FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-07-21

Erős forint: büszkeség, vagy csapás?

2008. február vége óta folyamatosan erősödik a forint az Euró-val szemben. Februárban meg éppen hogy a szokásosnál gyengébb volt. A mostani folyamat tehát magasról induló kitartó csökkenés, aminek lehet hogy még nincs vége.

Az MNB Monetáris Tanácsa mai kamatdöntő ülésén a megjelent közlemény szerint nem változtatta meg a 8,5%-os alapkamatot. Elemezők szerint úgy tűnik, idén nem lesz több kamatemelés. Az inflációs célok tartásához a forint ereje, sőt erősödése alapján a jegybanknak nem kell tovább emelnie az alapkamatot. A mostani alapkamat (mely várhatóan az idei csúcs) tartására lehet számítani, csökkenése csak az év végén várható, amihez a forint árfolyamának stabilizálódnia kell. Az elemzéseket olvasva ugyanakkor további erősödés sem kizárt, akár a 223-as szint közelébe is.

2007. január 1. és 2008. július 21. között

A dollárnak az euróval szembeni kitartó gyengülése miatt a dollárral szembeni erősödés már hosszabb ideje tart. A faüzletben szereplők közül ez utóbbi azonban csak kevesebbeket érint.

A fafeldolgozóipar és a bútoripar hazai cégei értékesítésük mintegy felét exportban, azon belül is elsősorban Euróval fizető vevőknek adják el. Azonban számos olyan cég van, amelyeknél ezen arány még magasabb, akár 70-80% is lehet. Ők most nagyon rosszul érzik magukat. Erre a hirtelen és draszikus árfolyamváltozásra a tavaly évvégi és idén év elejei szerződéskötésekkor senki sem számított.

2002. január 1. és 2008. július 21. között

Hosszabb időtávot nézve az Euróval szemben a mostaninál is talán pár forinttal nagyobb erősödés 2006. közepe és 2007. eleje között, tehát a mostanihoz képest majdnem kétszer hosszabb idő alatt zajlott le. Az idén március elejétől indult erősödés tehát sebességében és mértékében is rendkívüli.

 

Gyors körkérdésünkre, hogy a FAGOSZ tagsága, ha elegendő lenne csak kívánni, milyen Euro-Ft árfolyamot szeretne, egyöntetűen a 250-et, esetleg 250-260 közötti mezőt jelölte meg.

Ugyanakkor válaszok visszaigazolták azt, ami közismert: a faipar alapanyag igényes. Az hazai termelő cégek alapanyagot, a munkaerőt, energiát, közüzemi kiadásokat, az adókat és közterheket, a hatóságok mindenféle díjait mind forintban lehet csak megvenni, a feldolgozás után exportra szállított áruk előbb, sokszor csak utóbb Euróban beérkező bevételei viszont a jelentősebben erős árfolyam mellett a szerződéskor remélthez képest csak lényegesen kevesebb forintot eredményeznek. Az akár 10-12% árfolyamveszteség számos faipari cégnél bizonyára meghaladja a korábban szokásos árbevétel arányos nyereség szintjét.

A pillanatnyi előrejelzések akár még további erősödést is mutatnak, de legalább azt, hogy a mostani erős árfolyam kitart hosszabb időn - több hónap - át is. Ez jelentős pénzügyi megterhelés lesz a hazai faipar részére. Ugyanakkor persze minden más olyan vállalkozás - legyen ipari, vagy mezőgazdasági - amelyik hazai alapanyagból dolgozik hasonló helyzetbe kerül.

Az államháztartásnak is bizonyára kedvező, és az országos infláció féken tartását segíti az erős forint. Az olcsó import azonban a hazai termelőknek az exportban elszenvedett veszteségeik mellé még elevenebb import konkurenciát is hozott. Jaj neked hazai faipar! Csak remélhetjük, hogy nem lesz túl sok áldozata ennek a folyamatnak.

 

Igen valószínű, hogy a hazai fatermékeket exportban értékesítő kereskedők sincsenek sokkal jobb helyzetben, hiszen az áruba korábban befektetett pénzük később kevesebbet hoz, mint amire a szerződéskor számíthattak.

 

A megkérdezett iparosok és kereskedők gyengébb forintot, de legalább a változás lefékeződését szeretnék. A mostani mozgás többek létét is veszélyezteti, ami elől a költségek Euró alapra helyezésével próbálnak védekezni, már akinél ez lehetséges. Könnyen lehet, hogy számos, egyébként ésszerű export ügyletből, ha tehetik kiszállnak az eladók, tehát végső soron csökken az összes eladás, meg persze a cégméret is.

 

Nagy kérdés, hogy a jelentős részben exportra dolgozó faipar irányában a fa alapanyag eladók, az erdőgazdálkodók rákényszerülnek-e majd belföldi ipari hengeresfa áraik csökkentésére? Ezt majd az őszi szezon mutatja meg, mint ahogy addigra az árfolyam további mozgásáról is több tudásunk lesz.

MM

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.