FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-05-09

A fa-műanyag-kompozit térhódítása (WPC: Wood Plastic Composite)

Ezzel a cikkel az volt a célom, hogy felhívjam ezen viszonylag új anyagra, illetve a vele foglalkozó 7. világkongresszusra a figyelmet. Úgy tűnik egyre inkább van ebben az anyagban értékesítési lehetőség.

 

Az első fa-műanyag-kompozit konferenciát 1998-ban szervezte az Institut für Werkstofftechnik der Universität Kassel (Kasseli Egyetem Anyagtani Intézete) és az esemény azonnal nemzetközi sikert hozott. A 2008. június 18-19-i 7. WPC és NFC Kongresszus visszatérés a gyökerekhez, a helyszín ismét Kassel. Időközben a fa-műanyag-kompozitok mellé becsatlakozott a természetes-rost-kompozit témája is. Az NFC rövidítés eredete: Natural Fiber Composite.

 

A WPC, amely fa és hőre lágyuló műanyag elegye, készülhet újrahasznosított fából és hasonló műanyagból, de vannak esetek, amikor a terméket friss fából és műanyagból állítják elő. Legfőbb felhasználási területe a kültéri járófelület burkolás, de egyéb burkolatokhoz és a kertépítésben is használják. A termék bemutatása a Wikipedia-ban. Mindenesetre a műanyag zacskók és zsákok, illetve a faeselék és öregfa egyik elsődleges együttes célterméke a WPC. Általában fele-fele arányban áll a végtermék fából és műanyagból. Forrás: Toobase.org.

 

Már a 2004. évi WPC/NFC Szimpóziumról beszámolva azt írták, hogy a kültéri járófelületek észak-amerikai piacán a 2000. évi 1%-ról 2004-re a termék részesedése 10% fölé nőtt és azt jósolták akkor, hogy 2010-re eléri a 20%-ot. A 70'-es és 80'-as években ugyanezen a piacon a vegyi anyaggal telített fatermékek lényegében alig tudtak teret hódítani és a fa akkor tört be jobban ezen a területen, mikor elkezdték a természet által nagy tartósságú fafajokat (redwood és cedar) alkalmazni. A beszámoló már előre jelzi, hogy az iparnak fel kell készülnie ezen fa-műanyag-kompozitok újrahasznosítására is, ha épületbontások vagy átalakítások során e termékek mint bontott anyagok is megjelennek. Forrás: Treesearch US Forest Service

 

Mivel erősen ígértes termékről van szó, annak sajátosságairól, felhasználási területeiről és piacairól több tanulmány is megjelent, melyek közül egyik (A WPC európai piaca) a Hackwell Csoportttól szerezhető be 1590 Euróért. 2006. évi kiadás. E helyen az előnyeit így foglalták össze:

. Lehet extrudált, mikor folyamatos profilt állítanak elő bármilyen keresztmetszeti szerkezettel és ez nagy méretállandóságot eredményez és kevés hulladékkal jár a felhasználása. Ugyankkor lehet injektálással formázott is, valamint kísérletek vannak a forgatással formázásra is.

. A termék kültéri karbantartási igénye csekély. A fához teljesen hasonlóan lehet megmunkázni. Felületkezelni nem szükséges, de lehet, ha a látvány kedvéért szükséges. Könnyebb festeni, mint a legtöbb műanyagot. A termék tartóssága jobb mint számos fafajé, élettartamát 25-30 évre becsülik.

. Több olyan környezeti előnye van e terméknek, amelyik attraktívvá teszi azok előtt, akik ellenkeztek a PVC építésben használatával szemben.

Van persze tanulmány alacsonyabb árért is, pl. a Plastics Information Direct tanulmánya Wood-Plastic Composites címmel 125 Euróért, 2007-es kiadás.

 

A finn UPM Kymmene Corp., Helsinki indítja még 2008. vége előtt Karslruheban új WPC gyárát (12 et/év), amivel ismét nőni fog e termék európai gyártókapacitása.

Először az autógyártásban használtak természetes rostokkal erősített műanyagot, majd a WPC megjelent az építési és bútoriparban a 2000-es évek elején. A termelés az évtized derekán lendült jobban neki, és az utóbbi két-három évben kezd alaposabban kiépülni. A legnagyobb felhasználási terület a teraszburkolat, ahol most mintegy 6% lehet a részesedése Németországban, ugyanakkor a bővülés látványos, így az egyébként szokásos trópusifa választékok jelentős konkurenciát kapnak.

Fa mellett használnak kender, len és szizál rostot, vagy használt papírt is. A műanyag leginkább polipropilén (PP), de lehet polietilén (PE) vagy polivinilklorid (PVC) is. 2007 végére a Qualitätsgemeinschaft Holzwerkstoffe e.V., Gießen (Agglomerált Fatermékek Minőségi Egyesülete) létrehozta a WPC minőségtanúsítványt.

Becslések szerint 2007-ben kb. 100 et lehetett a felhasználás Európában és a termelő kapacitások mind jól kihasználtak voltak. Más elemzők ugyanakkor 50 et-ra becslik az európai WPC termelést. A termékre nincsenek egyértelmű statisztikai adatok, és a gyártók sem teszik közzé termelési adataikat.

A már említett UPM-en kívül néhány további gyártó: németek: Kosche Profilummantelung GmbH, München; Werzalit GmbH & Co. KG, Oberstenfeld; Novo-Tech GmbH & Co. KG, Aschersleben; Pro-Poéy-Tec GmbH (PPT), Rechwitz a.d. Rodach; Pinufin Oberflächentechnik GmbH & Co. KG, Ulm; Möller GmbH & Co. KG, Meschede-Eversberg; Rechau AG+Co., Rehau kooperációs partnerével: Häussermann GmbH & Co. KG, Sulzbach/Murr. Belga: Deceunick NV, Hooglede-Gits.

Miközben Európában most indul e termék, Észak-Amerikában már 900 et körül lehet a termelés, Japánban becslés szerint 50 et, Kínában pedig 75 et, mely utóbbi helyen a növekedés évi 15-30%. Forrás: Euwid-Holz 16/2008 cikkéből tömörítve

 

Érdekes, hogy az interneten keresgélve nem találtam olyan magyar céget, amelyik foglalkozna ezzel a termékkel. A "wood plastic composite"-ra keresve inkább műanyagos kutatásokat, vagy oktatási programot találtam, a WPC-re keresve meg a tejsavófehérjétől mindenféle elektronikai terméken és sport témájú honlapokon át a Békevilágtanácsig (World Peace Council) mindent sikerült elérni a magyar nyelvű oldalakon, de a fa-műanyag-kompozitot, illetve ennek forgalmazóját nem. A "fa-műanyag-kompozit"-ra keresve sem jobb az eredmény a magyar nyelvű oldalakon.

Gyűjtötte, tallózta: Mőcsényi Miklós

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.