FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-08-22

E-tüzép - internettel a konkurencia ellen

A gombamód szaporodó barkácsáruházak nehéz helyzetbe hozzák az építőipari alapanyagok kereskedelmével foglalkozó magyar kis- és középvállalkozókat. Ennek ellenére léteznek még hagyományos tüzépek, különböző praktikákat alkalmazva a konkurencia ellen.

 

Nem urbánus legenda, hanem valós történet, hogy az egyszeri tüzépes a közeli nagyáruházban vásárolt járólapot saját építkezéséhez, mivel ott a beszerzési árnál is olcsóbbat kapott. A hihetetlen akciókkal, sőt néhol már a tüzépekével vetekedő kiszolgálással operáló multik miatt sok kisebb építőanyag kereskedés zárt be mostanában. A talpon maradók azonban nem adják fel a harcot. Egy tüzépes fő fegyvere a vevőkkel kialakított jó, személyes kapcsolat. Vannak, akik ma is szívesebben vásárolnak a Józsi bácsinál, aki mindig a legszebb téglát szerzi meg a gyártótól. A vevőkért folytatott harcban komoly csatákat nyerhet az is, aki bővített termékskálával vagy speciális szolgáltatásokkal, kedvezményekkel várja a vásárlókat. Egyre több tüzép jelenik meg az interneten, közülük néhányan a netes vásárlási lehetőséggel csábítják a kuncsaftokat.

 

A nagy barkácsbolt-láncok kicsit becsapósak, mert az akciós áraik ugyan alacsonyabbak, mint a mieink, de az építkezéshez szükséges alapvető termékek általában drágábbak, mint egy tüzépen. Például a csavarok és a dübelek háromszor, négyszer annyiba kerülnek, mint nálunk. Mi jóval kedvezőbb árakat tudunk ajánlani, mégis megfelelő árréssel dolgozunk. Persze vannak olyan termékek is, például a tetőtéri ablakok, amelyek az áruházláncokban olyan alacsony áron szerezhetőek be, hogy a hozzánk hasonló kis cégek egyszerűen képtelenek felvenni velük a versenyt - mondja Egyed-Mischinger Andrea a Net-Tüzép Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Szerinte olyan cégek élhetnek meg az építőipari alapanyagok forgalmazására, szállítására szakosodott túlzsúfolt piacon, akik speciális szolgáltatást is nyújtanak vevőiknek.

A Net-Tüzép kft. merész húzása az, hogy nincsen telephelye, kizárólag webáruházként működik: A legtöbb internetes tüzépnek van saját telepe. Ők egyfajta extraként tartják fenn honlapjukat és netes szolgáltatásaikat. Nekünk soha nem volt telepünk, és nem is lesz, mivel így közvetlenül a gyártótól és a nagyobb beszállítóktól küldhetjük a nálunk megrendelt termékeket - teszi hozzá Egyed-Mischinger.

Az ügyvezető szerint sok vásárlójuk nagyobb tételekkel vagy speciális igényekkel keresi meg az e-tuzep.hu-t, köszönhetően annak, hogy a honlapon három-négyezer termék közül lehet választani: A legtöbb tüzép termékenként csak a legkeresettebb fajtákat tartja raktáron, a többi árura bizony várni kell. Mivel nekünk nem kell vesződnünk a raktározással, megtehetjük, hogy háromszázféle speciális vegyi árut kínálunk, és vállaljuk azt is, hogy 24 órán belül az ország bármelyik részére eljuttatjuk a megrendelt terméket.

 

A verseny tehát felvehető a gigantikus méretű áruházláncokkal, rugalmasság nélkül azonban nincs siker. A Net-Tüzép például sokszor a nyitvatartást is kibővíti, s ha kell, akár vasárnap este is kiszolgálják a vevőt. Az ügyvezető szerint a minőséget kedvelők is szívesebben vásárolnak például téglát, csemperagasztót vagy vakolatot a multik helyett a tüzépen. Andrea úgy látja, a vevő kényelme és a gyorsaság mindennél fontosabb: Azt mondják, a magyar ember megsimogatja a téglát, mielőtt megveszi. Szerintem ez már rég nem igaz. Sokan azt részesítik előnyben, hogy a kényelmes irodából interneten keresztül pillanatok alatt mindent megrendelhetnek. Számos vásárlónk pedig azért tér vissza, mert nálunk nincsenek kőbe vésett árak. Van hogy egy vevő megszerzése vagy megtartása fontosabb a pillanatnyi profitnál, ezért néha megéri minimumáron adni termékeinket.

A kft odafigyel a reklámra is: Próbálkoztunk kültéri reklámokkal, buszmegállókban vagy hagyományos hirdetésekkel újságokban, de egyik sem vált be. Az internetes reklám viszont a legkisebb faluba is eljut - foglalta össze a tapasztalatokat Egyed-Mischinger Andrea, aki szerint hirdetéseiknek köszönhetően a fiatalok, az idősek, a vidékiek és a budapestiek ugyanolyan arányban vásárolnak elektronikus tüzépükön. A kft évente körülbelül félmillió forintot költ reklámra: legerősebb termékcsoportjaikat jól ismert újságok, magazinok internetes felületein hirdetik, linkeket helyeznek el a nyilvános gyűjtőoldalakon és figyelnek a keresésoptimalizálásra is.

A Kft szerint sikerük titka, hogy időben éltek az internet adta lehetőségekkel, így jobb versenyhelyzetbe kerültek, hiszen tevékenységüket évek óta kifejezetten a netre építik. A vállalkozás emellett szilárd partneri kapcsolatot épített ki építőipari kivitelező cégekkel, ami a megrendelőknek speciális kedvezményeket, a szállítónak állandó forgalmat jelent.


Szerepi Hella

Forrás: [origo] VállalkozóiNegyed

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.