FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-01-04

Falopások, avagy illegális fakitermelés (FLEGT)

Sajtószemléinkben korábban is többször foglalkoztunk már ezzel a kellemetlen jelenséggel: állami és magán erdőtulajdonosoktól is egyre több esetben és nagyobb mértékben lopnak fát. A már kitermeltet, de sok esetben a tolvaj dönti le a fát a tövéről. A rőzsehordó néne lehet hogy már csak a mesében van, ma inkább a kisebb tételeket kerékpáron, a nagyobb mennyiségeket pedig akár teherautóval viszik.

Gond van az erdők őrzésével, de ha kézrekerül a tolvaj, akkor sem biztos, hogy elnyeri méltó büntetését, illetve hogy megtérül a tulajdonos, illetve a gazdálkodó kára.

Nagyon sokan olvastak vagy hallottak mostanában a Sajóládi erdő esetéről, de álljon itt néhány további is. Ugyanakkor érdekes az a 2007 tavaszán készült felmérés, mely szerint Magyarország az EU-ban az illegális fakitermelések esetében a minősítő ranlistán az egyátalán nem előkelő: hátulról harmadik helyen volt 2006-ban és 2007-ben is. A helyzet súlyos, a jogalkotó igyekszik olyan szabályokat alkotni, ami javíthat ezen.

Lássuk a részleteket:

(a) cikkek a falopásról;

(b) A WWF barométere a európai illegális fakitermelésről;

(c) a hatóság igyekezete.

Szisztematikusan folyik az erdők kirablása:

Törvénymódosítást szorgalmaz a magyarországi erdők védelme érdekében a Kis- és Középbirtokosok Egyesülete, mivel a fatolvajokat megélhetési bűnözőként kezelik. Súlyos problémának látják, hogy a falopások miatt rendszerint az erdő tulajdonosát büntetik és a mezőőri járulékot is behajtják rajtuk.

Eddig több száz hektár erdőt raboltak ki fatolvajok az ország különböző területein az idei télen, nagy károkat okozva az erdőtulajdonosoknak - írja a Magyar Hírlap. A Kis- és Középbirtokosok Érdekvédelmi Egyesülete szerint azonnali törvénymódosításra van szükség a magántulajdon védelmében. Mint állítják, Magyarországon jelenleg megélhetési bűnözőként kezelik a fatolvajokat, és futni hagyják őket - miközben jogosulatlan fakitermelés miatt minden további nélkül bírságot róhatnak ki az eleve megkárosított erdőbirtokosokra. További részletek: Gazdasági Rádió 12-29, Népszava 12-29 az MTI alapján, Magyar Hírlap 12-28

 

Hat mezőőrt állítana szolgálatba a mosonmagyaróvári kistérségi társulás: többek közt a szántóföldi lopások és az illegális szemétlerakás megfékezésére alkalmaznák őket. . Tovább: Kisalföld 2007-12-27

 

Az illegális fakitermelők a társadalom szabályait áthágva lopják a faanyagot.

Az MGSZH Erdészeti Igazgatósága szerint az illegális fakitermelés mértéke 2006-ban megközelítette az 1.000 hektárt és a 300.000 köbmétert. A kitermelt fa értéke mintegy 3 miliárd Ft, az újraerdősítés költsége közel 1 milliárd Ft. E károk mellett közvetett károk is föllépnek (erózió, talajkárosodás, környezetszennyezés, az élővilág degradációja), melyek mértékét megbecsülni sem lehet. S az elültetett facsemetékből csak évtizedek múlva lesz teljes értékű erdő.

Az elkövetésnek két típusa "honosodott" meg. Egyrészt a hagyományos falopás, másrészt a szervezett módon végrehajtott illegális fakitermelés. Hírextra 2007-12-28

 

Még nincs igazi tél, de a Nyírerdő Zrt. erdeiben máris közel egy millió forintos kárt okoztak a fatolvajok. A lopások visszaszorítását megelőző munkával igyekeznek elérni. DTV 2007-12-20

A WWF felmérse (Illegal Logging Government Barometer) az illegális fakitermelés európai helyzetéről.

Az illegális fakitermeléssel foglalkozó ILLEGAL LOGGING honlapon ha a "Hungary" szóra keresünk, akkor 1 dokumentumot és 6 hírt találhatunk.

Az "EU governments failing the forests" 2007-04-30-i WWF cikk szerint: "Az Illegális Fakitermelések Kormányzeti Barométere azt mutatja, hogy az Egyesült Királyság és Ausztria teszi a legtöbbet, Írország és Csehország pedig a legkevesebbet annak érdekében, hogy nem tartamosan termelt fa kerüljön az EU piacára."

Részletezve: "Ausztria - mely 2007-re a második lett a listán - javította legjobban tevékenységét az illegális fakitermeléssel szemben a többi országgal összevetve. Lengyelország, Magyarország és Csehország - melyek mindegyikében jelentős az erdőborítás - úgy tűnik nem tartották elsőrangúnak a világméretű erdőcsökkenés ügyét és ennek következtében a leggyengébb ponteredményeket érték el. Ez jelentős eltérést mutat más EU tagországokkal szemben, mint például Litvánia, Lettország, Bulgária, melyek mindegyike sokkal magasabb pontszámot kapott."

Ugyanitt egy másik cikk alapján - amelynek forrása a Prague Daily Monitor-ban jelent meg 2007. április 30-án - az EU országainak ragsora az illegális fakitermelés szempontjából a WWF szerint az alábbi. (A legalacsonyabb szám a legrosszabb állapotokat tükrözi.) A listában Magyarország hátulról a 3. és még Csehország, illetve Írország van mögöttünk.

 

EU tagország 2007. évi
helyezés
2006. évi
helyezés
Egyesült Királyság
12,4
11,4
Ausztria
12,0
6,0
Hollandia
10,2
11,2
Litvánia
10,0
4,8
Dánia
9,8
9,6
Finnország
9,4
7,4
Bulgária
8,8
---
Svédország
8,4
7,4
Lettország
8,0
9,0
Belgium
8,0
9,0
Franciaország
7,4
8,0
Németország
7,4
8,8
Olaszország
7,0
4,0
Szlovénia
7,0
5,8
Észtország
6,6
8,0
Portugália
6,6
3,0
Görögország
6,2
4,2
Románia
6,0
---
Ciprus
6,0
---
Svájc
5,6
6,6
Szlovákia
5,2
4,8
Spanyolország
5,0
5,0
Málta
4,0
---
Lengyelország
3,8
2,0
Magyarország
3,8
3,2
Csehország
2,0
3,0
Írország
2,0
---

 

Ugyanezt taglalja a következő cikk is, megállapítva:

A WWF a 2007. április 30-án közzétett 'Illegális Fakitermelések Kormányzati Barométerében' arra hívja fel a figyelmet, hogy az EU országok 70%-a elhanyagolja, hogy "valódi intézkedéseket" tegyen az EU-nak az Illegális Fakitermelések Elleni Akcióterve megvalósítására, melyet a Tartamos Gazdálkodás Világtalálkozó követő intézkedései között az EU 2003-ban fogadott el. (megjegyzés: Az itt említett akcióterv a FLEGT = EU Action Plan on Forest Law Enforcement Governance and Trade, melynek fordítása: Az erdészeti jogalkotás, jogalkalmazás és a fakereskedelem szabályozásának megerősítése, ami helyett egyszerűbb a tartalmának megfelelően az Illegális Fakitermelések Elleni Akciótervnek nevezni.)

Ebből a cikkből aztán több lépésben el lehet jutni a WWF 2007. április 30-i Illegális Fakitermelési Barométer című tanulmányához. Ez 0 és 20 pont közötti mezőben osztályozza az országokat.

A legmagasabb (legjobb) pontszámot elért Egyesült Királyság is csak 12,4 pontot kapott a termelők, iletve kibocsátók közül. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy ugyanez az ország az EU-ban a legnagyobb importőre az illegális eredetű fának, ha pedig a fát, a papírt és a cellulózt együtt vizsgáljuk, akkor Finnország és Svédország után a harmadik legnagyobb illegális-fa importőr az Egyesült Királyság. Forrás

 

A 2006. április 21-i WWF jelentés szerint ugyanakkor 2006-ban Magyarország 5,2 pontot ért el, amivel a hátulról 5. helyre kerültünk, magunk mögé utasítva Portugáliát (5), Csehországot (5), Lengyelországot (4), és Írországot (2). Ez kicsit ellentmond a 2007. évi jelentésben lévő 2006. évi referenciaadatoknak, de a lényegen sokat nem változtat.

 

Az illegális fakitermeléssel foglalkozó honlapon egyetlen cikk szerepel konkrét magyar esetről: 2007 február 1-i dátummal. A cikk Hajdú Tiborra hivatkozva egy 5 ha-os zalai esetet ír le, a Caboodle cikke alapján, mely az uno.hu helyről vette azt, ahol viszont a magyar nyelvű forrás már nem található meg.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tervei szerint csak származási igazolással lehetne a kitermelt faanyagot közúton szállítani. Lapos Tamás, a tárca erdészeti osztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: így visszaszorítható az illegális fakitermelés.

Az erdészeti szakigazgatás nem tud beavatkozni, ha valahol lopják a fát: a hatóság jelenlegi létszáma nem teszi lehetővé, hogy erdőőrzési feladatokat lásson el - mondta az InfoRádiónak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti osztályának vezetője, aki szerint éppen ezért jogszabályokkal kell megpróbálni megvédeni az erdőket.

A tervek szerint 2008. első félévében módosul majd az erdőtörvény, emellett terjeszti majd elő a kormány javaslatát az illegális fakitermelés visszaszorítására. A törvény előírná, hogy kitermelt faanyagot csak származási igazolással lehet közúton szállítani.

Az októberben történtekből - amikor egy természetvédelmi őr lelőtt egy fatolvajt - le kell vonni a tanulságokat, és ennek megfelelően kell módosítani az őrszolgálatok működésén.

Az engedély nélküli fakitermelésnek jellemzően két fajtája van: az egyik a falopás, a másik célja pedig kifejezetten a haszonszerzés. Ez utóbbi esetekben az erdőterületeket felvásárolják - azok gyakran hajléktalanok nevére kerülnek - a tulajdonos pedig engedély nélkül termeli ki és adja el a fát.

Forrás: Inforádió 2007-12-19

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.