FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-08-04

Vastagabb falszerkezetek, jobb hőszigetelés

A hőszigetelésnek jelentős szerepe van a könnyűszerkezetes technológiában, hiszen a gyárban elkészült külső és belső hőszigetelésnek több funkció is jut. Egyrészt védi a tartószerkezetet a túlzott mértékű és szélsőséges hőhatásoktól, másrészt segít a kellemes belső klíma kialakításában.

 

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás miatt napjainkban mindenképpen csökkenteni kell az energiafelhasználást és a CO2 kibocsátást. Ennek két módja van: egyrészt a hőszigetelés javítása, melynek jótékony hatása nemcsak télen a fűtésnél, hanem a nyári hónapokban a hűtésnél is jelentkezik , másrészt pedig a megújuló energiaforrások alkalmazása. Ahhoz, hogy a családi háznak jó hőszigetelése legyen, elegendő már az egy-két millió forintos beruházás is, amivel akár ötödére is csökkenhet az épület energiafelhasználása. A megújuló energiaforrás beruházása a hagyományos berendezések többszöröse.

 

A Bien-Zenker Hausbau Hungária Kft. az energiatakarékosság érdekében a falak, a födém és az aljzatszerkezet hőszigetelésének megnövelését választotta. A céget 1996 óta úgy ismerik Magyarországon, mint az egyik legjobb hő- és hangszigetelésű falszerkezettel dolgozó készházas vállalkozást. A cég ezen a hagyományon most sem szeretne változtatni, sőt még javít rajta. Ettől a nyártól kezdve mindhárom falszerkezete (Prémium, Bónusz klíma, Extra Masszív klíma) esetében a korábbi 160 mm-es fa vázszerkezet és hőszigetelő filc helyett az Építtetők 200 mm-essel rendelhetik meg készházaikat. A Bien-Zenker standard PRÉMIUM falszerkezete ezen felül még 60 mm helyett 100 mm-es homlokzati hőszigetelő lappal is vastagodik. Az alap falszerkezet így 25,8 cm-ről 33,8 cm-re nő. A vastagságbeli növekedés hatására az eddig is kiváló hőátbocsátási tényező U= 0,165 Wm2K-ről U= 0,14 W/m2K-re javult.

Mindkét érték jócskán túlszárnyalja a hatályos kormányrendelet szerint előírt határértéket (U = 0,45 W/m2K). Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb az adott épület hőszigetelése és annál alacsonyabb a ház fűtési energiafogyasztása. Az energiaárak emelkedése nem állt meg - sőt, a szakértők szerint a korábbi évekhez képest ez a jövőben még nagyobb mértékű is lehet, ezért lényeges, hogy mekkora összeget kell egy családnak havonta fűtésszámlára kifizetnie. A vastagabb várszerkezet nemcsak a hő- és hangszigetelésre volt hatással hanem, bevezetésével egy, még masszívabb, erősebb falszerkezet jött létre.

 

Az új PRÉMIUM fal rétegrendje kívülről-befelé haladva:

Nemesvakolat, hálóerősítésű alapvakolat: 5 mm

Homlokzati hőszigetelő lap: 100 mm

Gipszrost lap: 15 mm

Fa vázszerkezet: 200 mm

Hőszigetelő filc a vázszerkezet között: 200 mm

Párazáró fólia: 0,015 mm

Tűzgátló gipszkarton lap: 18 mm

 

Összességében elmondható, hogy a falszerkezet vastagításával a Bien-Zenker komoly kihívás elé állította versenytárait, mert a vásárlók többsége az épület vételárán túl a jövőben fizetendő rezsiköltséget is szem előtt tartja.

 

Forrás: HG

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.