FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-08-29

Felhívás fejlesztőknek: szalagfűrészre mozgó védőburkolat a 2 cm szabadmagasság betartásához

A minden fűrésziparral foglalkozó termelő vállalkozás vezetői előtt köztudott, hogy a szalagfűrészek esetében munkabiztonsági előírás, hogy a munkadarab és a szalagfűrész védőburkolata között legfeljebb 2 cm lehet. Tehát mozgó fűrészszalag legfeljebb 2 cm-en maradhat szabadon. Ezt a követelményt olyan alapanyag feldolgozásánál, melynél a szelvények magassága azonos és a szelvények keresztmetszete négyzetes, be is lehet tartani a burkolatnak a mindenkori vágandó anyaghoz beállításával.

Azonban, ha a munkadarabok keresztmetszete nem négyzetes, hanem háromszög, és a munkadarabot forgatva kell körbefűrészelni, ráadásul az egymást követő darabok keresztmetszete nem azonos és egy darabon belül is változik a keresztmetszet, akkor a legfeljebb 2 cm-es szabadmagasság követelményét gyakorlatilag lehetetlen betartani.

Ez pedig a termelő cégnek akár jelentős munkavédelmi bírságba is kerülhet.

 

A fenti általános leírásnak leginkább a dongagyártás egyik művelete felel meg. Az előzetesen kézzel, vagy hidraulikus ékkel készül háromszög keresztmetszetű hasítványokat kell szabályos dongafrízekké körbefűrészelni.

Ahol nem hasítványból indulnak, hanem fűrésszel bontják a rönköt tükrösvágásokkal, ott is forgatni kell a dongaalapanyagot körbeszabáskor, a probléma tehát azonos.

 

A feladat tehát ez: Az első vágás a palást felől, tehát a magasabb oldalon van.

 

A második vágás ugyanakkor a hasítvány bél felőli oldalán a keresztmetszet szerinti háromszög csúcsánál van.

 

A harmadik vágás pedig merőleges a palástoldalira.

 

Jól látható, hogy egy hasítványon belül a palást és a bél felőli vágási magasságok lényegesen eltérnek egymástól, majd a palástra merőleges vágás magassága is eltér az előző kettőétől. Ráadásul egy hasítványon belül is változhat a magasság, az egymást követő darabok pedig éppen hasítás miatt biztosan nem egyforma keresztmetszetűek.

 

Az biztos, hogy a robosztus szalagvezető és egyben burkolati elemet nem lehet minden vágáshoz hozzáállítani, így nem lehet dolgozni. Ha a három féle vágást - feltéve, hogy van elég hely a csarnokban - külön-külön gépekre tennék, az rengeteg anyagmozgatással járna, ami annak rakodási többlet puffer terület igényén túl óriási többlet terhelés lenne a dolgozóknak is. Meg eleve, egy hasítványt jobb ha egy dolgozó munkál körbe, akkor egyvalaki szeme és szaktudása szerint halad a munka, továbbá a teljesítmény mérése és ösztönzése is így oldható meg jól.

 

Talán megoldás lenne egy olyan mozgó, kisméretű védőburkolat toldat elem a szalag előtt, amelyet valamilyen módon az alá tolt munkadarab maga állít be az éppen szükséges aktuális magasságra, tehát a fa pillanatnyi vastagsága + 2 cm-re. Ennek az elemnek, hogy háromszög keresztmetszet vágásakor meg ne akassza a munkadarabot nyilván az alsó sarkait le kellene vágni, ami még igazán egyszerű.

Azonban hogyan tudjon a gyorsan mozgó munkadarabhoz mindig igazodni, mitől bírja a tényleges üzemi körülményeket? Továbbá ha valamilyen görgő tapogatná le a fát a védőlemez mozgatásához, az, vagy bármely más mechanizmus nem takarhatja ki a dolgozó szeme elől a fűrészszalagot, hiszen neki mindig látnia kell, hogy pontosan hol vág.

Csúcstechnika: Léteznek mm pontosságú lézeres távolságmérő műszerek, tehát a fának a vágási helyen aktuális vastagságát így is lehetne folyamatosan mérni. A kérdés, hogy a mérőfény - illetve annak jelfogó műszere - a gyorsan áttolt fa méretváltozását képes-e elég gyorsan követni. Ha pedig ez megoldható, milyen motort vezérelne ez a jel, amely motornak és végül a hozzá kapcsolt védőburkolat-toldatnak biztonságosan és megfelelő sebességgel kell beállnia az indulási magasságba, majd követnie a munkadarab alakváltozását és a vágás befejezése után lecsuknia.

 

Íme talán sikerült elég szabatosan megfogalmazni a feladatot. Ha bárkinek lenne megoldási javaslata e problémára, ami persze a fenti két ötlettől eltérő is lehet, kérjük jelentkezzen a FATÁJ szerkesztőségénél és igyekszünk összekötni potenciális felhasználóval.

Ha pedig lesz ipari körülmények között működőképes, a dolgozónak (könnyen működik, nem akadályozza a munkát) és a munkaadójának (könnyen felszerelhető, nem romlik el minduntalan, elfogadja a munkavédelmi hatóság, méltányos az ára) is megfelelő megoldás, arról szívesen beszámolunk majd.

Mőcsényi Miklós

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.