FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-10-03

Elvetélt kísérlet az tűzifa áfájának csökkentésére

Az MTI-nél találtuk az alábbi, szeptember 25-i közleményt:

 

A kistelepüléseken sem hűlhetnek ki, fagyhatnak meg emberek

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium fűtéstámogatási rendszere tendenciózusan megfeledkezik arról a több mint 900.000, többnyire kistelepüléseken található háztartásról, amelyben a hideg beálltával tűzifával fűtenek, és amelyek szemben a távfűtéssel vagy gáz alapú fűtéssel rendelkező háztartásokkal semminemű fűtéstámogatást nem kapnak.

Az Európai Unió lehetővé teszi a tűzifa kedvezményes áfakulcsba sorolását. Ennek tudatában a Fidesz parlamenti frakciójában helyet foglaló kisgazda képviselők szeptember 24-én törvényjavaslatot terjesztettek az Országgyűlés elé. E törvényjavaslat célja, hogy a tűzifa kedvezményes áfakulcsba sorolásával a fűtéstámogatással nem rendelkező, kistelepüléseken élők számára is megfizethető legyen a téli tüzelő.

Az eredmény sokban függ attól is, hogy az MSZP parlamenti frakciójából mennyien állnak majd - akár a frakciófegyelem rovására - a magára hagyott, elszegényedett emberek mellé.

Budapest, 2008. szeptember 25.

Dr. Turi-Kovács Béla, a KPE-KPSZ elnöke, Kiadó: Kisgazda Polgári Egyesület

Forrás: MTI-OS

 

A közleményben jelzett törvénymódosítás a parlamenti honlapon található meg a szeptember 24-én benyújtott javaslatban: T/6340 Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosításáról. Ugyanott az is látható, hogy a Költségvetési bizottság a október 1-i döntése alapján a javaslatot nem vette tárgysorozatba és ezzel a bizottság az ügyet tárgyalás nélkül lezárta. A törvénymódosítási javaslat teljes szövege is megismerhető a parlamenti honlapról.

Bizonyára többen emlékeznek még, hogy az áfa intézményének bevezetésekor 1988. január 1-én és azt követően hosszú időn át a tűzifa kedvezményes áfakulcs alá volt sorolva. Emlékeim szerint a kezdetkor a tűzifa áfája 7% volt. Eztán emelkedett 12%-ra és később 15%-ra, illetve mikor megszűnt megszűnt e kedvezményezett pozíciója 2005. január 1-től - más energiahordozókkal együtt - lett 25%-os és e plafon csökkenésével 2005. októberétől most 20%-on áll. A fenti javaslat az 5%-os áfát célozta meg a tűzifára, az ÁFA törvény 82. § (2) szerinti 3. mellékletbe e termék felvételével.

 

Említést érdemel, hogy nagyon durva becsléssel 2 M m3 tűzifát fogyaszt a lakosság, ugyanakkor mintegy 1 M m3 tűzifát használnak fel a biomassza erőművek és fűtőművek, ami együtt 3 M m3. Az erő- és fűtőművek esetében a változatan villany és távhő áfa miatt csak annyi történne, hogy egyenlegben nekik több náluk keletkező áfa különbözetet kellene befizetniük, tehát itt nem érné veszteség az államot. A lakossági eladási tételek (kb 2 M m3) után azonban a 15%pontonyi csökkenés - 15 e Ft/m3 erdei rakodói árat feltételezve - 4,5 Md Ft áfa bevétel visszaesést okozott volna az államnak a javaslat, ha tárgyalták, sőt elfogadták volna.

MTI-OS, MM

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.