FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-04-30

A hordó gyártó TRUST-Hungary eredményei, fejlesztései

2006. október 31-én a szigetvári Trust Hungary Zrt. 100.000. db hordóját ünnepélyes keretek között Gráf József agrárminiszter adta át. Kifejtette akkor, hogy a cég immár 44 országban vívott ki elismerést a magyar tölgynek, ill. a Magyarországon gyártott termékeknek. A FATÁJ külső munkatársának 2008. márciusában a cégnél tett látogatását a következőkben foglaljuk össze.

 

A cég hasított tölgyfa dongából gyárt barrique boros hordókat, és termékeinek 90%-át exportálja. Nemzetközi sikereinek alapja a Kárpát-medencében termő, hordódonga gyártására kiválóan alkalmas tölgyfa, mint alapanyag, illetve a termékek versenyképessége, standard minősége, amelyekhez hozzájárul még a vevők magas szintű kiszolgálása is.

A cég kezdetei az 1992. évre nyúlnak vissza, amikor Molnár László - aki csepeli szerszámkészítőként 1956-ban vándorolt ki az országból és Amerikában sikeres üzletemberré vált - először tölgyfa dongát gyártatott Magyarországon az általa létrehozott Trust Hungary Kft-ben. Rövidesen megkezdődött a hordógyártás is, és a termelést fokozatosan bővítették. Az 1990-es évek végétől már évi 28-30 000 db hordóhoz elegendő donga készül Szigetváron. A hordógyártó üzembe, melyet 1999. tavaszán adtak át, évi 20.000 db hordó gyártására alkalmas kapacitást építettek be. A termékek több mint 40 országba jutnak el, ma már francia együttműködéssel - partneri kapcsolattal. Európa számos országán kívül magyar boroshordókat vásárolnak Kaliforniában a híres Napa völgyben, Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Dél-Afrikában. (Itt zárójelben megjegyzendő, hogy ilyen nagyságrendű hordógyártás Magyarországon az 1970-es, 80-as években volt csak, a Fűrész- Lemez- és Hordóipari Vállalat Ceglédi Gyárában, ahol az akkori szovjet exportborok számára készítettek akác transzporthordókat).

 

Nem kell külön részletezni, hogy ennek a magyar vállalkozásnak milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, amíg névtelenül, a francia egyeduralom mellett be tudott törni a tölgyfa hordók világpiacára, és termékei révén el tudta magát fogadtatni. Mindennek alapvető feltétele volt a készletek, a gyártás, továbbá a fejlesztések megfinanszírozása. A siker Molnár László aktivitásának, menedzselésének, valamint a cég vezetői és dolgozói elkötelezettségének köszönhető. Az évek alatt felhalmozódott szaktudás, kitartó, szívós munka és modern szemlélet eredményezi az évről-évre bővülő piaci sikereket.

 

A szigetvári dongaüzemben és a becefai hordóüzemben 2007-ben ismét jelentős mértékben bővítették és korszerűsítették a termelést és szolgáltatást. Mintegy 1 millió Euró értékű fejlesztést hajtottak végre, amelynek keretében tovább gépesítették a gyártás egyes fázisait, informatikai fejlesztésekre került sor, környezetvédelmi beruházást hajtottak végre, és bevezették a hordók lézergravírozását.

 

Kívánunk további sikereket, eredményes munkát a cég vezetőinek, kollektívájának.

 

dr. Tóth Sándor László

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.