FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-02-11

Az orkán neve: Paula, 6,5 M m3 széldöntés Ausztriában

Január 26-án szombat éjjel és 27-én vasárnap, a napsütötte szombat után itthon is erősen szeles, esős idő volt. Ugyanakkor Ausztriában a Paula nevű orkán dúlt: 6,5 millió m3-nyi fát döntött ki az erdőkből. Főleg Steiermarkt és Kärnten tartományokat érte. Csak Kärntenben kb. 1,3 M m3 a kár. Az Osztrák Államerdészet kára 0,5 M m3. Az orkán Ausztria majdnem minden vidékét érintette. A mostani meghaladja a 2007. januári Kyrill orkán okozta ausztriai károk mértékét, mely akkor Európa egészét érintve közel 50 M m3 fát döntött ki, abból 2 M m3-t Ausztriában. A Paula most "csak" Ausztriát érintette.

A viharkár nyomainak eltakarításához a tartományok katasztrófaalapjainak eszközei mellett a Szövetségi Katasztrófaalap 72 M Euróval segít, továbbá a Vidékfejlesztési Program 5,6 M Euróval áll a károsultak rendelkezésére azonnali intézkedésként. (Különböző források)

Az alábbiakban rövid tallózást adunk közre, melynek kapcsolóiról az érdeklődők további részletek után kutathatnak.

Az érintettek a káraikat a községeknél jelenthetik be, a kincstári kiutalások (Kommission) február első napjaiban már úton voltak. A 0,3 ha feletti károkhoz van pénz. A kisebbek azért nincsenek közte, mert az egzisztenciájukban érintetteknek segítsenek. kurier.at 02-01

 

A Paula széldöntés nagy kihívás a Rail Cargo Ausztriának (RCA): 3 M m3 fát kell hónapokon belül elszállítania, amihez 4.000 fásvagonnal áll rendelkezésre a cég. Kärnten, Niederösterreich és Steiermark tartományokban 3 M m3 a kár. Az RCA évi 13 M m3-rel Közép-Európa legnagyobb faanyag szállító cége. railcargo.at 02-04

 

Az internet világában persze azonnal fórumok jöttek létre e témában is. Az egyiken ilyen észrevételek vannak:

Az árak a pincébe mennek?

A Kyrill idején tavaly azzal bíztattak, hogy a piac az akkori széldöntést gond nélkül felveszi és az árak lényegében nem fognak csökkenni. Ugyanakkor 90-ről 70 Euro alá ment az ár. Csak remélhetjük, hogy most nem ugyanez történik majd.

A mi környékünkön még a Kyrillből is fekszik néhány ezer m3, éppen kezdett emelkedni az ár. Közben a rosszabb konjunktúra miatt csökken a fa iránti kereslet, én így látom.

A Kyrillt 2 M m3-re saccolták, aztán 6 M m3 lett belőle. A mostani károkat 5,5 M m3-re becsülik.

Az árakkal egyelőre ne foglalkozz, csak nézz egy fűrész után amelyik egyáltalán átvesz fát. A nagyobb fűrészeknél hónapok óta beszállítási zárlat van és így is tele vannak.

Mi a helyzet az erdei fenyővel? A képeken elsősorban luc károkat látok. A mi erdeifenyőnket sem érintette. Ugyanakkor sok az épületkár.

A fűrészeknél sok az eladatlan fűrészárú, mégis működtetniük kell a csarnokot, ezért a hengeresfa ár nem fog gyorsan esni, hisz egyes üzemekben a rönktér ásítóan üres. Továbbá még élnek a régi szerződések. Hogy utána mi lesz, majd meglátjuk.

Erre válasz: Rosszul tájékoztattak. Pl. a Stora Enso azonnal bejelentette, hogy az élő szerződések árai a továbbiakban nem érvényesek vis-major miatt. Ugyanakkor a rönkterek éppen hogy nem üresek, hanem a gyenge fűrészáru kereslet miatt tele vannak. Az utolsó info szerint az ár feb.1-től 70 és 60 Euro. A legnagyobb gond, mint már említették: találni olyan üzemet, amelyik átveszi a fát.

Remélem tanulnak a Kyrill hibájából. Akkor tudatosan alulbecsülték a kárt, gondolva, hogy ezzel az áresés elkerülhető. Ha rögtön a valódi adatot teszik közzé, a nem érintettek kitermelését le lehetett volna állítani. Ezeknél azonban részben jó szerződésekkel a zsebben ment tovább a kitermelés, a széldöntött fa meg alig volz volt elhelyezhető.

Aki 6 M m3-ről beszél (valószínűleg lesz az 10 is), meg hogy ennek nem lesz ár hatása, annak fogalma sincs miről beszél. Leobenben a Meyer Melnhof Fűrészüzem - amelyik Ausztriában, de lehet hogy Európában is a legnagyobb - már a vihar előtt túltelített volt. A faár hamarosan 70 Euro alatt lesz, ami minden vihar érintett erdőtulajdonosnak katasztrófa. Az ár azonban már közömbös, hisz senki sem fog fát venni és beszállítási zárlat lesz mindenhol. Még a Kyrill nyomait sem tüntettük el egészen. Ki lehet tenni a fekete zászlót.

U.i.: Csak imádkozhatunk azért, hogy Pöls be ne zárjon. Pölsnek persze ez a helyzet kedvező, gyakorlatilag ajándékba kapja a fát.

Stb. számtalan további hozzászólás: landwirt.com

 

Erdővédelmi szempontból nagy jelentősége van a gyors feldolgozásnak. A nedvestárolók (locsolómáglya) létrehozásának kiemelt szerep jut. A miniszter nyilatkozata szerint a nedvestárolók engedélyezését megkönnyítik, valamint ezek létrehozásához a támogatás odaítélését gördülékennyé teszik. Ugyanakkor a fát szállító teherautók hétvégi közlekedési tilalmát rövidebbre veszik, valamint az e téren alkalmazott idénymunkások kontingensét megemelik. A szállítási súlykorlátokat is emelik. Ezek gyors megoldása érdekében a Mezőgazdasági Minisztérium tárgyal a Közlekedési és a Gazdasági Minisztériummal. waldwissen.net német erdészeti kutatóintézetek által működtetett honlap.

 

A Paula az osztrák faipart a legrosszabb időpontban lepte meg. A Kyrill okozta széldöntés idejével szemben most egészen más a piac. Az előző évben a piac felvevőképes volt, most a fűrészipar még a Kyrill hatásaival küzd. A tavaly első félévi erős tempót a fűrészipar már a második félévben sem tudta tartani, kénytelen volt igazodni a lanyha eladási piacokhoz. Különösen az amerikai, de a fontos japán és német építési piac is gyengélkedik. Hogy a legfőbb olasz exportpiacot a római kormányválság hogyan érinti, csak a közeljövőben fog kiderülni. stmk.agrarnet.info

 

A károk zöme Steiermarkra esik 3,5 M m3-rel (Grác környéke, Voitsberg, Schöckl-vidék, Murtahl és Mürztahl, Liesingtahl). Kärntenben 1,3 M m3 a kár, különösen St. Veit an der Glan, a Dráva menti Spittal, Feldkirchen, valamint a Mölltal és Maltatal az érintet. Alsóausztria 0,25 M m3-rel, Felsőausztria 0,15 M m3-rel, Burgenland pedig 0,1 M m3-rel érintett. Salzburgban és Tirolban nem volt jelentős széldöntés. A széldöntés egyaránt nagyfelületű, fészkes és egyedi fákat is érintő.

Az osztrák faipar a következő két hónapra már eleve fával jól ellátott, így a széldöntésből származó fát csak korlátozottan tudja felvenni. A széldöntött mennyiség 3-4 átlagos havi felhasználásnak felel meg. A kevésbé érintett tartományokban a széldöntött fát a szokásos tételekkel együtt lehet értékesíteni. Kärntenben és Steiermarkban 3 M m3-hez nedvestároló kapacitást kell létrehozni 18 M Euróért. A kyrill példája jól mutatja, hogy a felhasználókkal hosszútávú szállítási profilt célszerű létrehozni, a feldolgozást pedig ehhez kell igazítani. ihb.de 02-04

 

Az Osztrák Faipari Szövetség közleményében a már leírtakhoz képest többletként szerepel, hogy konkrétan 46 tonnára szeretnék emeltetni a szállítási súlykorlátozást hengeresfa esetében.

Gyűjtötte, tömörítette: MM

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.