FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-06-18

Fa- és Bútoripari Szociális Párbeszéd az EU-ban III. - Portugália, Románia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság, Horvátország, Törökország

Ágazati Párbeszéd Bizottság

A Fa- és Bútoripari Alágazati Párbeszéd Bizottság megbízásából készült el a Fa- és Bútoripari Szociális Párbeszéd Magyarországon és az Európai Únió tagállamaiban című kiadvány. Az Európai Bútorszövetség gyűjtésén alapuló fordítást és szerkesztést Tóth Eszter (MBFSZ) és Tóth János (FAGOSZ) végezte. Most és a következőkben közreadjuk a kiadvány utolsó részleteit.

 

Kollektív szerződés - Portugália

Portugáliában a bútoripari kollektív szerződés neve CCTV. Időtartama: 1 év a bérfejlesztésre és 2 év egyéb kérdésekre. A munkáltatók szövetségének neve APIMA. A kollektív szerződést a bútor és faipar szintjén tárgyalják. Földrajzi lefedettsége országos és minden dolgozót lefed. Mintegy 32.000 személy dolgozik a bútoriparban. Üzemi szinten nincs külön specifikus megállapodás. A bútoriparban létezik minimálbér és erre a bérre a korhatár 18 év. A minimálbér törvényben rögzített összege 2006-ban 450,20 euro/hónap.

A kollektív szerződés kötelezi a munkáltatót további 1 szabadnap kiadására. Az éves távollét 22 nap 1,5 vagy 10 munkában eltöltött év után. A maximum 25 nap. A törvény 20 nap éves távollétet vagy szabadságot szab meg. A hivatalos munkaórák száma egy normál munkahéten 40 óra/hét, szerződésben és törvény szerint is. A többműszakos munkát a törvény szabályozza, de nincsenek 3 vagy többműszakos esetek. Az üzemek heti 5 munkanapnál többet nem dolgoznak, és nem korlátozzák a nők éjszakai munkavállalását. A normál műszak a munkaközi szünettel együtt 8 óra. A munkaközi szünetet nem fizetik. A fizetetlen szünet egy normál műszakban 60 perc. A törvényes túlórák max. száma 200 óra/év. Ugyanez a korlát alkalmazható a KSZ-ben. A maximálisan ledolgozható túlórák száma 2 óra/nap és 10 óra/hét. Pihenőidővel a túlóra kiegyenlítődhet. A szabályos prémium túlórára, 50% az első óra, 75% a második óra és 125% a harmadik órára. Magasabb prémiumok is vannak (éjszakák, hétvége). A törvényben meghatározott öregségi nyugdíj finanszírozását egy kombinált forrásból látják el, mely a törvényes munkaadó által fizetett TB járulékokból valamint egy a TB hozzájárulási szerződés járulékaiból áll.

A táppénz fizetések a törvényben és a KSZ-ben is rögzítettek. A betegség folyamán az állam fizeti a dolgozó bérét. A betegség folyamán a dolgozó egy redukált bért kap a teljes időszakra. A munkahelyi balesetekre szóló kifizetéseket is törvényben szabályozzák.

Az anyák 4 hónap szülési szabadságra jogosultak. Ezt az állam finanszírozza, a kifizetést mind a törvény mind pedig a KSZ szabályozza. A nők teljes bérüket kapják az egész időszakban. Az apák is jogosultak - a szüléssel kapcsolatban - szabadságra, beleértve az örökbefogadás esetét is. A megállapodás nem határoz meg további kikötéseket a dolgozók képzésével kapcsolatban.

 

Kollektív szerződés - Románia

Romániában 90.600 alkalmazott dolgozik a bútoripari szektorban. A szakszervezeti lefedettség aránya 75% az országban és 60%-os a bútoriparban. Pedig ez a kollektív szerződés a teljes munkaerő állományt lefedi (erga omnes). A Common Work Agreement a faipari szintjén (CCMRIL román mozaikszóval) 4 éves időtartamra szól (2008. március 31-ig), és a bútoripar összes alkalmazottját lefedi, melyből 35% nő. A munkáltató szervezet neve Román Bútorgyártók Szövetség (Associata Producatorilor de Mobila din Romania - APMR). A szakszervezet neve Fa és Bútoripari Szakszervezeti Föderáció, FSLIL). A Kollektív Szerződést a fa és bútoripari szintjén tárgyalják.

Földrajzi lefedettsége országos. 1,76 euro/óra az átlagos órabér a fizikai dolgozóknak, (199 euro/hó) és 2,35 euro/óra, (400 euro/hó) a tisztségviselőknek. Az inflációs ráta 2004-től csökken, az elvárás, hogy 2007-ben lecsökkenjen 4%-ig. A kereseteket negyedévenként az inflációs rátától függően szabályozzák. Díjazás a másik típusai Romániában, amelyek ebben a megállapodásban szerepelnek:

- Éves szabadság pótlék: a bér 30%-al alkalmazottanként

- Ünnepi (Karácsonyi) pótlék: a havibér 20%-a

- Különleges jutalom: 3 nap évenként a nehéz munkakörülményekre.

Étkezési jegy : 2,5 euro/nap munkanaponként. Az iparban létezik egy minimálbér, és erre a bérre a korhatár 16 év. A törvényben meghatározott összeg 0,65 euro/óra vagy 110 euro/hó. A megállapodásban a bútoripari minimálbér (16 éves kortól) 0,74 euro/óra vagy 125 euro/hó.

Az éves szünetnapok száma 106 nap/év (azaz 52 hétvége). A jog a munkáltatót évi 21 szabadnap kiadására kötelezi. Az éves szabadság 26 nap 10 év munkaviszony után, a maximum 29 nap. Az idősebb alkalmazottaknak extra szabadság jár. A megállapodás szintén kötelezi a munkáltatót további 7 nap kiadására. A szabályos munkaórák egy normál munkahéten 8 óra/nap, így 40 óra/hét, és 170 óra/hónap (szerződésben és törvény szerint is). A 18 év alatti alkalmazottak munkaideje 6 óra/nap és 30 óra/hét. A szerződés szabályozza a többműszakos munkát, de nincsenek 3 vagy annál több műszakos esetek. Az üzemek részben 5 napnál többet dolgoznak hetente és a nők éjszakai munkájára vonatkozó korlátozások csak a terhes és fiatal nőkre vonatkoznak. A normál műszak, szünetek nélkül 8 óra. A munkaközi szünetet nem fizetik. Az átlagos fizetett túlórák száma éves szinten Romániában 180 óra/év. A túlórákat a szakszervezetekkel vagy a dolgozók képviselőivel vagy az egyes dolgozókkal kell megtárgyalni.

A törvényben meghatározott nyugdíj korhatár férfiaknál 65 év, nőknél 60 éves kor. A törvényben meghatározott öregségi nyugdíj finanszírozását egy kombinált forrásból látják el, mely az adóbevételekből, a törvényes munkaadó által fizetett TB járulékokból valamint egy a TB hozzájárulási szerződés járulékaiból áll. Egy nyugdíjas korábbi bérének 55%-át kapja. A nyugdíjjárulék a bér 29,5%-a. Ezt a munkaadó 23%-ban, a munkavállaló pedig a maradék 6,5%-ban fizeti.

Az anyák 2 év szülési szabadságra jogosultak. (örökbefogadáskor is) Ezt az állam finanszírozza, a kifizetést törvényben szabályozzák. Az apák, a szülés kapcsán, 105 hét távollétre jogosultak, beleértve az örökbefogadás esetét is. A KSZ rendelkezik a dolgozók továbbképzéséről: a munkaadó évente 2 hét továbbképzést fizet, a dolgozó az adott időszakra teljes fizetését megkapja. Felmondás esetén a dolgozó 2 havi bérét kapja meg.

 

Kollektív szerződés - Szlovákia

A Szlovák Köztársaságban 10.410 alkalmazott dolgozik a bútorszektorban. A szakszervezeti lefedettség aránya az országban 80%-os, a bútoriparban ez az arány 50%-os. A szakmai kollektív szerződés: Collective Treaty of the Higher Grade. Ennek a megállapodásnak az időtartama 1 év, és az összes bútoripari dolgozót lefedi (50%-a nő). Ezenfelül, a faipar dolgozóit is lefedi ez a megállapodás. A munkáltató szervezete neve: Association of the Wood Processing Manufacturers of the Slovak Republic- ZSD SR. A szakszervezet neve: Trade Union of the Wood Processing Industry, Forestry and Water Economy in Slovakia. A szakszervezeti megállapodást (Kolektivna zmluva vyssieho stupna, KZVS) a fa- és a bútoriparban is (erga omnes) tárgyalják, földrajzi lefedettsége országos.

Az átlagos órabér 2,2 euro/óra a fizikai alkalmazottra és 2 euro/óra a tisztségviselőkre. Az összes bérnövekedés, az aktuális megállapodás időszakán túl, 5% az alkalmazottak mindkét típusára. Az inflációs ráta meghaladta a 8%-t 2003-ban, de 2006-ban lecsökkent 4-3%ig . Az elvárások szerint 2007-ben 1,7%-kal csökken. Minimálbér mind a fa mind pedig a bútoriparban létezik, a korhatár ehhez a bérhez 18 év. A törvény szerint 1,07 euro/óra vagy 181 euro/hónap, vagy 6.200 szlovák korona, ugyanezt az összeget rögzíti a szakmai kollektív szerződés is. Nincsenek munkaszüneti napok, az üzemek hétvégén is dolgozhatnak. A munkaadó 14 munkaszüneti nap kiadására kötelezett. A kollektív szerződés nem kötelezi le a munkáltatót további napok kiadására. Az éves szabadnapok száma 1 év munkaviszony után 20 nap, 25 nap jár 5 vagy 10 év után. 25 nap a maximum adható. A rendes munkaórák száma egy normál munkahéten 37,5 óra, a szerződésben és törvény szerint is.

A többműszakos munkát a KSZ tárgyalja, vannak 3 és többműszakos esetek. Az üzemek heti 5 napnál többet dolgoznak, és a nők éjszakai munkájára vonatkozó korlátozások csak a terhes és fiatal nőkre vonatkoznak. A normál műszak beleértve a munkaközi szüneteket, 8 óra.

Nincs törvényben meghatározott nyugdíjkorhatár. A törvényben meghatározott öregségi nyugdíj finanszírozását egy kombinált forrásból látják el, mely az adóbevételekből, a törvényes munkaadó által fizetett TB járulékokból valamint egy a TB hozzájárulási szerződés járulékaiból áll. Egy nyugdíjas korábbi bérének 30%-át kapja.

Mindkét típusú dolgozónál a felmondási idő a dolgozó életkorától függ. A legrövidebb idő 8 hét, a leghosszabb 12 hét, mindkét dolgozótípusnál. A nők 3 év szülési szabadságra jogosultak. Ezt az állam finanszírozza a kifizetéseket törvény szabályozza. A nők a teljes időszakra egy csökkentett bért kapnak. Az apák is jogosultak - a szüléssel kapcsolatban - távollétre. A KSZ szabályozza a dolgozók képzését is, fizetésük a normál bér 100%-a az adott időszakra, melyet a munkaadó és az állam együttesen finanszíroz. Nincs előírt képzési időtartam.

 

Kollektív szerződés - Spanyolország

Spanyolországban 134.000 alkalmazott dolgozik a bútoriparban. A szakszervezeti lefedettség aránya 70% az országban. A kollektív szerződés: Faipari nemzeti szerződés. Időtartama 4 év, és 240.000 alkalmazottat biztosít, melyből 19% nő. Munkáltató szervezete neve: CONFEMADERA. A szakszervezet neve: UGT (MCA-UGT) és CC.OO (FECOMACCOO). A kollektív szerződést a bútor és a faipar szintjén is tárgyalják. Földrajzi lefedettsége országos és minden dolgozóra és alkalmazottra vonatkozik. A megállapodás lehetőséget ad regionális és cégszintű kollektív szerződések aláírására.

A bútoriparban létezik minimálbér, és a korhatár erre a bérre 18 év. A nemzeti minimálbér összege minden alkalmazottra az országban fix, törvényben szabályozott. Ez az összeg kb. 631 euro/hó. Ez a minimálbér minden alkalmazottra vonatkozik, szakmától, státusztól függetlenül, törvényben rögzített, a szakszervezetek és a cégek egyetértésével. Minden kollektív szerződésnek ezt be kell tartania.

Az éves távollét ill. munkaszünet kérdését a regionális kollektív szerződésekben határozzák meg. A kollektív szerződés nemzeti szinten 2007-re 1.756 munkaórát állapít meg.

A szerződés a többműszakos munkát nem szabályozza. Nincs semmi korlátozás a nők éjszakai munkavállalására vonatkozóan. A KSZ az egyes cégeknek lehetőséget nyújt arra, hogy a munkaórákat tetszés szerint, különböző kritériumok, évszakok szerint osszák el; a többműszakos munkáról is dönthetnek. A munkaközi szünet is a cégen múlik, a KSZ nem szabályozza. A túlórát a nemzeti KSZ nem tárgyalja, kizárólag a regionális megállapodások. A legtöbb megállapodás a túlórafizetést ellenzi, de pihenőidővel a túlórákat kompenzálják.

A túlórák díjazását a nemzeti KSZ nem határozza meg. A nemzeti megállapodás szerint az éjszakaszakai pótlék 22:00 és reggel 6:00 óra között, a fizetés 20%-a az adott időszakra. A törvényben meghatározott öregségi nyugdíjkorhatár 65 év. Az öregségi nyugdíj finanszírozását a törvényben meghatározott munkaadó által fizetett járulékból fedezik.

A szociális biztonság rendszer felelős a dolgozók fizetésének teljesítéséért. Betegség alkalmával a dolgozó egy kompenzációt kap, amely összeg semmilyen esetben sem egyezik meg a tejes bérrel Az anyák 16 hét szülési szabadságra jogosultak beleértve az örökbefogadás esetét is. Ezt az állam finanszírozza, a kifizetést törvény szabályozza. A nők teljes bérüket kapják az egész időszakra. Az apák a szülés kapcsán 10 hét távollétre jogosultak, de ez nem vonatkozik az örökbefogadás esetére. Ezt az állam finanszírozza, a kifizetést törvényben szabályozzák, a kapott összeg a teljes bér az adott időszakra. Az aktuális képzési rendszer módosul, így amit a nemzeti kollektív szerződés tartalmaz, az a továbbiakban nem használatos.

 

Kollektív szerződés - Svédország

Svédországban 21.000 fő dolgozik a bútoriparban. A szakszervezeti lefedettség 80% az országban. A bútoriparban is hasonló ez az arány. Az ágazat 90%-a csatlakozott a kollektív szerződéshez. A szerződés neve Országos Megállapodás a Fa- és Bútoriparban. 3 éves időtartamra vonatkozik (2001. április 1-től 2004. március 31-ig). Azóta ismereteink szerint már kétszer megújították. Ez kb. 38.000 munkavállalóra vonatkozik, ebből 13.000 nő. A munkaadói szövetség neve Svéd Fa- és Bútoripari Szövetség TMF: Träoch Möbelindustriförbundet. A szakszervezet: Skoksorh Trafachet. A kollektív szerződés faipari és bútoripari ágazatra vonatkozik. A dolgozók átlagos bére129 svéd korona/óra (SEK) or 22.000 SEK/hó (illetve 14 euro/óra és 2.383 euro/hó. A teljes növekedés a periódus alatt 8% szellemi és fizikai dolgozókra (3 év alatt). Az inflációs ráta 1% volt tavaly. 2007-ben elérheti az 1.6%-ot. A munkaadó extra költsége óránként átlagosan a bér 60%-a. A bútoriparban van minimálbér, és ez 16 éves kortól alkalmazandó. Ennek nagysága nem törvényben, hanem a kollektív szerződésben rögzített. Konkrétan 6 és 11 euro/óra között. A szabadnapok száma 100 nap/év (hétvégékkel). A munkaadótól megkövetelt szabadnapok száma 8. A maximális éves távollét 25 nap (a törvény 25 napot rögzít távollétre vagy szabadságra). A szabadság bére az egész éves bér 13%-a. Az idősebb munkavállalók nem kapnak több napot. Az átvállalt szabadságnapok száma 5 (naptári hét).

A normál munkaórák száma 8 óra/nap, így 40 óra/hét, 170 óra/ hó, és 1450 óra/év. A törvényi maximum 48 óra/hét. A munkaórák száma 40 hetente (hétfő-péntek) és 38 óra két műszakban. Éjszakai műszakhoz a munkaadó a helyi hatóságnak be kell mutassa az erről szóló céges megállapodást. Ha hétvégi órákat is érintő munkavégzés folyik, a munkaidő csökken viszont a bér ugyanannyi mint 40 órás munka esetén. Éjszakai órákban végzett munkáért 28.92 SEK/óra (3.13 euro) többletbért, szombati munkaórákért 45.46 SEK/óra többletet (4.93 euro), vasárnapi és ünnepnapi munkaóráért 68.71 SEK/óra többletet (7.93 euro) kell fizetni. A többműszakos munkavégzésről is rendelkezik a megállapodás, de nincsenek részletek a 3 vagy több műszakos munkáról. Az üzemek, melyek 5 nap/hét munkánál többet dolgoznak és nincsenek adatok a nők éjszakai foglalkoztatásának tiltásáról. A normál műszak 8 óra/nap. A nem fizetett szünet 40 perc/nap. A normál fizetett munkaórában nincsen szünet. Túlóra fizethető 8 normál óra ledolgozását követően. Jelenleg 10 órányi túlóra munka engedélyezett. A törvényben rögzített maximális túlóraszám és a szerződésben rögzített maximális túlóraszám 200 óra/év.

A túlórákért fizetendő többletbér kb. +50% a normál bérhez képest. Az újabb megállapodások alapján, az átlagos munkahét hossza csökken kb. 39 óra/hét időtartamra (törvényileg). A nyugdíjkorhatár 60 év. A nyugdíj finanszírozása kombinált: adóbevételekből és a munkaadók befizetéseiből működő nyugdíjbiztosítási alap közösen fizeti. Szellemi és fizikai munkások esetén is szerződésben rögzített a felmondási idő. Ennek hossza a dolgozó cégnél töltött munkaidejének hosszától függ. A legrövidebb időszak 1 hónap, a leghosszabb 6 hónap fizikai munkás esetén, és 1-től 12 hónapig szellemi munkavállaló esetén.

Betegség alatti juttatásokat a kollektív szerződés és a törvény kombinációja adja. A táppénzt a teljes időszak alatt a munkaadó és az állam közösen fizeti (a munkabére bizonyos százalékát). A juttatás a munkahelyi baleset esetére szintén kombinált módon van előírva. Ebben az esetben is a munkaadó és az állam megosztva fizeti a dolgozó bérének bizonyos százalékát.

Az anyák 8 év szülési szabadságot kaphatnak. Erre az időszakra az állam és a munkaadó közösen fizetnek juttatást. Az időtartam felére teljes bért, a felére pedig csökkentett bért fizetnek.

Gyermekszületés miatt az apák 8 nap szabadságot kaphatnak. Erre az időszakra az állam és a munkaadó közösen fizetnek juttatást. A teljes időszakra a munkabér csökkentett részért kapja. A megállapodás elismeri a dolgozók alkalmasságának és oktatásának fontosságát: a munkaadó fizeti a nem meghatározott számú oktatás (megegyezés szerint) költségét, a dolgozó ez idő alatt is kapja a teljes fizetését.

 

Kollektív szerződés - Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban, 100.375 munkás dolgozik a bútoriparban. A szakszervezeti lefedettség 29% az országban. A bútoriparon belül ez az arány 20%. Ennek 30% -ánál van érvényes kollektív szerződés.

A kollektív szerződés neve Angliában: Bútorgyártók Országos Munkaszerződése. Érvényessége 1 év (2007 január 1-től - december 31-ig) és kb. 30.000 munkavállalót érint aminek 4%-a nő. A munkaadói szövetség neve Angol Bútorgyártók Szövetsége. A szakszervezet neve GMB (CFTA szekció). A kollektív szerződést bútor-ágazati szinten alkották meg. Területileg országos hatályú.

A szerződés teljes érvényességi periódusában 2,5% bérnövekedés tesz lehetővé a fizikai munkásoknál. Az inflációs ráta az elmúlt három évben 3% körül stagnált. A várakozások szerint 2007-ben eléri a 3%-ot. A termelékenység 2%-al nőtt 2005-höz képest. A munkaadó extra költsége az órabér 24%-a. A munkabérek együtt nőnek az ágazat növekedésével. A juttatások egyéb formái Angliában: haszon elosztás: nem túl gyakori, de létezik; jutalom: havi, heti; éves távollét: 22 nap fizetett szabadnap, és 8 nap pótlólagos; szabadság: normál fizetéssel. A bútoriparban létező minimálbért legalább 18 éves kortól nem szakmunkásoknál kell alkalmazni, illetve 19 éves kortól szakmunkásoknál. Törvényben és a kollektív szerződésben is rögzítettek ezek az értékek. A törvény általános előírása 3.30 Ł/óra (16-17 éves kornál), 4.45 Ł/óra (18-21 éves kor között) és 5.35 Ł/óra 22 éves kor felett. A bútoriparban a kollektív szerződés minimálbér előírása 5.23 Ł/óra nem szakmunkásokra vonatkozóan és 5.75 Ł/óra szakmunkásoknál. Szabadnapok száma 22 . Ezen felül kérhető még 8 szabadnap a munkaadótól. A munkaadó által kötelezően kiadandó szabadnapok száma 5 a kollektív szerződés szerint. Az idősebb munkavállalók nem kaphatnak extra szabadnapot. A törvény 20 szabadságnapot (4 hét) rögzít.

A normál munkahét 39 órás.

A műszakos termelés szabályozott, akár 3 vagy több műszakra is. Az 5 nap/hét munkánál többet dolgozó üzemekben tilos a nők éjszakai foglalkoztatása. A normál műszak szünet nélkül 7,8 óra/nap. 6 órát ledolgozóknak a törvény 20 perc szünetet biztosít. A kolleltív szerződés 10 perces fizettet többlet szünetet ad a (délutáni/reggeli/éjszakai) műszak dolgozóinak és 30 percnyi további szünetet (nem határozza meg, hogy fizetett vagy sem). Általában, két műszakban dolgoznak: 6-14 óra között és 14-22 óra között. Éjszakai műszak (22 órától kezdődően) alig van.

A törvény szerint periódusok legalább 11 óra pihenőidőt kell biztosítani két műszak között és 24 órát minden 7 napos periódus között. Vannak egyéb korlátozások is az éjszakai munkavégzéssel kapcsolatban és a sofőrök esetében. Az egy főre eső átlagos fizetett túlóra maximuma (az érvényes kollektív szerződésben) 6 óra/év.

Sok esetben nincs is valódi túlóra, valójában ezzel a munkavállaló mindössze előbb dolgozza le a heti munkaidejét. Erre természetesen lehetőséget ad a kollektív szerződés. Az időalapú elszámolásnál a hétfő-szombati napokon az első 2 túlórát +33%-al, a második 2 órát +66%-al az ezt követő időtartamot pedig duplán számítják be. A vasárnapi munkavégzés ideje is duplán számít. A túlóra csak a normál heti 39 óra ledolgozott munkaórán felül fizetik.

Az új műszakrend 4 X 93 óra (hetente), nem sokban különbözik a korábbi 5 X 7.8 órától.

A nyugdíjkorhatár 60 év a nőknél és 65 év a férfiaknál. A nyugdíjat az adóbevételekből illetve a munkaadói befizetésekből fenntartott nemzeti nyugdíj-alapból kombinálva fizetik. A nyugdíjas az előző bére 25-33%.át kapja. A nyugdíj-biztosítási járulék a fizetés 3-6%-a között mozog.

A felmondási idő fizikai és szellemi munkásnál is a cégnél töltött munkaviszony hosszától függ. Fizikai munkásoknál a legrövidebb időszak 1 hét, a leghosszabb 12 hét. Szellemi munkavégzőknél 1-6 hónap közötti ez az időszak.

A táppénz-ellátást részben törvény, részben pedig a kollektív szerződés szabályozza. A szerződés szerint maximum 50 napot fizetnek 12 hónap alatt. A munkás állami alapbért kap, plusz a szerződés szerinti minimálbér egyharmadát. Munkahelyi beleset esetén a munkás redukált bért kap (max 18 héten keresztül), ezt a munkaadója fizeti.

Az anyák 6 hét szülési szabadságot kapnak (teljes fizetéssel) és 33 hét (csökkentett fizetéssel) gyermeknevelési-szabadságot (de örökbefogadásra ez utóbbi nem vonatkozik). Mindezt a munkaadó fizeti a törvény és a szerződés előírásai szerint. Az apák 2 hét szülési szabadságot kapnak (ez az örökbefogadásra is vonatkozik). Viszont fizetést általában nem kapnak, kivéve ha az egyedi munkaszerződése tartalmaz ilyen juttatást.

A kollektív szerződés kitér a dolgozók képzésre is: a munkaadó fizetheti (meg nem határozott hét időtartamra) a dolgozó továbbképzését, miközben a dolgozót teljes bére megilleti, kivéve ha nincs még 18 éves.

 

Kollektív szerződés - Horvátország

Horvátországban 8.000 fő dolgozik a bútoriparban. A szakszervezeti lefedettség az országban 60% körüli, a bútoriparban 50%.

A Országos Megállapodás a Fa-, Bútor- és Papíriparban lefedi a faipart, bútoripart, papíripart. Ezt 2005 márciusában írták alá és a következő megállapodás aláírásáig lesz érvényben. A megállapodás 4.500 főt érint. A megállapodás az azt aláírókra jelent kötelezettséget.

Horvátországban a bútoripari ágazatban az átlagos munkabér 315 euro/hó. Az inflációs ráta 2 éve csökken, elérte 2006-ban a 3.2%, 2007-re várt mértéke 3.6%. A termelékenységi ráta az elmúlt 2 évben (+2%).

A megállapodás minimális üdülési hozzájárulásként 135 euro-t ír elő. Év végi, karácsonyi extra bérjellegű kifizetésként 135 euro-t (minimálisan) ír elő.

Létezik egy országos megállapodás ami minimálbért ír elő a bútoriparban: 1.951,25 Kuna vagyis 265 euro/hó vagy 1.5 euro/óra. A munkaadók nemzeti minimálbér fizetésére kötelezettek (315 euro/hó).

Fizetett szabadság 11 nap egy évben. A fizetés nélküli szabadnapok éves minimális száma 7. A munkaadó által maximálisan adható fizetés nélküli szabadnapok száma 18. Hetente 2 szabadnap jár. Az általános munkahét munkaóráinak száma 40óra/hét. Egyébként, maximum 52 óra/hét van rögzítve a törvényben. Éjszakai órák bérezése: +40% díjjal; a vasárnapi munkavégzést +35% díjjal kell kifizetni. Többműszakos munkavégzésre is kitér a megállapodás, sőt a három és több műszakosakra is. Az üzemek heti 5 napnál többet nem dolgozhatnak, és tilos a nőket éjszakai műszakban alkalmazni. A normál műszak szünetekkel együtt 8 órás. 30 perc nem fizetett szünet megengedett a műszakban. Túlóra megengedett. A Munkaügyi Törvény havi szinten 10%-nyi túlórát engedélyez. Ezt cégszinten kell egyeztetni. A túlórákért szabadnap adható. Az általános többletbér +50% a normál béren felül. Nincs megegyezés az időelosztásra vonatkozóan, ez egyedi (munkaadó ás munkavállaló közötti megállapodás). A nyugdíjkorhatár 55 év a nőknek és 60 év a férfiaknak. A nyugdíjat a munkaadói befizetésekből finanszírozott nemzeti nyugdíj-alapból fizetik. A nyugdíj mértéke az előző bér 55%-a. A felmondási időszak a cégnél töltött munkaviszony hosszától függ. A fizikai munkás legrövidebb felmondási időszaka 2 hét, a leghosszabb 12 hét. A szellemi dolgozók felmondási időszaka 0,5-4 hónap az eltöltött idő függvényében. A táppénz alatti bérezés törvényileg is és megállapodásban is szabályozott. A táppénzt az állam fizeti. A betegség idejére a fizetésének bizonyos százalékát kapja. A munkahelyi balesetekkel kapcsolatos kifizetések törvényileg garantáltak. A juttatást a munkaadó fizeti. Ebben az esetben a teljes időtartamra a teljes bérét kapja a munkavállaló. A nők maximum egy év szülési szabadságot kapnak. Ezt az állam és a munkaadó közösen fizeti, és törvényileg előírt (a teljes időszakban a bére bizonyos százaléka). Az apák jogosultak 24 hét távollétre a gyermekük születése kapcsán. Ezt az állam fizeti, a mértéke törvényileg szabályozott (a teljes időszakra bérük bizonyos százaléka).

 

Kollektív szerződés - Törökország

Törökországban 93.000 személy dolgozik a bútoriparban. A szakszervezeti lefedettség általánosan igen alacsony, így van ez a bútorgyártók körében is. Habár a Munkaügyi Törvény meghatározza a kollektív szerződés feltételrendszerét, a bútoripar szociális partnerei még nem állnak készen a szerződéskötésre. Ennek legfőbb oka az ipar elaprózottsága (10.000 kisméretű vállalkozás) és a gyenge szakszervezeti lefedettség. A szakszervezeti megbízottá váláshoz a törvény előírása szerint a munkavállalók 50%-a +1 fő beleegyezése szükséges egy-egy cégnél, és országosan a dolgozók 10%-ának támogatnia kell. A kollektív szerződések többséges cégszinten készült, hivatkozva a Munkaügyi Törvényre.

Az átlagos munkabér a bútoriparban 280 euro/hó. A 2007-es inflációs ráta várt mértéke 9.8%, ami messze alatta marad a 2004 évi 24%-nak. A bútoripari ágazat rendkívüli növekedését a helyi fogyasztásnak, az erős exportnak, a termelékenységnek és a korszerűsödő technológiának köszönheti. A Munkaügyi Törvény minimálbérről rendelkezik, melynek mértéke 262.1 euro/ hó. A béren kívül a legtöbb munkás munkába-járási és étkezési hozzájárulást kap, és néhány munkakör tartalmaz lakás-költség térítést és fizetett szabadságot.

A Munkaügyi Törvény 45-órás munkahetet támogat (cégszinten, de lehet kevesebb is), és limitálja az előírható túlóra-számot is. A túlóra díj a normál órabér másfélszerese. Ahol kevesebb mint 45 órás munkahétre szerződnek, a munkaidő túllépése esetén (max 45 óráig) a fenti díj jár. Ahol maximum 45 órás munkahetet tartalmaz a szerződés, a túlóradíj a normál óradíj 1,25-szerese. A túlórákért a dolgozó kaphat extra szabadidőt is, óránként 1,5 órát illetve 1,25 órát a többletmunkáért.

A fizetett szabadság hossza nem lehet kevesebb mint 14 nap az 1-5 éve munkaviszonyban állóknál; 20 nap az 5-nél több, de 15 évnél nem hosszabb munkaviszony esetén; 26 nap a15 évnél hosszabb munkaviszony esetén. A fizetett szabadságnapok éves számát a munkaadó a munkavállaló szerződésében növelheti.

A törvényben rögzített nyugdíjba-vonulási korhatár 58 év a nőknek, és 60 év a férfiaknak. A nyugdíjat a munkaadói befizetésekből finanszírozott nyugdíj-alapból fizetik. A nyugdíj mértéke az előző bér 72%-a. A felmondási időszak a Munkaügyi Törvény alapján 4-8 hét a cégnél eltöltött idő függvényében. Cégszinten ennél hosszabb időben is megállapodhatnak. Alapelv, hogy a nők szülés előtti hat hétben, illetve a szülés után hat hétig nem dolgoztathatók.

 

A tanulmány FATÁJ Online-ban közölt első része

 

A tanulmány FATÁJ Online-ban közölt második része

Szöveg: Tóth Eszter, Tóth János

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.