FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-08-22

KSH 2008. I.fé. - bútorgyártás kimagasló teljesítménye

Az ipari termelés 2008 júniusában 0,3 százalékkal csökkent a tavaly júniushoz képest - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azt jelenti, hogy 2002 októbere óta először esik vissza a magyar ipar, amihez a nyugat-európai dekonjunktúra és az erős forint is hozzájárult.

 

2008 elsőhat hónapjában az ipari export 8,2 százalékkal, júniusban 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A júniusi exportértékesítés lassulása elsősorban a nagyvállalati körben figyelhető meg. Az év hatodik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 1,6 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás 1,3 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-júniusi belföldi értékesítése összességében 2 százalékkal nőtt, júniusban 3,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az ipar hazai eladásainak emelkedéséhez az energiaszektor járul hozzá: mivel a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás tevékenység belföldi értékesítése az elosztásra átvett (vásárolt) és továbbértékesített villamos energia, gáz, gőz és víz értékét is magában foglalja, a növekedés jelentős részét halmozódás okozza. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hat hónapjában 1,1 százalékkal, júniusban 5 százalékkal csökkentek.

 

2008 júniusában a feldolgozóipar termelése 0,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A csekély súlyú bányászat kibocsátása 7,6 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátásé 2,6 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 9,8 százalékkal az egyik legkisebb súlyú, a máshova nem sorolt feldolgozóipar nőtt, elsősorban a bútorgyártás kimagasló teljesítményének köszönhetően. Jelentősen, 8 százalékkal emelkedett a nem fém ásványi termék gyártása, nagyrészt a hazai eladások kedvező alakulásának eredményeként.

 

A járműgyártásnak jók a mutatói - A feldolgozóipari termelés közel egyötödét kitevő járműgyártás termelése 3,4 azázalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A növekedés hajtóereje elsősorban a motor és alkatrész gyártása volt, a közúti gépjármű gyártása kismértékben csökkent. A feldolgozóipari termelés mintegy egynegyedét adó villamos gép, műszer gyártása 1,4 százalékkal visszaesett.

 

Az előző hónapokhoz hasonlóan a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét adó élelmiszer, ital és dohány gyártása 4,9 százalékkal mérséklődött. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 18,2 százalékkal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól. 2008 júniusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2,6 százalékkal nőtt 2007 azonos hónapjához viszonyítva.

 

Az új exportrendelések 3,6 százalékkal emelkedtek, az új belföldi rendelések kisebb mértékben, 2 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 4,7 százalékkal haladta meg az előző év szintjét. Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hat hónapjában 0,1 százalékkal létszámcsökkenés mellett 5,7 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában.

 

2008 első hat hónapjában termeléscsökkenés csak a Dél-Alföldön volt.

Forrás: [origo] ÜzletiNegyed

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.