FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-09-17

Újabb hírek a felemezipar világából

6. Európai Falemez Konferencia, Hannover, 2008. október 8-10

 

A 6. European Wood-Based Panel Symposium-ot 2008. október 8-10 között a nagyon szép Maritim Airport Hotelben rendezik, a németországi Hannoverben. Az eseményt a WKI-Fraunhofer Institut für Holzforschung bevonásával szervezik, a FEIC és a Feropa támogatásával.
A találkozó 4 fontos témaköre:

- EU szabályozók és nemzetközi folyamatok, faanyagok elérhetősége és új biztonsági technológiák;

- Fejlett gyártás-technológiák és a hasznos élettartam előrejelzés tudományának újdonságai;

- Fejlesztések a felületkezelésben és a ragasztástechnológiában, és a forgácsolásmentes ellenőrző technológiák;

- Környezetvédelmi kihíváso5k és lehetőségek.

A szimpóziumon az európai falemezipar műszaki vezetői, kutatói, vállalatvezetői számára kínál alkalmat a tudásbázisuk bővítésére, szakkollégákkal történő tapasztalatcserére, szakmai vitákra.

További információ http://www.europanels.org  és http://www.wki.fraunhofer.de oldalakon. Forrás: EPF

Az Egger felavatta a csoport 16-ik gyárát Romániában

 

Az osztrák EGGER hivatalosan is megnyitotta a napokban a csoport 16-ik gyártó-egységét Radauti (Radóc) városában, Romániában. Michael Egger a megnyitó ünnepélyben számos vendég jelenlétében köszönte meg minden közreműködő munkáját. A 210 millió eurós befektetéssel 400 új munkahelyet hoztak létre ezen a helyszínen. Az üzem éves termelési kapacitása 600.000 m3. A gyártás már 2008. januárban elkezdődött, amihez már az elmúlt év végén felvásárolták az alapanyagot.

A jelenlegi fejlesztési fázisban nyers és felületkezelt forgácslapok gyártására koncentrálnak. A 76 hektáros terület azonban további terjeszkedést tesz lehetővé. A további fejlesztések irányát a kelet-európai térség Lengyelország, Fehéroroszország, Románia, Ukrajna, Bulgária, Szerbia, Moldávia piacai fogják meghatározni. A gyár a térség növekvő piacaihoz fizikailag közel helyezkedik el. Görögországot, Szlovákiát, Keleti-tenger nemzeteket, Törökországot, Macedóniát szintén innen fogják elátni. A délkelet európai piacokat, mint például Horvátország, Szlovénia, Csehország, Bosznia-Hercegovina, Montenegro és Magyarország továbbra a csoport Unterradlbergben működő egysége látja el. A két üzem felkészül arra, hogy közösen együttműködve, nagyobb választékkal, és időben gyorsabban tudják kiszolgálni a térség vevőit, mint azelőtt. Forrás: Egger

Weinig szállította a világ legnagyobb táblásító prését

 

Május végén hivatalosan is megkezdte a Stora Enso Timber CLT divíziója a fal- és födémképző falemezek gyártását - a Weinig egyik legfőbb partnereként - az ausztria Bad St. Leonhardban. CLT név alatt értékesítik a terméket (Cross Laminated Timber) ami rétegelet-ragasztott tömör fa elemekből áll. Ez új korszak kezdetét jelenti a kész-házak hatékonyabb építésében. A fal vagy födém elemek 16 méteres hosszig, 3 méteres szélességig, akár 7 keresztréteggel, max. 350 mm vastagságban készülhetnek.

A gyártósor lelke a ProfiPress C 16200 prés. Ez a prés finger-jointed lamellákból, 100-290 mm széles, 20-50 mm vastag, és 8-16 m hosszú elemeket készít. A lamellák közvetlenül egy WACO Hydromat 5000 gépből érkeznek, amelyhely ragasztózó egység van kapcsolva EPI ragasztó-rendszerrel. Az etetés sebesség maximum 150 métes/pers. A ProfiPress percenként 7 táblát készít 16 m-es lamellákból, és maximális 10 táblát 8 m-es lamellákból. Egy keresztvágó szeleteli a folyamatosan ragasztott paneleket 1,5-3 m-es szélességűekre. Speciális etető és ürítő funkciók biztosítják a gép nagyfokú rugalmasságát.

A DIMTER prés mefelel egy különösen fontos szempontnak: a magassági beállítási tolerancia kielégítően kicsi ahhoz, hogy PU ragasztóval tapaszthatják a felszínt, utólagos csiszolás nélkül. Ez különösen sok idő és anyagmegtakarítással jár!

Táblásított falemezek megrendelés szerinti méretekben történő előállítása; központi számítógépen keresztül ellenőrzés; a prés feldolgozhat 200-300 m3 alapanyagot műszakonként; a ProfiPress C 16200 présereje csaknem 170 tonna: mindezekkel a világon épített legnagyobb táblásító-berendezés címet tudja magáénak.

A gyár Bad St. Leonhard-ban jelenleg két műszakban dolgozik, de hamarosan indítja a harmadik műszakot is. Forrás: Weinig

Kartellbírság 6 francia rétegelt-lemez gyártó ellen

 

A Conseil de la concurrence (Francia Versenyhivatal Bizottsága) idén júniusban meghozta döntését, hogy pénzbírsággal sújtson 6 furnérlemez gyártót, mivel közös árakat alkalmaztak a termékeikre, és egybehangolt áremelkedéseket végeztek néhány éven keresztül, torzítva ezzel a versenyt a piacon. A gyártók közös ár-képzést alakítottak ki, amely alapján mindegyik vállalat az ő saját árait mindegyik konkrét termékre, a minőség és méretek alapján egy lemezhez viszonítva. Ez a kartell-megállapodás 17 éven át 1987-től 2004-ig) tartott és érintett mind okoume lap előállítót. A bűnösnek nyilvánított gyártók azért tartottak rendes üléseket, hogy megegyezzenek áremelkedésekben. Az említett időszak alatt a Franciaországban értékesített trópusi furnérlemez 70%-a a kartellben került piacra.

A bizottság által bűntetett cégek és a kiszabott bírságok:

Plysorol - 4 240 000 euró; Etablissements Guy Joubert - 1 500 000 euró

Jean Thébault - 898 000 euró; Etablissements Allin - 726 300 euró

Rougier Panneaux - 558 900 euró; Etablissements A. Mathé - 260 800 euró (mindösszesen: 7 950 000 euró) Forrás: Fordaq


Tallózta: Tóth János

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.