FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-07-21

Nemzeti park erdőkről a FAGOSZ MTI közleménye és arra a KvVM válasza

Az MTI-nél az Országos Sajtószolgálati blokkban (OS), ahol a civil szervezetek közleményeiket megjelentethetik, tette közzé a FAGOSZ az alábbit. Forrás: MTI OS Hírek.

 

-----------------------------

2008. július 18., 17:57

Szabó Imre zöldminiszter félrevezetése nemzeti park erdők ügyében?

 

Budapest, 2008. július 18., péntek (OS) - A nemzeti parkok területén lévő erdők kezelői joga a profitorientált erdőgazdaságoktól kerüljön át a nemzeti parkokhoz javasolta Szabó Imre zöldminiszter július 14-én. Hibás a javaslat és indoklása. A felkészítők félrevezették a minisztert?

 

Az erdész és faipari szakmai civil szervezetek megdöbbenéssel olvasták az MTI-nél július 14-én megjelent hírt, miszerint a KvVM miniszter az érintettekkel egyeztetés nélkül azt javasolta, hogy az összes nemzeti park védettségű erdő vagyonkezelése kerüljön át a nemzeti park igazgatóságokhoz (NPI). A közlemény szerint a javaslattal egyetértett Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is.

A javaslat indokai: * Az átsorolás utáni fakitermelés csökkenés bevételkiesését pótolná a nemzeti parkok területén telepítendő új erdők széndioxid kibocsátási kvótájának eladása 30-40 milliárd forint értékben. * Az erdőgazdaságok legálisan végezhetnek tarvágást. * Az erdőgazdaságok vezérlő elve a profit.

A 206 ezer hektár nemzeti park erdő 87%-án az erdőgazdaságok gazdálkodnak, az erdészeti hatóság értékelése szerint jó, illetve kiváló minőségben. A NPI-ok hatósági jogköre 2006-tól megszűnt, azóta a cégekkel és tulajdonosokkal egyenrangú gazdálkodók a maguk területén.

A jelzett kvótaértéknek az összes erdő esetén is csak tört része adódik az Erdészeti Tudományos Intézet számításai szerint. Ráadásul az erdőkvóta forgalomképtelen: ellentételezésre alkalmatlan, valamint nemzeti park területen lényegében nem lehet erdőt telepíteni.

Tarvágni legálisan a nemzeti park erdőkben egyetlen gazdálkodónak sem lehet, kivéve ha ritkán éppen természetvédelmi érdekből teszik ezt, a Természetvédelmi törvénynek és az Erdőtörvénynek megfelelően, a természetvédelmi hatóság engedélyével. A gazdasági erdőkben is e törvények szabta korlátok közt, az erdőterveknek megfelelően végezhető legális fahasználat bármely erdőgazdálkodó által.

A nemzeti park erdőkben az erdőgazdaságok vezérlő elve nem a profit, hanem a közcélúság és a hatékonyság. A hatékony gazdálkodás szolgálja, hogy a közcélok teljesítése ne terhelje az adófizetőket. A természetvédelmi korlátozások miatti bevételkiesést és többletköltséget a cégek feljegyzik, de ezt senki sem ellentételezi. Az állami erdőgazdaságoknak és az általuk kezelt erdőknek is az állam a tulajdonosa a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács által: az állami akarat közvetlenül érvényesül.

A nemzeti park erdők vagyonkezelő váltásánál számolni kellene a bennük lévő, cégkönyvek szerinti vagyontárgyakkal, amit az átvevőnek sok százmillió forint értékben ki kellene fizetnie. Erről megfeledkeztek?

Örömmel vennénk Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyilatkozatát ez ügyben, mert társadalmi kapcsolati munkánkban eddig a leírt egyetértésére utaló jelet nem tapasztaltunk.

A javaslat több sebből vérzik. A felkészítők félrevezették miniszterüket, a helytelen javaslatot hibás indoklással igyekeztek alátámasztani?

További cikkek: www.fagosz.hu/fataj

Kiadó: Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ)

-----------------------------

 

KVVM-reagálás a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség közleményére

2008-07-19 17:59:57

 

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a természetvédelmi szempontból megalapozottan kezdeményezte azt, hogy a nemzeti parkok területén levő erdők vagyonkezelése kerüljön át az erdőgazdaságoktól a nemzeti parki igazgatóságokhoz. Amint azt a tárca hétfői közleményében is leírta, a szakminiszter így kívánja biztosítani azt, hogy ezen erdők gazdasági helyett közhasznú céllal klímavédelmi-jóléti funkciót tölthessenek be. A környezetvédelmi miniszter erről kezdett egyeztetéseket a földművelési miniszterrel, és ezt az elgondolást a köztársasági elnök és a zöld ombudsman is támogatta.

 

A miniszter ezzel párhuzamosan javasolta az erdészeti szabályozás felülvizsgálatát annak érdekében, hogy elejét lehessen venni az egyre inkább elszaporodó illegális fakitermelésnek és illegális tarvágásoknak.

A szakminiszter arra a természetvédelmi szakma által is képviselt nézetre alapozta kezdeményezését, miszerint egy non-profit - nemzeti parki - erdőgazdálkodási rendszerben lényegesen könnyebb egy természetvédelmi szempontú erdőkezelést megvalósítani, mint a jelenlegi erdőgazdasági érdekeltségi rendszerben, amely természetszerűleg a számukra előírt gazdasági eredmény teljesítésében teszi őket érdekeltté. A nemzeti parki kezelésbe kerülő védett erdőkben elsődleges céllá válhatna olyan erdei ökoszisztéma-gazdálkodás kialakítása, melynek kiemelt célja az erdő biológiai sokféleségének megőrzése és gyarapítása. A szaktárca meggyőződése szerint a fakitermelés a védett természeti területeken nem lehet fő szempont.

A miniszter ezen kezdeményezése nem függ össze közvetlenül a kibocsátási kvótaeladásokkal, a hazai kvótaeladási bevételeket a tárcavezető - újságírói kérdésre - mint lehetséges forrást említette, amennyiben az erdőgazdaságok bevétel-kiesését kompenzálni lenne szükséges.

 

Forrás: KvVM

----------------------------------

 

A FAGOSZ titkárság megjegyzése a fenti válaszhoz:

 

Az erdőgazdaságok vagyonkezelésében lévő nemzeti park védelmi besorolású erdők elsődleges rendeltetése most sem gazdasági, hanem védelmi. Az Állami Erdészeti Szolgálat (ma MGSZH Erdészeti Igazgatóság) által készített erdőterveket - így a nemzeti parkiakét is - a természetvédelmi hatóság ellenjegyezte, mely folyamatban a Nemzeti Park Igazgatóságok is részt vettek. Ezek az erdők tehát most is elsődlegesen nem gazdasági, hanem közhasznú, klímavédelmi-jóléti funkciókat töltenek be. Így továbbra sem világos, hogy a kezelőváltás a köz javára milyen előnnyel járna.

Az illegális fakitermelések megelőzését - egyebek mellett - valóban elősegíthetik az erdészeti szabályozás megfelelő változásai. Ebben egyetértünk. Szövetségünk tett is erre javaslatot az erdészeti jogalkotónak.

Ismereteink szerint az erdőgazdaságok a "feladata" nem csupán a kitűzött gazdasági eredmények elérése, hanem vonatkozó jogszabályok betartása, ezen belül a természetvédelmi szempontok figyelembe vétele és azoknak az állami akaratot megjelenítő erdőterv szerinti végrehajtása. A szabályok megszegése súlyos következményekkel járna az erdészeti és a természetvédelmi hatóságok, valamint a tulajdonos részéről is. Ha nemzeti park erdőrészletben magántulajdonos a gazdálkodó - ilyen nem sok van, de lehet - a helyzet azonos.

A fakitermelés a fentieknek megfelelően a védett természeti területeken most sem fő szempont. Ugyanakkor nem csak az erdőgazdaságok, a magán erdőgazdálkodók, de a Nemzeti Park Igazgatóságok is végeznek fakitermelést saját védett területeiken.

A kezdeményezés valóban nem függhet össze a kvótaeladással, ebben egyetértünk.

Úgy tűnik, hogy az erdőgazdaságok kezelte nemzeti park erdőkben lévő cégvagyon ügye bonyolultabb eset, minthogy arra e rövid válaszban reagálni lehetett volna. Továbbá jól sejthettük, hogy a javalat a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egyetértését nem kapta meg.

MM

Kacsolódó FATÁJ cikkek:

A KvVM miniszter félrevezetése nemzeti park védettségű erdők ügyében? 07-16

Több erdő a Nemzeti Parkokhoz? (mai MTI hír kapcsán) 07-14

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.