FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-08-22

A tökéletes irodai szék

Ha érezte már úgy a nap végére, hogy még állva, térdelve, törökülésben, guggolva, fekve vagy bármilyen más módon is jobb lenne dolgozni mint a székében ülve, akkor tudja mennyire fontos, hogy megfelelő legyen az irodai bútor, amiben helyet foglal. Napi nyolc óra egy helyben ülve megterhelő, pláne akkor, ha az ülőhely nem kényelmes és ergonomikus.

 

Az ergonómia alig fél évszázados tudomány, azóta kutatják az emberi adottságoknak megfelelő munkaeszközök, tárgyak, munkakörnyezet kialakítását azért, hogy az ember a teljesítőképességét a legmagasabb fokon kifejthesse és a kényelmét, biztonságát, egészségének megőrzését biztosítsák. Ez a tudomány is fokozatosan differenciálódott, a '80-as évek végén kezdték el kutatni az eszközök, és a gépek, a rendszerek, a munkafeladat, a munkakör és a környezet összefüggéseit. Ma már sok iroda berendezésénél kérik fel szakember segítségét és egyetemi tanszékek is specializálódtak az ergonómiára. Persze a dolgozót a hétköznapokban leginkább az érdekli, hogy a rossz bútor miatt kialakult hátfájásával kelljen törődnie, hanem a munkájával.

Ezért érdemes figyelembe venni a dolgozók igényeit, megkérdezni őket is arról, hogy milyen körülmények között szeretnének dolgozni. Ez kis létszám esetén sem elhanyagolható, de ha egy légtérben sokan dolgoznak egymás mellett, elengedhetetlen. Valószínűleg nem lesz soha teljes egyetértés az iroda berendezésében, de az biztos, hogy minden dolgozó kényelmes széket szeretne.

 

Az irodai szék választása kardinális kérdés. Mivel napi nyolc órát kell eltölteni benne, ezért, ha rossz minőségű és kényelmetlen, komoly egészségi problémák forrása is lehet. Ha pedig a dolgozó gerincproblémákkal küzd, nem hoz hasznot a vállalatnak. Nagyon fontos, hogy a szék stabil legyen. Triviálisnak tűnhet, de egy recsegő-ropogó, ingatag szék nem is biztonságos. Biztosítania kell a használó könnyű, szabad mozgását és, hogy kényelmes testhelyzetben tudjon dolgozni. A szék magasságának és támlájának is állíthatónak kellene lennie, az utóbbinak dönthetőnek is. Ha a dolgozó kéri, és ez főleg a nőknél fontos kérdés, láb- vagy saroktámaszt is be kell szerezni.

 

Akkor van ideális pozícióba állítva a szék, ha a talpak teljesen a földön nyugszanak úgy, hogy a derék is egyenes. Ehhez kell igazítani az asztal magasságát is, az ideális esetben az alkar vízszintesen nyugszik rajta, a felkar pedig erre a síkra merőleges.

 

A széket úgy kell beállítani, hogy minden asztali munkaeszközt kényelmesen, erőlködés és nyújtozkodás nélkül el lehessen érni. Gázteleszkópos kivitel az ideális, és az, hogy akárki ül benne, a saját igényeihez és testméreteihez tudja állítani, tehát a fent említett állítható ülésmagasság, deréktámasz magasság és a rögzíthető háttámla szériafelszerelés kell, hogy legyen. Nem árt, ha a szék gurul és mindenképp legyen karfa is. Ez utóbbi is jó, ha állítható, ugyanis ha túl magas, folyton beleakadhatunk, ha túl alacsony, görnyedve lehet csak rátámaszkodni. A gerinc alsó részét mindig meg kell támasztani, így a háttámlát ehhez kell igazítani.

 

Természetesen a széken kívül még sok mindennek klappolnia kell ahhoz, hogy hosszú távon is kényelmesen lehessen irodai munkát végezni. A monitor elhelyezkedése, az asztal, a világítás és a megfelelő szellőztetés, a térelválasztás mind részletkérdések, ha mindegyik a helyén van, akkor lehet teljes a munkahelyi ergonómia és a munkaerő lelkesedése.

A cikkhez az UFFIX nyújtott szakmai segítséget.

 

Forrás: HG.hu

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.