FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-01-10

Ragasztóanyagok a MINŐSÉG árnyékában!

Mindannyian tudjuk, hogy a faipari termékkészítés egyik kényes feladata a ragasztás. A diszperziós termékek alkalmazása a fizikai kötés jellemzői miatt gondos munkát kíván a felhasználóktól. A minőségi ragasztás sok feltételtől függ, többek között a faanyagok fajtájától, vastagságától, nedvességtartalmától, a ragasztó, a munkatér, és az anyag hőmérsékletétől, viszkozitástól, a felhordott ragasztóanyag mennyiségétől, valamint az alkalmazott technológiától.

A legjobb tudásunk szerint elvégzett ragasztásnak van még egy mindent eldöntő alapfeltétele: az adott ragasztási célra ajánlott ragasztóanyag elvárt megfelelősége.

A faipari ragasztóanyagok iránti követelményeket az Európai Unió területén az EN 204 minősítő norma határozza meg, vizsgálati eljárásokat pedig az EN 205 szabvány írja elő. Az EN 204-es szabvány D1, D2, D3, D4 vízállósági csoportokat határoz meg, és az ezeknek megfelelőséget szigorú feltételekhez rendeli. A gyártók, vagy felhasználók akkreditált vizsgáló laborokban ellenőriz(tet)hetik a termékek minőségét. A gyártók által kibocsátott termékismertetők kiemelten kezelik termékük vízállósági fokozatának megjelölését. Ez az adat ad tájékoztatást a felhasználónak, hogy a vásárolni kívánt termék kül,- vagy beltéri célra alkalmas.

Hazánkban a 90-es évekig a ragasztóanyag gyártók, fontosnak tartották, hogy ragasztóanyaguk szakintézeti bevizsgálással rendelkezzen. A Henkel a minőségbiztosítás érdekében a FAIMEI vizsgálólaborjával - gyártásközi mintavételes eljárással - minősíttette faipari diszperziós ragasztóanyagait. Az évek során megszűnt a ragasztók minőségbiztosítási kötelezettsége, a fatermék gyártók sem igényelték a szakintézeti jegyzőkönyveket. Az évek során kialakult a bizalmi elvre épülő minőség tanúsítás. Szélsőséges esetekben megjelentek a felülírt, vagy a felhasznált alapanyagról szóló vizsgálati jegyzőkönyvek.

A nem megfelelő vízállósági fokozatú termék választása, vagy a felhasználó félrevezetése a fatermék gyártónál súlyos minőségi problémát és veszteséget okozhat. A cégek egy része keserű emléket őriz a nem megfelelő minőségű ragasztóanyag miatt keletkezett gyártási problémákról.

Magyarországon az elmúlt évtizedben a diszperziós termékek területén is kínálati piac alakult ki. Az importon túlmenően a hazai gyártók is megfelelő minőségű terméket kínálnak felhasználóiknak. A kínálati piac egyik meghatározó jellemzője az árharc, melynek törvényszerű hozadéka lehet a minőségromlás is.

 

Az 2007-ben jelent meg a magyar piacon egy romániai cég által gyártott, magyar forgalmazók által értékesített Emer D3 nevű, D3 vízállósági fokozatúnak minősített termék. A ragasztóanyag rendkívül alacsony piaci ára egyre több felhasználót nyert meg. Ugyanakkor az elmúlt évben több felhasználótól kaptunk jelzést a ragasztóanyag minőségével kapcsolatban. A körülmények arra motiválták a Henkelt, hogy az említett Emer D3 terméket akkreditált laboratóriumban bevizsgáltassa. A bevizsgálásra a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdészeti és Faipari Vizsgálólaboratóriumát kértük fel.

Részletek (A NYME Erdészeti és Faipari Vizsgálólaboratóriumának engedélyével) az Emer D3 ragasztóanyag vizsgálati jegyzőkönyvéből:

 

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM
ERDÉSZETI ÉS FAIPARI VIZSGÁLÓLABORATÓRIUMA

Laboratórium igazgató: Dr. Varga Mihály
Nemzeti Akkreditáló Testület regisztrációs száma: NAT-1-1521/2007
H-9400 Sopron, Bajcsy-Zs. E. út 4. (Pf.: 132)
Tel: +36 (99) 518-100 Fax: +36 (99) 518-103
Az EFVL honlapja: http://labor.fmk.nyme.hu, e-mail címe: vargam@fmk.nyme.hu

A vizsgált ragasztóanyag adatai:
Gyártó: S.C. Magor Covacet S.R.L.
Termék megnevezése: Emer D3
Gyártási idő: 2007. július 2.
Kiszerelés: 5kg

 

Az EN 204 vizsgálati szabvány előírásai:
Ciklusok
száma
Kondicionálás
Idő-
tartam
Mérés
Min.rag.
szilárdság
1.
Normál klíma 7 nap 1. mérés
10 Mpa
2.
Normál klíma 7 nap  
Áztatás vízben 4 nap 2. mérés
2 Mpa
3.
Normál klíma 7 nap  
Áztatás vízben 4 nap  
Normál klíma 7 nap 3. mérés
8 Mpa
(Min.rag.szilárdság = minimálisan megkövetelt ragasztási szilárdság.)

 

Vizsgálati eredmények a minta alapján
Sorszám
1. mérés
2. mérés
3. mérés
1.
11,7
---
---
2.
11,9
---
---
3.
12,0
---
---
4.
12,6
---
---
5.
12,9
---
---
6.
13,4
---
---
7.
13,9
---
---
8.
14,2
---
---
9.
14,3
---
---
10.
15,2
---
---
Minimum
11,7
---
---
Maximum
15,2
---
---
Átlag
13,2
---
---
Szórás
1,20
---
---
Var. %
9,07
---
---
(A --- eredménytelen mérést jelnt.)

 

Az első ciklus utáni mérések esetében a próbatestek ragasztási szilárdsága meghaladta a szabványban rögzített minimális értéket (13,2 MPa). A próbatestek a ragasztási síkon kívül, a fában szakadtak el. A második ciklus utáni méréseknél a minták már a vízből kézzel kiemelés közben szétestek a ragasztás helyén, így szakítóvizsgálatra alkalmatlanná váltak. A harmadik ciklus esetében a vizsgálatot ismét nem lehetett elvégezni, mivel már az áztatás során szétestek a próbatestek.

A ragasztási szilárdság meghatározását követően a vizsgálat alá vont ragasztó minőségét egyértelműen meg lehetett állapítani. A ragasztási vizsgálatánál a második és a harmadik ciklust követően a ragasztó mért szilárdsági értékei nem érték el a kívánt minimális határértékeket. Ezek alapján kijelenthető, hogy a vizsgálat tárgyát képező Emer D3 megnevezésű faipari ragasztó nem felel meg az MSZ EN 204 szabvány szerinti D3-as osztály követelményeinek.

 

Sopron, 2007. november 23.

 

A faipari szerkezetek készítésének egyik súlyponti kérdése a ragasztási feladatnak megfelelő vízállósági fokozatú termék kiválasztása és a gyártó által garantált minőség megléte. A nem megfelelő ragasztó használata beláthatatlan veszteségeket okozhat felhasználójának az időjárási behatások következményeként fellépő szerkezeti károsodás következményeként.

Javasoljuk, hogy a biztonságos munkavégzés érdekében kérje szakember segítségét. Az Emer D3 nevű faipari ragasztó vizsgálati eredményeit a korrekt piaci verseny és a felhasználók minőség iránti igényeinek védelme érdekében kívántuk nyilvánosságra hozni. A teljes jegyzőkönyv másolatát az érdeklődőknek kívánságra megküldjük.

 

Ecseri József, értékesítési, műszaki tanácsadó

telefon: (30) 91-92-915, fax: (1) 209-15-43

jozsef.ecseri@hu.henkel.com, www.ragasztas.hu

Lakossági-és Szakipari Ragasztástechnika

Hekel Magyarország Kft. www.henkel.hu

Budapest, 2008. január 2.

(X)

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.