FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-02-05

Sajtószemle

Szúkár miatt 8 ha idős lucost kell gyorsan levágni Kőszegnél, az Irottkő közelében.

Szakemberek előtt már évtizedek óta ismert a szúkárosítás a kőszegi, az őrségi, a soproni, a bakonyi, a zalai és az északi-középhegységi lucfenyvesek esetében, de arra még nem volt példa, hogy a 800 méter magasságban lévő fákat is elérhetik a kártevők - mondta Szép Tibor, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettese. A területükön lévő 3400 hektárnyi lucfenyő néhány éven belül teljes egészében érintett lehet a betegségben. A szárazság miatt a fák a nedvkeringése, illetve a gyantatermelése csökkent, az immunrendszerük legyengült, ezért tudott a szú a fákban megjelenni.

Most a Kőszegi-hegység talán legszebb 50 hektáros területének 8 hektáros, százéves állományú része következik, ami az osztrák határ vonalában eddig védett területnek számított. Az Ausztriából bérelt processzorral az erdészet tervei szerint egy hónap alatt végeznek a mintegy háromezer köbméter fa kitermelésével. A területet természetes úton újítják fel a már méteres újulat tovább nevelésével.

nol.hu 02-04, rtlklub.hu 01-31, webradio.hu, hirtv.hu 01-31, nyugat.hu 01-28, kapcsolódó cikk: nepszava.hu

 

Nyírfajdok visszatelepítése a Nyírségbe

A 100 éve kipusztult nyírfajdok visszatelepítésével próbálkoznak itthon az erdészek. Egyelőre 82 madarat hoztak el Németországból, mert ott nemcsak vadásszák, hanem szaporítják is őket. Az erdészek becslése szerint leghamarabb két év múlva lesz Magyarországon annyi fajd, hogy nyugodtan szabadon engedhessék őket, amihez 2005-ben kezdték a visszatelepítő programot. Egyelőre zárt ketrecekben őrzik a nyírfajdokat a Nyírerdő Zrt-nél a Gúthi Erdészetben Hajdú-Bihar megyében: 40 kakast és 42 tyúkot.

Az 1800-as években még ezrével éltek ezek a madarak a környékbeli nyírligetekben, aztán eltűntek Magyarországról, pedig még a nevük is innen van. A mocsarak lecsapolása, aztán az agrárkultúra terjeszkedése pusztította ki őket a nyírségből. echotv.hu 02-02 , inforadio.hu 02-06

Kiegészítés: A nyírfajd bemutatása a Wikipédiában , a Magyar Madártani Egyesület Monitorin Központjánál és az IDRE Madárhatározóban. A Nyírerdő Zrt 2007. március 17-i sajtóközleménye a visszahonosításról.

 

Magyarország 7 természeti csodája

Zöld 7-es címmel játékos műsorsorozatot indít szombattól a Magyar Televízió 2-es csatornája, amellyel arra biztatja a nézőket, hogy válasszák meg Magyarország hét természeti csodáját. zoldmagazin.hu 01-31

Kiegészítés az MTV honlapja alapján:

A műsor és a szavazás menetének részletes bemutatása: Zöld 7-es , illetve ugyanitt a már adásba ment egyperces filmek is megtekinthetőek.

Az MTV2 Magyarország 7 természeti csodájának szavazásos kiválasztásához 30, a Magyar Televízió 2-es csatornáján kisfilmmel bemutatott, természetvédelmi szakértők által kiválasztott értéket kínál, amelyek geológiai, növénytani, állattani, élőhelyi vagy tájképi értékek.

A 30, egy perces kisfilmet február 3-ától látható az m2 csatornáján, egyesével, naponta ötször, a nap különböző részében, pl. az esti híradó előtt, illetve minden szombaton este az adott heti sorozatot együtt leadják. A 30 filmecskét április 12-ig, kétszer vetítik le.

 

Fapellet gyár épül Beleznán

A tervek szerint 2008. tavaszán megkezdi próbaüzemét a 2006-ban megalakult Pannon Pellet Kft. beleznai pelletgyára. 11 alkalmazott, 0,5 Md Ft beruházás, 10 e tonna/év kapacitás, ami 3 ezer családi házhoz elég.
Várhatóan márciusban lesz a próbaüzem. Az ügyvezető: Moór András, a vállalkozási vezető: Burján Zoltán.

A cég energiaültetvények telepítésére is készül egyelőre 30 hektárral (fűz, nyár és akác) indulnak Murakeresztúr határában, amit később 800 hektárra terveznek bővíteni.

A földtulajdonosokkal felvásárlói szerződést kötnek, javaslatot téve a fafajra, segítve a szaporítóanyag beszerzésben és a telepítési támogatáshoz a pályázat megírásában. Az energiafák a második évre lesznek vágásérettek, 8-12 centi átmérőjűek és akár hat méter magasak: ekkor speciális kombájnnal vágják le az ültetvényeket, 10 centis töveket hagyva, hogy 2 év alatt újra megnőhessen a növény.

Mivel a beleznai pellet-gyár előbb lesz üzemképes, mint az első dél-zalai energiaültetvény vágásérett, a cég a kezdetben a térség faipari vállalkozásaitól szerzi majd be a szükséges fahulladékot, zömében fűrészport.

Olaszországban a biomassza alapú pellettel átlagosan 70%-kal olcsóbban lehet fűteni, mint a gázzal, ezért irányul a cég eladásainak 90%-a az olasz piacra. A maradék 10%-ot tervezik hazánkban, ezen belül is a gyáregység 100 km-es körzetében értékesíteni.

A magyarországi gázárakhoz képest a pelletfűtés 15%-kal olcsóbb, viszont az egymillió forint körüli kazánárak miatt a megtérülés hosszabb, mint Nyugat-Európában. Ezért itthon az elkövetkezendő néhány évig még alig lesz kereslet a pellet iránt.

zalaihirlap.hu 02-01, index.hu 01-31, vg.hu 01-31 alapján. Továbbá: gyor-online 01-14 , sonline 01-14 , echotv 01-14

 

Sombereken biomassza-erőmű építését tervezik, a nyolcszázmillió forintba kerülő beruházás kivitelezése ugyancsak 2008-ban elkezdődhet. Mindemellett Dunaszekcsőn az önkormányzat energiaerdő telepítését határozta el. A megtermelt tüzelővel első lépcsőben az intézmények fűtését oldanák meg, később akár a magántulajdonban lévő ingatlanok is csatlakozhatnának a rendszerhez. dunantulinaplo.hu 01-31

 

A parkerdőkben is összeszámolják a hajléktalanokat

A főváros környéki erdőterületen élő hajléktalanokat is összeszámlálják a Menhely Alapítvány által szervezett hétvégi akcióban. A szociális munkások sokszor nem ismerik a nagyobb telepek kialakulásához is kedvező helyszínt kínáló erdőterületet, ezért a Pilisi Parkerdő munkatársai minden helyszínre elkísérik az önkénteseket. A legutóbbi, 2005-ös számláláskor mintegy 200 fő lakott a fővárosi erdőkben. Ez a szám a nyári időszakban a többszörösére duzzad, hiszen a téli időszakban sokan behúzódnak a melegebb, szélvédett belvárosi részekre vagy a menhelyekre.

Az erdészet tapasztalatai szerint azokon a helyeken ütnek leghamarabb tanyát a hajléktalanok, ahol van tömegközlekedési és vízvételi lehetőség. Nagyobb telepek főleg a pesti oldal zárványerdeiben alakulnak ki, a budai oldal nagy kiterjedésű erdőségeinek főleg a szélén állnak a kalyibák és sátrak. Egyes telepeken akár 20-30 fő is lakik.

2007-ben a Szociális és Munkaügyi Minisztérium anyagi segítségével 105 hajléktalan térhetett vissza az erdőből a társadalomba. Az emberi és természeti értékeket egyaránt mentő akcióban a Pilisi Parkerdő az elköltözők után mintegy 1300 köbméter hulladékot szedett össze. A tapasztalatok szerint a "jó helyek" azonban nem sokáig maradnak lakatlanok, így továbbra is keresni kell az egyre tarthatatlanabb helyzet megoldását.

bp-erdeszet.hu 02-01

Kalandpark épül a Szalajka-völgybe

Északi Kapu Látogatóközpont névvel nagyszabású terv készül Szilvásváradon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának elgondolása szerint. A község polgármestere, Szaniszló László elmondta, hogy az önkormányzati képviselők már megismerkedhettek az elképzeléssel. A komplexum megvalósítása érdekében módosítják a településrendezési tervüket.

A Szalajka-völgy bejáratánál az uniós pályázati forrás igénybevételével jöhet létre az objektum. Ebben konferencia- és oktatóterem, négydimenziós mozi, kézműves foglalkoztató helyiség és kiállítások várnak a közönségre. Az épület mellett pihenő- és szabadtéri oktatóhelyek lesznek, s egy különlegesség: a fák lombkoronájába bújtatott tanösvény. Az építmény együttesben folytathatnák tevékenységüket a meglévő szolgáltatások, a kerékpárkölcsönző és a kalandpark. A helyszín az erdészeti irodaépülettel átellenben, a völgybe vezető út másik oldalán lenne, vagyis ahol most találhatók a sportolni, mozogni szerető turistáknak eszközöket kínáló vállalkozások. mno.hu 01-28

 

Ismét önálló lesz az Őrségi Nemzeti Park

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter kinevezése óta szorgalmazta az Őrségi Nemzeti Park önállóságának visszaállítását. A kormány a január 23-i ülésén elfogadta az erről szóló rendeletmódosítást, így a nemzeti park újra önállóan működhet.

Szakmailag és pénzügyileg sem volt indokolt a fontos természetvédelmi terület önállóságának megszüntetése, az idő bebizonyította, hogy ez rossz döntés volt. Az önállóság visszaállítása nem igényel a költségvetéstől plusz forrásokat, a finanszírozást a tárca biztosítja - közölte Fodor Gábor. Sőt, az önállósággal a park jelentős pályázati összegeket is elnyerhet, regionális természetvédelmi és turisztikai központtá válhat - tette hozzá.

A park igazgatói posztjára pályázatot írnak ki. A nemzeti park 20 millió forintot fordíthat a természetvédelemnek fontos területek vásárlására. A többi nemzeti parknál is fontos feladatnak tartja a miniszter az ökoturisztikai fejlesztéseket. Erre az európai uniós forrásokkal együtt több mint 9 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Fodor Gábor szólt arról is, hogy az idén 200-ról 280-ra emelik a természetvédelmi őrszolgálat létszámát közös értékeink hatékonyabb védelme érdekében. fn.hu 01-23

 

Arany katedra emlékplakett elismerést kapott Koronka Lajos, a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.

Az elmúlt 15 évben tudatosan törekedett a szakmai profil megújítása mellett a hagyományos közismereti képzés színvonalának emelésére, a nyelvoktatás eredményességének javítására, valamint az informatikai képzés színvonalának emelésére azzal is, hogy az intézményben ECDL vizsgaközpontot hoztak létre. Iskolaszervező tevékenysége mellett a szakképzés jövőjének alakításában is aktívan részt vesz, az Országos Szakképzési Tanács, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség és a Fejlesztési és Képzési Tanács tagjaként.

A faipari szakma értékeinek megmentése mellett a megújítási kísérletek tevékeny résztvevője. Arra törekszik, hogy a folyamatos fejlesztés igényét középpontba helyezve gyermekközpontú, partnerközpontú intézményként megőrizze az iskola patinás hírnevét és versenyképességét a mai kihívások közepette is.

A magyar kultúra napja alkalmából Horváth Csaba Budapest főpolgármester-helyettese Arany Katedra Emlékplakettet adott át három fővárosi pedagógusnak, akik hosszú ideje kiemelkedő munkát végeznek a gyermekek oktatása-nevelése érdekében; valamint Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel ismerte el három nyugállományba vonuló pedagógus munkáját, akik évtizedeken keresztül a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek, és kiemelkedő munkát végeztek.

budapestportal.hu 01-23

 

Deszka a tengerből az angol partoknál:

Eddig több száz tonna faáru sodródott partra Anglia déli partjainál a múlt héten elsüllyedt teherhajóról. A görög zászló alatt hajózó Ice Prince rakterében azonban még így is 3000 tonna rakomány maradt. Bár a hatóságok tiltják, a helyiek közül azért sokan nem tudnak ellenállni a kísértésnek. További részletek: hirszerzo.hu 01-22

 

WWF-AES fás szárú energiaültetvény program Borsodban.

A WWF és az AES Magyarország közös, természetvédelmi és gazdasági célú programot indított. Konkrét mintaterületen, a Borsodi mezőségben mutatják be, hogyan lehet együtt kezelni az energiát szolgáltató ültetvényeket és a természetes élőhelyeket.

Az energianövények termesztése sokak szerint komolyan veszélyezteti a még megmaradt természetes élőhelyeket, értékeket. A WWF Magyarország, azonban úgy gondolja, hogy bizonyos esetekben a megfelelő módon megtervezett biomassza-termesztés elősegítheti bizonyos természetvédelmi célok megvalósulását. Ezért a WWF és az energiaszektort képviselő AES Magyarország (AES) közelmúltban közös, természetvédelmi és gazdasági célú programot indított. Konkrét mintaterületen, a Borsodi mezőségben mutatják be, hogyan lehet együtt kezelni az energiát szolgáltató ültetvényeket és a természetes élőhelyeket.

A WWF-AES program szerint először meg kell szabadítani a folyó ártereit a gyalogakáctól, amely egyrészt igen alkalmas az erőműben történő hőenergia előállítására, másrészt ennek kiirtásával egy jelentős természetvédelmi probléma oldódna meg. A következő lépésben meg kell találni az energianövények helyét a természetben. Mivel a WWF és az AES el akarja kerülni, hogy termesztésük iparszerűvé váljon, ezért olyan biomassza-felvásárlási szerződések jönnek létre, melyek alapja a többféle gazdálkodási mód (pl. vizes élőhelyek, gyepek, fás legelők fenntartása) lesz a nagyobb méretű, egy kézben lévő birtokok esetén. Csak ebben az esetben biztosítható az egyes élőhelyek folytonossága, fennmaradása.

A gyalogakáccal fedett szántók egy részén hamarosan fás szárú energetikai ültetvények növekednek azzal a feltétellel, hogy a gazdálkodók kötelesek fenntartani a természeti értékeket egy másik birtokrészen. Ezt egy tanúsítási rendszer hivatott megerősíteni, amelyet az AES alkalmaz a WWF javaslatai alapján és amelynek segítségével egyedülálló természeti értékek őrizhetők meg a Tisza mentén.

greenfo.hu 01-23

Elkelt a Sconto Bútor, lesz helyette Möbelix

Az XXXLutz vállalatcsoport kelet-európai tevékenységéért felelős ERK Möbelhan-dels GmbH veszi át 2008. áprilistól a Sconto Bútor Kft.-t. A két hazai üzletből Möbelix lakberendezési diszkont lesz. Magyarország valamennyi nagyvárosában további áruházak megnyitását tervezik, az idén két-három építési munkáinak a megkezdésével számolnak. A családi tulajdonban lévő XXXLutz forgalma tavaly 2,3 milliárd euró volt. A régióban működő áruházak 50 millió eurónyi árbevételt értek el.

Ezt a témát több forrás is alaposan feldolgozta:

Elkelt a Sconto Bútor vg.hu 01-14 és vg.hu 01-11, Új bútoróriás érkezik Magyarországra privatbankar.hu 01-11, Március végén megszűnik a Sconto! stop.hu 01-11 , Magyarországon is megjelenik a Möbelix, eltűnik a Sconto
Infovilag.hu 01-11

 

7 milliárdos fejlesztés a Swedwoodnál

Mintegy 2,3 milliárd forintból új, húszezer négyzetméteres gyártócsarnokot épít a Ipar körúton a Swedwood kft. Az üzemet szeptemberben adják át és újabb 130 főnek adnak munkát.

Több hónapos tárgyalás és elemzés után az anyacég - a svéd IKEA - úgy döntött, hogy Sopronba helyezi át az Európában forgalmazott, furnérozott forgácslap alapú konyhafrontok gyártását. A fő ok az volt, hogy a különböző elemeket más helyeken gyártották, így előfordulhatott, hogy az adott színű konyhabútor egyes részei eltérő színárnyalatban jöttek le a gyártósorokról. A soproni Swedwood Sopron Bútor Kft. a szlovák és a horvát cégekkel versenyzett. A döntő szempont a minőség, a gyorsaság, valamint az alacsony ár volt, ebben tudtak jobbak lenni a soproniak. A döntést követően azonnal nekiláttak a tervek elkészítésének, az engedélyek beszerzésének, s a kivitelezésen jelenleg is gőzerővel dolgoznak. Úgy tudjuk, májusban már szeretnének próbaüzemet tartani. kisalfold.hu 01-14

 

 

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.