FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-03-20

Készházdivat: kastély és minimál dizájn

Míg hazánkban még mindig sokan tartanak a készházaktól, külföldön már kastélyok, több száz millió forintos passzívházak is készülnek készház technológiával.

 

Maga a készház technológia nem határozza meg, hogy az épületek milyen alapanyagokból épüljenek. Európa nagy részén például favázas készházak készülnek, bár épülnek fémvázas épületek is. Magyarországon még gyerekcipőben jár a helyszínen, egy nap alatt felépített nagypanelos technológia alkalmazása, eddig csupán 4-500 ház épül ily módon. Eléggé elterjedt ugyanakkor a fémvázas, és a favázas, helyszíni építkezés. Ezt a módszert alkalmazzák egyébként az Egyesült Államokban is. Létezik olyan megoldás is, amikor a téglafalakat gyártják le előre, és a helyszínen szerelik össze.

 

Kastélyt, de azonnal?

 

Míg Ausztriában minden harmadik családi ház készház, nálunk a mai napig idegenkednek a megoldástól. Sok tévhit kereng ezzel kapcsolatban, például az, hogy a könnyűszerkezetes házakat elfújja a szél, összedönti a vihar, netán elkorhadnak - mindeközben Európa első készháza, amelyet Ferenc József kapott ajándékba,  több mint száz éves, és a mai napig lakható.

Az előítéletek hátterében a minősítés és engedély nélkül, helyben szerelgető cégek állnak. A MAKÉSZ védjegy nélküli cégek által épített könnyűszerkezetes házak valóban csúnyák lehetnek, elrepedhet a faluk, szétnyílhatnak a sarkaik. A minősített készházgyártók esetében ilyesmivel nem kell számolni, persze az is igaz, hogy ezek a házak nem olcsóbbak téglából készült társaiknál.

(Magyarországon az ÉVOSZ MAKÉSZ védjegyes cégei építenek kiváló minőségű készházakat.) A készházak között vannak százmilliós épületek is, sőt egyes cégek kastélyt is építenek nagypaneles technológiával. A klasszikus készházakat semmilyen szempontból nem idéző épületből már többet eladtak Ausztriában és Lengyelországban is.

 

 

Hódít a minimál

 

A minimál dizájn már nem csak a bútorokon, hanem az épületen is érződik. A Bien Zenker egyik legnépszerűbb háza például egy szabályos téglatest, letisztult, egyenes vonalakkal, lapostetővel. A ház szinte nem is emlékeztet lakóépületre, olyannyira letisztult a formavilága. Ausztriában manapság hódít ez a dizájn, jóval többen választják, mint a hagyományos épületeket. A minimál dizájn a belső terekben is megjelenik, a lakások egybefüggő, nagy terekből állnak, rendszerint hatalmas üvegfelületekkel épülnek. Egyre növekednek a belmagasságok, a hőszigetelés tökéletesedésével pedig megjelennek a hatalmas üvegfelületek. Ma már építhető passzív ház is, szinte tisztán üvegből - persze több tíz millió forintos áron. Az üvegfelületek egyébként a belső terekben is egyre gyakrabban megjelennek, kellemes jelenség például az üveglépcső. Az ilyen extráknak persze megkérik az árát: a látványos szerkezet több mint ötmillió forintba kerül.

Forrás: hvg

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.