FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-12-03

Több mint egymilliárd forintból épült fel az ország legnagyobbja

Több száz gazdának jelenthet biztos megélhetést, és negyedével olcsóbb fűtési lehetőséget kínál a háztartásoknak az új somogytúri pelletüzem.

Az ország eddigi legnagyobb pelletüzeme kezdte meg próbaüzemét a napokban Somogytúron. A pelletet, azaz a száz százalékban fát tartalmazó fűtőanyagot egyelőre kizárólag exportra gyártják, úgy tűnik, nem sokáig. Az óránkénti öt tonna kapacitású üzemben a hazai értékesítést tűzték ki célul, várhatóan egy év múlva ez lesz az irányadó. Az 1,2 milliárd forintból készült túri üzemet birtokló cég nem ok nélkül bízik a hazai piac élénkülésében.

Távfűtéses lakótelepi lakások esetében 35 százalékos megtakarítás érhető el a pellettel, de családi házakban is 25 százalékot lehet spórolni - fejtette ki Nesselfeld Jenő üzletfejlesztési igazgató, akitől megtudtuk: a helyi önkormányzat fejlesztésorientáltsága miatt esett a választásuk Somogytúrra.
Tekintve, hogy a pellet mint megújuló energiaforrás itthon még kevéssé ismert, a somogytúriak az első időszakban finanszírozzák az érdeklődők fűtéskorszerűsítését, azaz a pelletkazánt. Első körben a gáznak - és a folyamatosan emelkedő gázáraknak - búcsút inteni szándékozó nagyobb felhasználókat, egyebek mellett közintézményeket keresnek meg. Nesselfeld Jenőtől tudjuk: a rendszer működtetése nem túl munkaigényes, kéthetenkénti feltöltést, havonkénti ürítést igényel.

 

A pellet gyártása nem támaszt különösebb követelményeket a felhasználható fák fajtáját, minőségét illetően. A megújuló energiaforrást használó, környezettudatos technológia értékét növeli, hogy az egyébként az erdőn elégetett hulladékfát is felhasználja - emelte ki az üzletfejlesztési igazgató. Túron most nagyobb részben ezt használják, ezenfelül vásárolnak még. A terv azonban az alapanyag folyamatos, helyben való biztosításaira is kiterjed. Az üzem számára elegendő 2-3000 hektáros terület rendelkezésre áll a környéken, a többi a fatelepítésre esetlegesen áttérő gazdák vállalkozó szellemén múlik. A kft. 20-25 évre köt majd előszerződést a birtokosokkal, és finanszírozzák az ültetvénytelepítést. Ez - amellett, hogy az üzem 25 új munkahelyet teremtett Somogytúron - további 150-200 környékbelinek lehet biztos megélhetési forrás.

A szállítás ezenfelül újabb munkahelyeket generál - emelte ki Müller Tibor, Somogytúr polgármestere, aki elmondta: az önkormányzat apportként az üzem számára biztosított telkek értékével tulajdonos a cégben.
Magyarországon jelenleg kevesebb, mint fél tucat pelletüzem működik, a túri száz kilométeres körzetében egy sem.

 

Kevés a megújuló energiaforrás

A PELLETHEZ TÖBB FÁZISBAN aprítják, darálják a fát, míg egészen finom őrleményt kapnak. Ezt kis mennyiségű gőzzel alakítják pépessé. Nagy nyomás alatt, a keletkező hő hatására megolvad a fában lévő természetes kötőanyag, ez tartja össze és önti végső formába a kis darabokat. Az uniós szabályozás szerint hazánkban 2012-re 12 százalékra kell emelni a megújuló energia használatát, szemben a jelenlegi 3-4 százalékkal.

 

Forrás: SomogyiHírlap nov.20.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.