legnagyobb erdő alapú faipari csoportja, 2007-es forgalma mintegy 9,3 milliárd euro volt) éves jelentése szerint.A csoport - amely magában foglalja a Finnforest vállalatcsoportot (magyarországi leányvállalata: Finnforest Magyarország Kft) - szerint a faanyagok egyre nagyobb arányú felhasználása az épületeknél, az építő faanyaggot szállító ágazat fényes jövőjét jelentik. De az is nyilvánvaló, hogy az új lakóházépítés növekedési üteme le fog állni, és a növekedés a felújításokban lassú folyamat lesz. A nem lakáscélú épületek várhatóan további növekedést fognak mutatni, a kereskedelmi és ipari célú épületeknek köszönhetően.

DURATEX masszív MDP gyár építését tervezi

 

A brazíliai Duratex SA-a május elején bejelentette, hogy az igazgatósága elfogadta egy új közepes sűrűségű forgácslap-gyár megvalósításához (MDP - medium density particleboard), egymillió m3/év kapacitással. A gyártósor a cég Itapetininga-ban található telepén fog felépülni, és tartalmazni fog egy alacsony-nyomású felületkezelő sort is 10 millió m2/év kapacitással és létrehoznak egy gyanta-termelő ültetvényt is. A beruházás tervezett költsége 592 millió USD a következő hét évben, ami tartalmazza az ültetvény telepítését is. A Duratex tervei szerint, az új üzem el fogja látni a bútorgyártók egyre növekvő MDP igényét, mely termékcsoport növekedése az elmúlt időszakban tapasztalt mértékben, vélhetően a jövőben is folytatódni fog.

Kastamonu Entegre új MDF üzemet épít

 

Kastamonu Integrált Faipari és Kereskedelmi Vállalat (Kastamonu Entegre), amely a legnagyobb török falemezgyártójaként ismert (az összes török vállalkozás között a 72. legnagyobb, az európai falemezgyártók között a 7. helyen áll), egy új MDF gyártósor építésbe kezdett - ez lesz a cég harmadik törökországi üzeme - a Kastamonu város melleti Ipari Parkban. A tervezett termelési mennyiség 1.200 m3/nap, a 360.000 m3/év kapacitású Siempelkamp gyártósor a Kastamonu Entegre cég teljes MDF termelési kapacitását 660.000 m3/év-re növeli, amivel a második legnagyobb török MDF gyártó lesz. A 450.000 m2 területen elhelyezkedő üzem mintegy 15 km távolságra van egy már működő forgácslapgyártól, ami a város területén helyezkedik el. A beruházási értéke 100 millió euro volt. A növekedés további lépcsőjeként a következő három év során, egy újabb gyártósor építésébe kezdenek 300.000m3/év kapacitással, ezáltal az évi MDF gyártókapacitásuk 960.000m3 lesz. A cég működtet még három forgácslap gyárat különböző helyeken, amelyek kapacitása 1.24 millió m3/év. A teljes falemez termelési kapacitása tehát 1.9 millió m3/év.

Medite - további beruházás az MDF üzemében

 

Az írországi Medite Europe Ltd két új EVO 56 Defibrator egységet állít munkába idén, a Clonmelben található MDF gyárában, növelve ezzel a termelési kapacitását. A Metso Panelboard által szállított EVO 56 segítségével a korábbi mennyiségű elektromos áram és gőz felhasználásával jóval több rost előállítására lesznek képesek. A Medite - a Coillte Panel Products csoport részeként - két MDF gyártósort működtet, mintegy 410.000 m3/év kapacitással.

 

(TJ) Forrás: Wood Based Panels International

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.