FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-06-23

Készház hitelre

Ha egyszer elindul a készház építése, nem állhat le pénzhiány miatt, mint például egy hagyományos családi házé, ha elfogyott a pénz építőanyagra. Ha készház készül, sokkal körültekintőbben kell tehát eljárni akkor is, ha hitelfelvételre kerül a sor.

Sokan emlékezhetnek a '70-es évek egyik ügyvédes kultsorozatára, a Petrocellire, amiben a főhős mindig nyomozott, mindig kiderítette az igazságot és a bíróságon elő is adta, általában az utolsó pillanatban, a záróbeszédében. Szabadidejében pedig, ahogy a pénze engedte, falazta a házát, amely  persze sosem készült el. Így is lehet építkezni, de az egyre terjedő készház-technológia megkönnyíti a tervezést. Minden téren. A pénzügyekben is: pontosan akkor és annyit kell fizetnie, amennyi a tervekben szerepel.  Ami persze lehet egyszerre átok és áldás is egyben. Hogy a gyorsaság és a kényelem minden előnyét élvezhesse a leendő tulajdonos, a pénzügyi tervezésre nagy hangsúlyt kell fektetni. Íme néhány szempont, amelyeket figyelembe véve akár három hónappal az építkezés megkezdése után beköltözhet a lakó a frissen elkészült házba.

A készházépítés sajátosságai miatt a leendő lakónak garantáltan akkor és annyi pénzt kell fizetnie, amennyi a tervekben szerepel. Az üzemi előregyártás, a szigorú technológiai fegyelem, az, hogy minden egy helyről érkezik, az olajozottan működő beszállítói és alvállalkozói kapcsolatrendszer, és nem utolsó sorban a jól megválasztott szakemberek kapcsolatai miatt. Ami a legnagyobb előnye, azaz, hogy minden pontosan tervezhető, csak akkor aknázható ki teljesen, ha valóban mindent pontosan megterveztek.

 

Természetesen minden készház egyedi eset, de felállítható a finanszírozásról egy általános séma. Ezek szerint a következő ütemekben kell fizetni:

I, Az alapépítmény építése, azaz alapozás, pince, szuterén kialakítása. Sokszor más vállalkozó a kivitelező, de ha be is épül a fővállalkozó feladatkörébe, akkor is általában külön szerződés szabályozza. Három-nyolc hét kalkulálható a munkálatokra, ezért érdemes a kivitelezési költséget elkülöníteni a többitől. Ha 2-3 részletben való fizetést választja a leendő lakó, számítania kell arra, hogy számlái gyorsan követik majd egymást.

II, A felépítmény elkészítése általában három szakaszra tagolható:

1, szerződéskötés, a tervek átadása

2, a ház kiszállítása, felépítése

3, a végső műszaki átadás

Ez a finanszírozás szempontjából a következőképp alakul:

1. részszámla: szerződéskötéskor, vállalkozási díjrészlet, foglaló. Ez a teljes összeg 5 %-a, de akár 15% is lehet.

2. részszámla: vállalkozási díjrészlet, az engedélyezési tervdokumentációk átadasakor. Ez általában 10 %.

3. részszámla: az épületszerkezet gyártásnak készre jelentésekor, az üzemből történő kiszállítás előtt legalább 5 munkanappal. Ez a fizetendő összeg 30 %-a.

4. részszámla: az épületszerkezet összeszerelésekor: falak, födém, tetőszerkezet tetőfedéssel, bádogozással, külső nyílászárók beépítésével. Szintén 30 %.

5. részszámla: a villamos alapszerelés elkészülte, víz, szennyvíz hálózat épületen belüli kiépítése, szerelvények nélkül, fűtésrendszer komplett kiépítése, gázkazán felszerelése nélkül. A teljes összeg 15 %-a.

6. részszámla: a műszaki leírásnak megfelelően a hideg és melegburkolatok, belső festési munkák elkészültekor, a belső nyílászárók és lépcső beépítése nélkül, a teljes összeg 5 %-a.

Végszámla: a végső műszaki átadáskor, a szerződésnek megfelelő teljesítéskor, a fennmaradó 5%.

Látszik, hogy könnyűszerkezetes ház építésekor, persze az ideális esetről beszélünk, mindennek megvan a maga meghatározott ideje. Ha az ár fedezetéhez hitelfelvételre van szüksége a leendő lakónak, meg kell találnia tehát azt a konstrukciót, amely lehetővé teszi, hogy a kiszabott időkben teljesíteni tudja a fizetési kötelezettségét.

 

Számos tévhit kering a készházakkal kapcsolatos hitelekről. Az egyik ilyen például, hogy mivel 20-25 év garanciát vállalnak csak rájuk, nehéz ennél hosszabb futamidejű hitelt felvenni. Ezzel kapcsolatos például az is, hogy ezek a házak valóban csak 20-25 évig tartanak ki.

A bankoknak elsősorban a házak eladhatósága a fontos, ezt vizsgálják leginkább a könnyűszerkezetes házakra beadott hitelkérelmekkel kapcsolatban is. Lényeges, hogy csak olyan házakra adnak hitelt, amelyek építtetője rendelkezik építőipari műszaki engedéllyel (ÉME), amely kiadására egyelőre kizárólag az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.) jogosult. A hitelszerződéshez a jogerős építési engedély is szükséges. Pfeffer Kinga, az Otthon Centrum hiteltanácsadója elmondta, hogy a bankok számos tényezőt figyelembe vesznek a készházakra adandó hitelekkel kapcsolatban, például az sem mindegy, hogy hol, vidéken vagy Budapesten épül a ház. A folyósítást befolyásolja az építkezés szigorú rendje, a legtöbb esetben két részletben utalják a megítélt át a hitel összegét.

A pontos tervezés tehát a készházak finanszírozásának kulcsa. Alapos utánajárás, ajánlatok kérése és tanácsadók segítsége ilyen esetekben még nélkülözhetetlenebb, mint hagyományos építkezéskor.

Forrás: HG.hu

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.