FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2008-09-24

Fókuszban a kültéri favédelem

Idén nyáron az UV-sugárzás veszélyesebb volt, mint valaha. A kültéri fafelületeket is erősen károsítja és egyébként sem árt évente egyszer felújítási munkálatokat végezni, hogy sokáig újszerű és szép maradjon a kerti házikó és más szabadtéri fafelület.

Az UV-riasztási szint alig csökkent idén, akár negyed óra alatt is leéghetett bárki. A napsugárzás UV-B része káros, a Föld ózonrétegének kellene elnyelnie. Az ilyen erős sugárzás nem csak az emberekre veszélyes, a fafelületeket is erősen roncsolja. A nyaralókhoz vagy családi házakhoz tartozó kerti lakok, házikók, kis pavilonok vagy játszóházak fafelületeit nem túl bonyolult kezelni, de igényel némi időt és odafigyelést, amit a család férfi tagjai általában csak női noszogatásra hajlandóak az ügyre szánni. A házikókat és pavilonokat az eső és a napsütés egyaránt roncsolja, egyszerre kell őket ellenállóvá tenni a vízzel és az UV sugárzással szemben. A felújítási munkálatok több lépésből állnak és másképp kell nekikezdeni, ha új házikóról, illetve, ha már többéves lakról van szó. Érdemes jó minőségű, modern technológiával kifejlesztett favédő szereket használni, ugyanis a tartós eredmény ezekkel garantált.

 

Új, még kezeletlen fafelület esetében fontos, hogy a fa teljesen száraz, tiszta és zsírmentes legyen, amikor kezelni kezdik. A nyers fát először le kell csiszolni, majd portalanítani, például kefével. A gyantakiválásokat el kell távoltani, ehhez speciális hígító szükséges, a Supralux Észter Hígítója tökéletes erre a feladatra.

 

Következik az alapozás: a teljes favédelem érdekében minden időjárásnak kitett fafelületet alapozni kell. Ezzel az impregnálás is megtörténik, mielőtt a végső festékréteg felkerül rá. Az alapozó mélyen beszívódik a fába és eljuttatja a hatóanyagokat a pórusokba, védi a mélyebb rétegeket. A fa vízállóvá és vízlepergetővé válik és stabil alap jön létre a további felületkezeléshez, mivel az alapozó segíti a lazúr tapadását is a felülethez. Alapozáshoz például a Sadolin termékcsalád Base tagja tökéletes, nem csak a víz káros hatásaitól véd, de a korhadástól, rovaroktól, gombásodástól és kéküléstől is, amit szintén gomba okoz.

Az alapozás után jöhet a lazúr. Számtalan színből választhatnak a tulajdonosok, a természetes faszínektől a zöldig, feketéig. A lazúrok időjárásállóak, ellenállnak az UV sugárzásnak és a víznek is. A lazúroknak két fajtája van: a vastaglazúrok a fa felületén lakkfilmhez hasonló egyenletes, zárt védőréteget képeznek, a vékonylazúrok "nyíltpórusú" réteget hoznak létre, amely különösen kiemeli a fa mintázatát. Ezek az anyagok engedik a fát lélegezni, így az nem kezd el rohadni. Vastagalazúr használata elsősorban mérettartó faszerkezetek (ilyen az ajtó, ablak és a zsalugáter) míg a vékonylazúr nem mérettartó faszerkezetek (például a kerítés) védelméhez javasolt.

Hogy megőrizze újszerű állagát a kerti lak, évről évre újra kell kezelni. Vannak olyan termékek, amelyek több évig is védik a fát, de az éves gondozással valóban sokáig megőrzik a minőségüket és szépségüket ezek a természetes anyagok. A már korábban kezelt felületek favédelmi kezelését úgy kell elkezdeni, mint a tapétázást. Le kell szedni a régit, ez esetben a tavalyi vagy régebbi lazúrt vagy festéket. Két mód van erre: a csiszolás és a maratás. Az elöregedett festékréteget festékeltávolítóval kell leszedni, esetleg hőlégfúvóval lehet lemaratni, ezután pedig spatulával eltávolítani a maradékot. Persze ilyen professzionális felszerelés nincs minden háztartásban, ezért a dörzspapír is megteszi.

 

A csiszolás után a port le kell tisztítani, majd következik az alapozás és száradást követően a lazúrral való bevonás. A tartós hatás érdekében meg kell várni, amíg az első réteg megszárad, majd az első réteg száradása után finoman le kell csiszolni a fafelületet, amivel egyenletes alapot kaphatunk a második réteg felviteléhez. Egy ilyen alapos kezelés a legjobb minőségű alapozókkal és lazúrokkal a fának akár több évre is védelmet biztosít. Ha hosszú távú védelmet szeretnénk biztosítani, akkor érdemes mindenképp évente elvégezni ezt a nem is olyan hosszú kezelési folyamatot.
A gondoskodást a fa mindennél jobban meghálálja, így a kerti épületek hosszú évekig lehetnek a gyerekek játszóvárai, adhatnak idilli helyszínt némi romantikázásnak, tárolhatják a nyáron használatos eszközöket vagy csak védhetnek a napfénytől.

Forrás: hg

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.