FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-05-22

Kontár készházépítők alkonya

A csütörtöktől alkalmazandó új Országos Tűzrendészeti Szabályzat szerint csak minősített könnyűszerkezetes épület kaphat építési, illetve használatbavételi engedélyt, így megvalósul az, amit a szakma tisztességes gyakorlói régóta szorgalmaznak - adta hírül az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata.

Az új Országos Tűzrendészeti Szabályzat (OTSZ - 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelete ) ötödik számú mellékletének idevágó pontja így szól: "könnyűszerkezetes (kész-, vagy gyors ház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek". Ebből következik, hogy sem építési, sem használatbavételi engedély nem adható ki olyan könnyűszerkezetes épületre, ahol a technológia és valamennyi építési termék (külső fal, válaszfal, födém, egyéb szabvánnyal nem rendelkező épületelem) nem rendelkezik minősítéssel.

Jelenleg a könnyűszerkezetes-, gyors- és készházakat építő cégeknek mindössze egyharmada rendelkezik bevizsgált termékkel, tehát áruinak ÉME (Építési Műszaki Engedély) száma, dokumentuma van. Csak néhány vállalkozás van még a piacon, amely Európai Műszaki Specifikációval, vagy Európai Forgalomba Hozatali Engedéllyel (ETA, CE) rendelkezik. A többiek különböző kifogásokkal, egyedi gyártmányra való hivatkozással, hamis okmányokkal szereztek építési, illetve használatbavételi engedélyt. A tűzvédelmi vizsgálat hiánya miatt egyre több cég próbálkozik azzal, hogy megkeresi a minősítéssel rendelkező társaságok valamelyikét, kérve, hogy adja át az ÉME dokumentumát, vagy másolatát.

 

A múlt évben kétezer egyszáz épület létesült könnyűszerkezetes technológiával. A MAKÉSZ védjeggyel (az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata által adományozott védjegy) rendelkező cégek nyolcszázhetvenhét házat építettek. További négyszáz ház épülhetett megfelelő minősítéssel, a többi nyolcszáz épület valószínűleg szabálytalanul kapott építési engedélyt. A panaszok döntő többsége a minősítés nélküli termékkel dolgozó cégek épületeire érkezik az etikai bizottságot és ombudsmant is működtető szakmai tagozathoz.

Forrás: origo

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.