FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-06-05

Erdei iskolák uniós pénzből

2015-ig mintegy 70 erdei iskola fejlesztése a cél. Uniós forrásból épülhettek erdei iskolák a Hortobágyi, a Kiskunsági, valamint a Körös-Marosi Nemzeti Parkban az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében. Erre a környezettudatosságra nevelés egyik leghatékonyabbnak tartott programjára az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2008 végéig 1.7 milliárd forint áll rendelkezésre.

 

A környezettudatos gondolkodás nagymértékben hozzájárulhat a gazdasági fejlődés hosszú távú fenntartásához. - hangsúlyozta Ambrovics Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezetvédelmi Programok Irányító Hatóságának vezetője. A környezettudatos magatartás kialakításában, a természetvédelmi nevelésben jelentős szerepet játszik az erdei iskolák hálózata. A természet élményszerű, közvetlen, folyamatos megismerése lehetőséget ad arra, hogy a tanulók környezettel harmonikus, egészséges életvezetési képességei az oktatási intézménytől távol fejlődjenek.

A Nemzeti Fejlesztési Terv (I. NFT) Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) keretében 3 erdei iskola fejlesztése valósulhatott meg. A Körös-Maros Nemzeti Park a Kis-Sárréti (Biharugra) erdei iskola kialakítására valamint élőhely rekonstrukciós beruházásaira kapott hazai társfinanszírozással megvalósuló uniós támogatást.

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága illetékességi területén belül Lakitelken (Tőserdő) hozott létre uniós forrásból olyan, szakmailag megalapozott és tájba illesztett infrastruktúrát, amellyel képes az erdei iskola szolgáltatás magas színvonalú biztosítására.

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Natura 2000 védett természeti területek élőhelyeinek rekonstrukciója projekt kapcsán valósította meg a környezeti nevelést szolgáló erdei iskola tervét. A KIOP pályázatán nyert több mint 1 milliárd forint támogatással megvalósult projektet a múlt hónap végén adta át a nemzeti park igazgatósága.

 

A KIOP Monitoring Bizottság tagjai ezt a sikeres I. NFT KIOP projektet tekintik meg a Hortobágyi Nemzeti Park területén, május 29-én a soron következő Monitoring Bizottsági ülés keretében. A kihelyezett ülés alakalmával az Európai Bizottságot képviselő szakértők is betekintést nyerhetnek egy kiemelt fejlesztési terület eredményes megvalósításába.

 

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007 novemberében megjelent környezetvédelmi pályázatai további támogatási lehetőséget nyújtanak a környezeti nevelés támogatására, ezen belül az erdei iskola fejlesztésére is. Az erdei iskola pályázati konstrukció célja, hogy 2015-ig mintegy 70 erdei iskola fejlesztésével és a kapcsolódó képzés és tananyagfejlesztés támogatásával az erdei-iskola program színvonala emelkedjen.

 

A KEOP-ban, valamint a Közép-magyarországi Régióban a 2007-2008 időszakban az erdei iskola hálózat infrastrukturális fejlesztésére 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre. A konstrukcióra pályázhatnak nemzeti park igazgatóságok, önkormányzatok és intézményeik, állami erdőgazdasági Zrt-k, alapítványok, egyházak, közhasznú társaságok. A projektek keretében a pályázattól függően minimum 10 millió forint, maximum 80 millió forint támogatás igényelhető, a támogatási intenzitás a projekt elszámolható költségeinek akár 100%-a lehet.

Forrás: NFÜ

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.