FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-02-21

Kitekintő - Lengyelország, Románia, Oroszország

Barlinek megduplázza a pellet termelést

A cég közel 30 millió PLN fektet be a pellet, környezetbarát üzemanyag gyártósorába. Az új osztály megnöveli az eddigi termelési kapacitást az évi 85 ezer tonnára.

Az újonnan létrejövő pelletüzem már a harmadik lesz a barlineki vállalat területén. Az előző csak 2006 augusztusában jött létre. A legújabb részleg műszaki felszereltsége lehetővé teszi valamennyi, ideértve a nedves fahulladék felhasználását is. A beruházás megengedi a termelési hulladék 100%-os felhasználását, ideértve a barlineki padló gyártósorokon és fűrésztelepeken keletkező port.

Saját üzemekből származó, bevált nyersanyag elérhetősége garantálja a barlineki pellet magas fűtési tulajdonságait, melyek kb. 19 ezer. kJ-t tesznek ki az 1 kg-ból (kb. 4,5 ezer kilokalória). A termeléshez fenyő- (70%) és leveles fák (30%) reszelékei kerülnek felhasználásra, melyek egyben legértékesebb anyag ezen bio-üzemanyag előállításához. Az anyag 100%-ban természetes, formájának és szerkezetének köszönhetően gyorsan szárad és könnyen aprítható. A pellet egyben egy környezetbarát üzemanyag is. A vizsgálatok visszaigazolták, hogy a granulátum égetésénél a CO2 szintje ugyanakkora, mint a fa természetes korhadásakor. A folyamat során kén nem szabadul fel, a keletkezett hamu viszont trágyaként használható fel. A termék gyakorlatilag pormentes és toxikus anyagot nem tartalmaz.

A barlineki pellet magas minőségét a 2003-ban megszerzett DIN 51731 tanúsítvány felülvizsgálata keretében évente lezajló tesztek igazolják. Az okmányt a berlini székhelyű Áruvizsgálati Központi Intézet - DIN CERTCO Gesellschaft für Konformitätsbewertung GmbH állította ki. A tanúsítvány az Európai Unió számos országában érvényes.

Az új bio-üzemanyag részleg megépítéséről szóló döntés a Barlinek S.A. környezetbarát stratégiájának egy része. A cég számos beruházást végez modern technológiák területén, melyek csökkentik az üzem terhelését a természetes környezet számára és lehetővé teszik a nyersanyag leggazdaságosabb felhasználását. Hasonló pellet - gyártósor a Barlinek legújabb üzemében, az ukrajnai Vinnicában jött létre és a következő megépítését Oroszországban tervezik. Barlinek

Szerkesztői megjegyzés: figyelemre méltó tény, hogy egy céges honlap a következő nyelvi változatokkal szolgáltatja a szinte a teljes tartalmát: lengyel, angol, német, orosz, svéd, francia, spanyol, szlovák, cseh, magyar, román, ukrán! TJ

 

A Barlinek megvásárolta Románia egyik legnagyobb parkettagyárát

Még az elmúlt év végén röppent fel a hír, hogy a korábban spanyol tulajdonban lévő és a csőd felé sodródó Diana Forest nevű fafeldolgozó üzem iránt a lengyel Barlinek cég vezetője Michael Solowow bejelentette vételi szándékát. (A Forbes magazin szerint az egyik leggazdagabb lengyel, becsült vagyona mintegy 2.3 milliárd USD-re tehető)

Az Európában egyre inkább terjeszkedő társaság a lengyel padló- és parkettapiac listavezetője.

A Romániában vásárolandó gyár tovább bővíti a cég által a régióban eszközölt befektetések listáját.

A Thomson Financial értesülése szerint a Barlinek legutóbb Ukrajnában indított be egy termelőegységet.

Akárcsak eddig, a legfőbb finanszírozási forrást most is a cég profitja és hitelek fogják jelenteni. Viszont így is a Barlinek erőteljesen terjeszkedni fog, és nem zárom ki annak lehetőségét sem, hogy befektetőkhöz forduljunk, akiknek elővételi joggal bocsátanánk ki részvényeket, jelentette ki a cég többségi tulajdonosa, Michal Solowow.

A Barlinek azt is fontolgatja, hogy a jelenlegi részvényeseknek ugyancsak előjogokkal bocsát ki részvényeket, mivel tovább szeretne terjeszkedni a kelet-európai országokban: legközelebbi tervük az, hogy Oroszországban, az Ural vidékén indítsanak be egy gyárat.

A Barlinek SA céget 1946-ban alapították, a Barlinek helységbeli állami erdészet faipari gyárával egy időben. A vállalatot 1999-ben privatizálták. Jelenleg a Barlinek a lengyel parkettagyártók piacvezetője.

 

Az ügylet február közepére létrejött, a Barlinek kicsivel több mint 21 millió Euróért megvásárolta a Dian Forest-et, de egyben a Diana Forest közel 62 millió Eurós tartozásállományát 1.75 millió Euróért!

"A Diana Forest újra termelni fog, 2009 tavaszára el kell érnie a 2.2 millió m2/éves kapacitást a padlóburkolatok terén" - jelentette ki Marius Gromek, a Barlinek felügyelőbizottságának vezetője.

 

RoPortal, GoWarsaw, Warsaw Business Journal

 

 

 

Átfogó információk Lengyelország erdő-fa-bútoriparáról (angolul)

 

Korábban (2007 októberében) már hozzájutottunk a Market in Poland kiadvány nyomtatott változatához, és több érdekes információt már közzé is tettünk ezen a helyen. Most sikerült megszereznünük a kiadvány elektronikus formáját, melyet ezúton bocsátunk tisztelt érdeklődők rendelkezésére. Terjedelme: 94 oldal, nyelve: angol, formátuma: pdf, mérete: 5,18 MB.

 

 

Románia fontos vállalkozásai

A közelmúltban jutott el hozzánk a Románia meghatározó vállalkozásait listázó 2007-ben készült marketing kiadvány elektronikus változata.

A lista 26 szakterületre bontva mutatja be a nagyobb cégek fő jellemzőit. A fafeldolgozás és bútoripar szakterületről 25, illetve 55 vállalkozás jelenik meg. A térségben műkődők, vagy működni szándékozók számára hasznos lehet a többi fejezet tartalma is: pl. bankok, biztosítók, szolgáltatók, fovarozók, stb.

Terjedelme: 240 oldal, nyelve: angol, formátuma: pdf, mérete: 19,5 MB.

Oroszország erdőgazdálkodása és faipara

 

 

Szintén a napokban kaptuk meg az orosz erdőgazdálkodás és fafeldolgozás helyzetét alaposan bemutató Russian Forestry Review kiadvány 2006. évről szóló elektronikus publikációját!

Terjedelme: 224 oldal, nyelve: angol, formátuma: pdf, mérete: 13,0 MB.

 

Azok számára, akik frissebb és még a fentieknél is részletesebb információkra vágynak, csokorba szedtük a LESZPROM Inform folyóirat 2007 évi de természetesen orosz nyelvű kiadásait.

 

 

49. szám (terjedelem: 170 oldal, méret: 11,0 MB)

48. szám (terjedelem: 164 oldal, méret: 10,0 MB)

47. szám (terjedelem: 140 oldal, méret: 14,1 MB)

46. szám (terjedelem: 170 oldal, méret: 13,7 MB)

 

TJ

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.