FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-02-18

Az Új Tulajdonosi Program és az erdőgazdaságok kapcsolata

Ma délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlamentben tartott évértékelő beszédében többek között bejelentette az Új Tulajdonosi Programot, amely lehetővé teszi, hogy egyénenként pár százezer, családonként pár millió forint befizetésével minden állampolgár megérezhesse a tulajdonlás örömét és felelősségét.

A magyar állam tulajdonában több ezermilliárd forintnyi vagyon van, de sokan ebből semmit sem éreznek.

"Adjunk árfolyam- és adókedvezményt azoknak, akik élni kívánnak az új tulajdonosi program adta lehetőséggel" - javasolta, kijelentve: garantálni kell, hogy a kedvezményekből mindenki egyformán részesülhessen. A programban szóba jöhető vállalatok tulajdonosi szerkezetével kapcsolatban elmondta, a vállalatoknak továbbra is többségi állami tulajdonban kell maradniuk.

---------------

Tulajdon nélkül nincs szabad polgárság - mondta. Hozzátette: itt az ideje, hogy mindenki számára megnyissák a tulajdonossá válás útját. Gyurcsány Ferenc közölte: az új tulajdonosi program lehetővé teszi, hogy pár ezer forint befizetéssel több százezer, vagy akár több millió forint tulajdonrészt vásárolhassanak az emberek.

Adjunk részletfizetési és adókedvezményeket, vitassuk meg, milyen vállalatok jöhetnek szóba. Az egész folyamatnak átláthatónak kell lennie, azt szeretnénk, ha ez a tulajdon nem kevesek kezébe kerülne - tette hozzá.

---------------

A kormányfő bejelentette: azt javasolják, hogy a kormány új tulajdonosi programjának keretében állami cégekből vásárolhassanak tulajdont az állampolgárok. Az állampolgárok párezer forint induló befizetéssel vásárolhatnak az állami cégekben akár százezer forint értékű tulajdont - közölte a kormányfő, hozzátéve: a következő hetekben nyílt vitában határozzák meg azoknak az állami vállalatoknak a körét, amelyek jelentős tulajdonhányadát felajánlják a magyar, illetve a huzamosabb ideje Magyarországon élő európai uniós polgároknak.

---------------

 

A fentiekben különböző helyeken röviden ismertetett szövegrész eredetije:

"A most induló Új Tulajdonosi Programmal azt tesszük lehetővé, hogy pár százezer forint induló befizetéssel állami cégekben akár százezer forint értékű tulajdont vásárolhassanak az emberek. Azt javasoljuk, hogy a következő hetekben határozzuk meg az állam tulajdonában lévő azon vállalatok körét, amelyeknek jelentős tulajdonhányadát nyílt vitában meghatározott és mindenki számára egyaránt érvényes ösztönzőkkel és kedvezményekkel felajánljuk valamennyi magyar illetve huzamosabb ideje Magyarországon élő európai uniós polgárnak. Adjunk részletfizetési és adókedvezményeket, sőt valamennyi árfolyamkedvezményt is azoknak, akik azt mondják, teszek én is azért, hogy tulajdonos polgár legyek. Vitassuk meg, hogy milyen vállalatok jöhetnek szóba, és milyen kedvezmények adhatók! Van persze pár dolog, amiben már most is biztosak lehetünk. Például abban, hogy az egész folyamatnak ellenőrizhetőnek és átláthatónak kell lennie. Ne lehessen semmi csalárdság, semmi ügyeskedés, semmi trükk! Aztán garantálni kell azt is, hogy ne kevesek kezébe kerüljön ez a tulajdon, illetve azt, hogy a kedvezményekből mindenki egyformán részesülhessen. Erre alkalmas intézkedéseket, alkalmas szabályokat kell kidolgozni. Az első perctől arra kell törekedni továbbá, hogy arra ösztönözzünk mindenkit, hogy tartósan legyen tulajdonos, legyen érdekelt a frissen megszerzett, megvásárolt tulajdon huzamosabb megtartásában, hogy érezhesse a tulajdon örömét és felelősségét. Az e programban szóba jöhető vállalatok - különösen a stratégiai fontosságú vállalatok - tulajdoni többségét persze továbbra is érdemes megtartani az államnak."

 

A parlamenti pártok közül az MDF nevében Dávid Ibolya reagált legrészletesebben a beszéd ezen elemére:

Az MDF elnöke üdvözölte a cégek tőzsdére vitelének szándékát és a polgárosodási törekvéseket, amelyek megjelentek a miniszterelnöki beszédben. A politikus azonban fontosnak tartja, hogy hatástanulmányok készüljenek, mielőtt a cégeket a tőzsdére engedik. Az MDF elnöke arra is kíváncsi, hogy az állami cégek értékesítéséből származó bevételeket mire forintja majd a kabinet, mely cégeket akarja tőzsdére engedni, és ebből egyáltalán mekkora összegre számít a költségvetés.

---------------

Az MDF-es Dávid Ibolya üdvözölte ugyan, hogy a miniszterelnök meghirdette az állami vállalatok tulajdonából történő részesedés lehetőségét, de - mint mondta - nem beszélt arról, hogy mekkora bevételre számít ebből, és mit kezdene vele, valamint milyen vállalatokat érintene ez az intézkedés.

---------------

 

A beszédben tehát konkrét cégnév, illetve szakma vagy bármely más ismérv szerinti cégcsoport megnevezése nem hangzott el.

---------------

 

Az első kommentárok:

 

Közgazdászok nincsenek elájulva a kormányfő mai bejelentésétől, miszerint mi mindnyájan, magyar és Magyarországon huzamosabb ideje élő polgárok állami cégek részvényeihez kedvezményesen juthatunk majd hozzá. Ismét eljő a kiskapuzók, ügyeskedők fénykora.

Milyen állami cégek jöhetnek szóba egyáltalán? A nyereséget termelő cégek között lehet említeni a Magyar Villamos Műveket, amelynek a profitja most igen megugrott/megugrik az áramár emelkedése miatt. Hasznot hajt a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Posta is nyereséggel kecsegtet. A többi nagyobb állami társaság már nem tűnik annyira vonzónak, gondoljunk csak a MÁV-ra, a BKV-ra. A veszteséget termelő vállalatnál az elvesztett tőkét a tulajdonosoknak kell egy idő után pótolni.

 

Sőt, volt aki már a beszéd előtt ezt írta annak erdőgazdaságokat érintő várható tartalmáról:

Áruba bocsátják és a tőzsdére viszik az Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-hez került erdészeti részvénytársaságokat - tudta meg a ForestPress. Hétfő délután az Országgyűlés plenáris ülésén hangzik el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évértékelő beszéde, amelyben, az előzetes hírek szerint, számos újdonságot jelent be a kormányfő. Ezek közé tartozik az is, hogy rövidesen értékesíteni kívánják a 19 (+3 volt HM-es?) korábban az ÁPV ZRT portfoliójába tartozott erdészeti részvénytársaságot. Ezzel együtt a gazdasági társaságokat a tőzsdére viszik.

 

hirtv.hu 02-18, mno.hu 02-18, gondola.hu 02-18, nol.hu 02-18, index.hu 02-18, forestpress.hu 02-18

 

A közeli napokban nyilván pontosabb és alaposabb értékelése is lesz az elhangzottaknak, minden esetre a még tartós állami tulajdoni körben lévő cégek között jelentős csoport az erdészeti Zrt-ké. Így könnyen lehet, hogy a bejelentés valóban e vállalkozásokat is érinteni fogja. E cégek a Vagyontörvényben egyenként nevesítve 100%-os tartós állami tulajdonban vannak, ugyanakkor az általuk kezelt erdőkre a mai napig úgynevezett ideiglenes vagyonkezelési szerződéseik vannak.

Kétségtelen, hogy amint a FATÁJ-02-15 Sajtószemlében jeleztük, az MNV Zrt-nek a Szervezeti és Működési Szabályzata szerint feladata az erdőgazdasági zrt-k vagyonkezelése, ugyankkor e társaságok értékesítésének előkészítése és ennek lebonyolítása is.

Az is biztos, ha e cégkör tulajdonosi szerkezetében valóban komolyabb változás következne be, az - az állami erdők jelentős hányada következtében - gyökeresen átrendezné a viszonyokat a hazai erdőgazdálkodásban és a fapiacon is. Sőt e cégek faipari teljesítménye és annak piaci jelenléte sem elhanyagolható.

 

I4949. számú interpelláció "Nyílik a kiskapu és magánkézre kerülhetnek az állami erdők?"

Dr. Medgyasszay Lászlónak a szintén ma délután elmondott, a Pénzügyminiszterhez intézett interpellációjára a GMK államtitkárától kapott szóbeli választ az interpelláló elutasította, ugyanakkor az Országgyűlés 125 igen, 100 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta 15:44-kor. Részletek a Parlament honlapján.

Az interpelláció szövege és az arra adott válasz jegyzőkönyve ma este még nem érhető el a Parlament honlapján, ugyanakkor ismereteink szerint a válaszból kiderült, hogy, a tőzsdei bevezetésre felkészítendő állami cégek között az állami erdészeti Zrt-k nem szerepelnek.

MM gyűjtés

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.