2006.
16-19. hét

FELIRATKOZÁS
FATÁJ-online hetilap körlevéllistára.
Ha nem közvetlenül értesült a lapról és továbbiakban szeretne rendszeresen értesítést kapni, akkor a fenti kapcsolóval küldjön egy e-mailt, a tárgyat (subject) változatlanul hagyva.
Örömmel vesszük, ha levelében jelzi közelebbi érdeklődési, illetve szakterületét.

április 17.
-----
május 14.

Használat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
induljon itt: www.fagosz.hu használja a FATÁJ menüt.

A középső test részben lévő barna színű szövegkapcsolók
és a , jelek további helyekre vezetnek, vagy egy dokumentumot nyitnak meg.

Szinte minden esetben érdemes a képekre is rákattintani, mert ezzel a felnagyított kép, vagy további képek jelennek meg.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész is lehet szövegkapcsoló.

 

 

Ha ezt a lapszámot nem a FAGOSZ honlapja részeként olvasná, akkor a FAGOSZ honlapot itt érheti el.


PannonDesign, Sopron június 2-5.

PannonDesign szakvásárPannonDesign Bútor- és Lakberendezési Kiállítás és Vásár lesz június 2-5. között. A megnyitó 2-án pénteken 11:00-kor lesz.

Faipari Kari Nap június 2-án pénteken, helyszíne az Egyetemi Tanácsterem, Főépület ("B"), Bajcsy-Zsilinszky u. 4. A Faipari Kari Nap programja:
- 14.00 Köszöntő - Dr. h. c. Dr. Winkler András rektorhelyettes, intézetigazgató, egyetemi tanár
- 14.10 A Faipari Mérnöki Kar helyzete és fejlesztési irányai - Dr. h. c. Dr. Molnár Sándor dékán, intézetigazgató, egyetemi tanár
- 14.30 A Kar gazdasági helyzete és a szakképzési alap felhasználása - Dr. abil. Varga Mihály CSc. dékánhelyettes, egyetemi tanár
- 14.50 Új kihívások előtt az FMK oktatása - Dr. habil Takáts Péter CSc. dékánhelyettes, egyetemi tanár
- 15.10 A gyémánt, arany, ezüst és bronz fokozatú szakképzési támogatói címek átadása vállalati partnereink számára.
- 15.30 Faszerkezet-vizsgáló labor projekt bemutatása - Dr. Fodor Tamás CSc, egyetemi docens, laborvezető
- 15.50 Az Egyetem Faszerkezet-vizsgáló Laboratóriumának ünnepélyes avatása; Bajcsy-Zsilinszky u. 9. (főépülettel szemben) Faszerkezeti bemutatómérés. Fogadás.

Faiparos Évgyűrű Bál június 2-án pénteken este 19:00-tól a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központban. Szervező: NYME Faipari Mérnöki Kar.

Egyre több bútor, lakberendezési, életmód és hasonló vásár indul a vidéki városokban. Most ugyanezzel próbálkozik a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter, amelyik PannonDesign néven indítja saját szervezésű vásárát Sopronban. A helyszín a Sportcsarnok (a Shell kút mellett), pontosabban: Sopron, MKB Aréna, Lackner Kristóf u. 48.
A szervezésben együtműködik az NYME FMK, a NY-Dunántúli KIKk, a MBFSZ és az OAFSZ.
A bruttó 1800 m2 területen 37-en állítanak ki, közülük 32 gyártó cég, továbbá 5 oktatási intézmény. A cégek főleg bútor gyártók, de vannak köztük lépcső, nyílászáró és hasonló terméket előállítók is. Kereskedő nincs a kiállítók között. A szereplők egy-két kivétellel mind a nyugat-magyarországi térségből valók.

A vásárról többet is megtudhat a nemrég megnyílt honlapjukról: www.pannondesign.hu Itt többek között szerepel az összes kiaállító felsorolása is.

2006-05-24 FATÁJ


Faipar 2006. ANEST házivásár és konferencia

ANEST Zrt.Faipari ABC 2006 TartalomjegyzékeAz ANEST Zrt. 1991-ben rendezte első házivásárát Faipar néven, melyhez konferenciát és szemináriumokat kapcsolt. 1998-tól ezen belül egy külön blokk a Magyar Bútor estje, iletve napja. Az idén május 4-6. között volt ez az esemény, melyben az elsősorban bútoriparra szakosodott gépkereskedelmi cég a csütörtök délutáni programjával nyitott a fatelepek, fűrészüzemek felé is. A pénteki előadások az üzemi működés optimalizálásával, a felületkezeléssel és a marketing eszközeivel foglalkoztak. Szombat délelőtt pedig a Magyar Bútor Napja rendezvény volt. Ez lehetőséget adott a faiparban és bútoriparban működő szövetségeknek tevékenységük bemutatására. Az Anest Zrt pedig bemutatta a Faipari ABC 2006 című kiadványát, melyben 50 sikeres magyar faipari vállalkozás jelenik meg.

A fatelepek, fűrészüzemek fejlődési lehetőségei blokk résztvevői több olyan eljárást ismerhettek meg, amivel termékeik hozzádott értékét növelhetik, a vevők kiszolgálását javíthatják. A bemutatott példák voltak: vákumszárítás, impregnálás-telítés, többfejes gyaluk a lambéria és hajópadló gyártáshoz, illetve e burkoló anyagok öregítése a felület "kikoptatásával".

Cselényi JózsefCselényi KrisztinaA Magyar Bútor Napja esemény közönségeA szombati Magyar Bútor Napját, mely egyben a 3 napos rendezvény záró aktusa volt, Cselényi József nyitotta meg, utána Cselényi Krisztina bemutatta a Faipari ABC című kiadványukat, amit az Magyar Kereskedelem Fejlesztési Ügynökség támogatásával adtak ki. Ezt követően Hidas Mátyás elnök a Magyar Bútor és Faipari Szövetséget mutatta be, Hőbör Tamás főtitkár a Magyar Asztalos és Faipari Szövetség fejlődését és szolgáltatásait ecsetelte, Mőcsényi Miklós, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség főtitkára pedig arról beszélt, miért érdemes a FAGOSZ-ban tagnak lenni. A jelenlévők elismerően nyilatkoztak a szövetségek munkájáról.

Hidas MátyásMagyar Bútor és Faipari Szövetség Hőbör TamásMagyar Asztalos és Faipari Szövetség Mőcsényi MiklósFagazdasági országos Szakmai Szövetség

2006-05-23 FATÁJ


VI. Faanyagvédelmi konferencia

Az idén a hatodik Faanyagvédelmi konferenciát szervezte a Faipari Tudományos Egyesület április 28-29-én Dobogókőn, a Manréza Konferencia Központban. Az első hasonló FATE konferencia 10 évvel ezelőtt volt 1996-ban Mátrafüreden. Ezt minden páros évben követte egy-egy újabb Mátrafüreden, majd most először Dobogókő volt a helyszín. A VI. Konferenciát a FATE Budapesti Szervezetének elnöke dr. Tóth Sándor vezette, fő szervezője dr. Pluzsik András, szervezői között volt dr. Szabó Miklós, Bíró Lászlóné FATE titkár és dr. Ádámfi Tamásné. A VI. Faanyagvédelmi Konferencia teljes programja.

A téma mindig a faanyagok védelme volt, jogszabályi környezet, a gomba- és rovarkártevők-, majd tűz elleni védelem, a fevédőszerek használata a faépítményekben, a megelőző és utólagos faanyagvédelem, a faanyagvédelmi szakértők tevékenysége és tapasztalatai. A konferenciákon több ízben ajánlások születtek, melyek közül a legfontosabbak:

  • Célszerű a favédelmi konferenciákat kétévente megrendezni,
  • a favédőszerrel kezelők helyezzenek el a beépített faanyagon táblát, amelyen tüntessék fel a kezelés tényét, időpontját, a kezelő nevét, az alkalmazott szer nevét (gyártóját) és hatóanyagát,
  • nyitni kell a faanyagvédelem kérdéseivel a tervezői és kivitelezői építőipar felé.

A konferenciák az első ajánlásnak megfelelően szerveződtek, a második ajánlásnak csak részben sikerült érvényt szerezni, az építőipar felé való nyitásnak csak a kezdeti kezdeti lépéseiről beszélhetünk a gyakorlatban.
Többször is felvetődött a faanyagvédelmi szakértők kamarai, ill. civil szervezeti képviseletének kérdése. Erre több szervezet, a FATE, a Mérnöki Kamara, ill. a FAGOSZ is alkalmas lehetett volna, azonban az eddigiek során erre a képviseletre, tömörülésre nem került sor.
A korábbi konferenciák egyik fő témája a változó jogszabályi környezet volt, az utóbbi években inkább a faanyagvédelemhez kapcsolódó területek, így többek között az egészségvédelem, az épületszerkezetek helyes kialakítása, a műemlékvédelem és helyreállítás, a szakértői tapasztalatok átadása a jellemző. Több ízben külföldi szakemberek is meglátogatták konferenciánkat Németországból, Romániából.
A faanyagvédelmi szakértők többsége faipari és erdőmérnök, de építőmérnök, építész, vegyész és biológus alapképzettségű egyaránt megtalálható. Magában a tevékenységben ötvöződnek a biológiai, építészeti és vegyészeti ismeretek, hiszen faszerkezetekről van szó, amelyeket a gombák, a rovarok, és a tűz ellen kell védeni, az alkalmazott védőszerek általában különböző hatékonyságú mérgek.


| Dr. Tóth Sándor, a konferencia levezető elnöke | Pluzsik András, "főszervező" és faanyagvédelmi szakértő | Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyi Mérnöki Kamara alelnöke | Dr. Szabó Miklós faanyagvédelmi szakértő | Dr. Székely Katalin, főosztályvezető, Foglalkozásegészségügyi Intézet | Dr. Csupor Károly, docens, NYME |

| Dr. Várfalvy János, laborvezető, BMGE | Dr. Király Béla ügyvezető igazgató LIGNOKEM Kft.| Horváth Sándor, adjunktus, BMGE | Pluzsik Tamás faanyagvédelmi szakértő, építőmérnök | Babos Rezső, ügyvezető, Anticimex Kft. |

A VI. Faanyagvédelmi Konferenciát a FATE Budapesti Szervezete szervezte, előadói között volt a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara alelnöke Kassai Ferenc, az Országos Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi Intézet főosztályvezetője dr.Székely Katalin, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense, dr. Csupor Károly, a NYME FAIMEI Anyag- és Termékvizsgáló Laboratórium igazgatója dr. Alpár Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem laboratórium vezetője dr. Várfalvi János, és a BMGE adjunktusa Horváth Sándor, az Épitésügyi Minőségellenőrző Intézet osztályvezetője Geier Péter, az Anticimex Hungária Kft. ügyvezetője Babos Rezső, Nemecskó Gábor igazságügyi szakértő, Rabb Péter faanyagvédelmi és statikus szakértő, dr. Szabó Miklós faanyagvédelmi szakértő és Nagy Emőke faipari mérnök (Románia).
Az előadások és a rákövetkező vita során szó volt az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó jogszabályi változásokról, a faanyagvédelem helyzetéről általában, Magyarországon és Romániában, a faanyagvédelmi szakértők munkájáról, munkakörülményeiről, egészségvédelméről, a faszerkezetek technikai védelméről és
a tetőszerkezetek szellőztetéséről, a faanyagok hőkezeléséről. Hallottunk, láttunk igen tanulságos faanyagvédelmi és igazságügyi és statikusi szakértői esettanulmányokat és égési vizsgálatokat.
Felvetődött általában a mérnök-kamarai szakértők, igy a faanyagvédelmi szakértők jövőbeni tervezett továbbképzése, amely - az orvosok kötelező továbbképzésének mintáján - kötelező kreditpontok megszerzésével járna. Ehhez kapcsolódik a VI. Faanyagvédelmi Konferencia ajánlása, amely szerint a Faanyagvédelmi Konferenciákon való részvétel jelentsen meghatározott kreditpontot a (kötelező) továbbképzések során.

2006-05-01 FATÁJ, a beszámolót készítette: Dr. Tóth Sándor László, Foto: Mőcsényi Miklós


XXX. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia volt április 25-én

Ez volt a harmincadik konferencia, a 16 éves FAGOSZ életében, amit azzal kívántunk ünnepélyesebbé tenni, hogy díszvendégként meghívtuk a szövetség eddigi elnökeit és több olyan személyt, akit ez a közösség nagyra becsül, illetve aki visszavonul az aktív fakereskedértől. Itt jelentettük be, az elnökség döntését, hogy dr. Erdős Lászlót a Szövetség örökös tiszteletbeli taggá fogadta, valamint hogy közgyűlési előkészületek alapján az elnökség tajai közé kooptálta Nagy Gábor urat, az ERDÉRT vezérigazgatóját.
A díszvendégként hívtuk meg: Dr. Alpár Tibor, Ébli György, Czebei Sándor, Cserép János, Nádasi gyöngyi, Kovács Gábor, Pethő József, Sódar Pál, Kenyeres Pál, Turák Béla, Szalkay György, dr. Szőnyi László, dr. Erdős László.

Az előadások közül négynek letölthetőek az állományai (kattintson a kis Katintson a táblázat hasonló ikonjaira az előadások anyagaiért ikonokra az alábbi táblázatban), a pódiumvitához nem volt előre írott vetített anyag.


A rönk értékesítés lehetőségei, nehézségei, fűrészipari alapanyag beszerzés és termék értékesítés - Pódiumvita

Gál Ferenc, ügyvezető, FAGUSS Kft., Mezővári Miklós, ügyvezető, Mezővári és Tsai.Kft., Pfeiffer Zoltán, kereskedelmi ov., ZALAERDŐ Zrt.
Klemencsics András: Erdészeti támogatások, Erdőtörvény
főosztályvezető, FVM Erdészeti Főosztály
Klemencsics András: Erdészeti támogatások, Erdőtörvény
Szép Tibor: Az EU Erdészeti Akció Terve
fahasználati és kereskedelmi igazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Szép Tibor: Az EU Erdészeti Akció Terve
Dr. Molnár Sándor - Toth Béla: A hazai fűrésziapar válsága
dékán, NYME FMK ; ügyv.igazgató, EKFM Kft.
Dr. Molnár Sándor - Toth Béla: A hazai fűrésziapar válsága
Dr. Molnár Sándor: Az Erdészeti és Faipari Regionális Egyetemi Tudásközpont project eddigi eredményeinek bemutatása
dékán, NYME Faipari Mérnöki Kar
Dr. Molnár Sándor: Az ERFARET eredményei

A konferencia részletes progját és a jelen volt mintegy 120 szakember névsorát és kapcsolati adatait a FAGOSZ honlap ESEMÉNYEK menü alatt találhatja meg.
2006-05-23 FATÁJ, Foto: Mőcsényi Miklós


EMVA fórum volt erdészeti érdekképviseletek és zöld szervezetek részére április 20-án az FVM-ben

Kapcsolódó cikk a Forestpressben.


Fatermékek a lakberendezésben, LOSZ-FAGOSZ termékbemutató

A Lakberendezők Országos Szövetsége és a FAGOSZ titkárságai közvetlenül egymás mellett működnek. Szó szót követett és végül április 19-én létrejött az a termékbemutató, ahol három cég - közülük kettő Szövetségünk tagja - bemutatta termékeit a lakberendezőknek. Jó fogadtatása volt a kezdeményezésnek, hiszen több mint negyvenen résztvettek és a délután 4 órai kezdet ellenére hosszan kitartott a hallgatóság, sőt élénken érdeklődtek. A LOSZ részéről Zámborszky Éva elnökségi tag nyitotta meg az eseményt, majd a FAGOSZ-t Mőcsényi Miklós főtitkár mutatta be és következtek a cégek termékeikkel, illetve a lakberendezők élénkérdeklődése, konzultációja.
Az Újkígyósi Falamezüzem Bt. rétegeltlemez, furnér , furnérral színelt falemez, valamint idomprésel székülés termékeit mutatta be. Sőt, az előadásukban nem csak a termékek de a gyártási eljárás ismertetése is szerepelt, hiszen - amint sejtették és ez be is bizonyosodott - a lakberendezők a gyártási technológiáról eddig mástól nem kaptak tájékoztatást. Ugyanakkor láthatóan érdekelte őket, illetve így könnyebbé válhat majd a későbbi megrendeléseknél a technikai részletek egyeztetése. A gyártási eljárást Faragó Máté technológus (bal oldali kép), a termékeket pedig Oláh László belkereskedelmi vezető ismertette.
Gajzágó György a MULTINETWORK Kft. cégvezetője a Perfetti struktúrlemezeket ismertette. A lemezek érdekessége, hogy attól több - mármint a megjelenés szempontjából - ez a lemez, amit elvesznek belőle. A kétoldalon furnérozott, illetve laminátos MDF / HDF magvú lemezekbe raszter rendszerben négyzet, kör, háromszög vagy más alakú lukakat vágtak, amitől így érdekes, új belsőépítészeti megoldások hozhatók létre.
A cég ezt az alkalmat használta fel, hogy bejelentse a Multinetwork-LOSZ közös "Perfetti a lakberendezésben - 2006" pályázatot, melynek célja e lemezek és a kapcsolódó rendszerelemek népszerűsítése, az alkalmazás sokrétűségének feltárása, az eredmények bemutatása.
(A letölthető zip-ben egy három oldalas doc tartalmazza a részleteket.)
A FALCO Zrt. részéről Kovács Tamás kereskedelmi vezető mutatta be a FALCO termékeit általában, majd részletesen a profillécek széles választékát. Képeket láthattunk a profillécek gyártásáról is: az alakra mart MDF lécekre hogyan húzzák rá a kasírozó fóliát. A profilléc öltöztet, felhasználása egyszerű. Ugyanakkor már egyre több olyan színe van a FALCO-nak, amelyeknél teljes színazonos termékpalettát tud kínálni: a lap, az élborítás, a profilléc, a hátlap mind azonos.
Ezt a bemutatót igen érdekesen egészítette ki az F-EasySystem Kft. szoftver ismertetése, amit Tóth Zsolt ügyvezető igazgató mondott el. A cég CAD Konyha Stúdió és CAD Interior tervező programjai azon túl, hogy praktikusak és könnyen kezelhetőek, immár tartalmazzák a FALCO teljes decor választékát, ami nagyban segíti a látványos tervezést. Sőt mindkét programba hamarosan beépül a FALCO teljes profilléc választéka is.

2006-05-23 FATÁJ, Foto: Mőcsényi Miklós


Elemzések, tanulmányok a fagazdaságról

A FAGOSZ www.fagosz.hu honlapján a FATÁJ menü alatt találhatja meg az Elemzések, Tanulmányok almenüt, melynek oldaláról letölthetőek

  • az Erdészeti Cím- és Terméktár valamint a Faipari Cím- és Terméktár kiadványok végén megjelent tömör áttekintések a hazai erdőgazdálkodás, faipar és bútoripar legfontosabb adatairól és
  • a FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi konferenciákra megjelent, a fentieknél részletesebb, a változásokat is taglaló elemzések.

Az oldalra a napokban feltöltöttük az újabb elemeket. Köszönettel vesszünk bármely visszajelzést ezekkel kapcsolatban.
2006-04-24 FATÁJ


Céghírek

A fűrészáru kereskedelemmel foglalkozó, Solton bejegyzett, Dunaújvárosban és Bátyán telephellyel rendelkező Monitor Kft. belépett tagnak a FAGOSZ-ba április végén. A cég ügyvezetője: Szűcs Imre, Tel: (78) 488-053, e-mail: szucsimre@emitelnet.hu

Az Alföldi Erdőkért Egyesület áprilisi ülésén Sódar Pál urat (20/572-81-92) választotta elnökéül. A szervezet titkára: Szulcsán Gábor (30/431-57-73). Kapcsolat: 6000 Kecskemét, Külső-Szegedi út 135. Tel.:76/501-600, FaX:76/321-048 szulcsang@freemail.hu , www.aee.hu

Az ÚFA Bt-nél megváltoztak az e-mail címek: vezeteknev.keresztnev@ufa.hu felépítésűek az új személyes címek, például: mihucz.gyorgy@ufa.hu , olah.laszlo@ufa.hu , kasa.arpad@ufa.hu , jarabek.szabolcs@ufa.hu , sipos.roland@ufa.hu , mihucz.boglarka@ufa.hu

A Győr mellett Enesén fűrészüzemet működtető GTO-HOLZ Kft. új e-mail címe: kc2004@t-online.hu

Pfaff Ferenc egyéni vállalkozó mint TECO képviselet megszűnteti tevékenységét és kilépett a FAGOSZ-ból. Ugyanakkor a QUERCUS-Product Kft. mint TECO képviselet Paff Ferenc ügyvezetésével elindítja tevékenységét és belépett a FAGOSZ-ba. Mobil: (20) 938-6048, e-mail: pfaff@t-online.hu

2006-04-17 ... FATÁJ


Események

Május 25. (csütörtök) 10 óra: Az Orosz Föderáció Kereskedelmi és Iparkamarájának szakértői "Hogyan vállalkozzunk Oroszországban?" címmel előadást tartanak az oroszországi cégalapításról, valamint a cégek működését és működtetését érintő jogi, adóügyi és technikai kérdésekről.
BKIK székház VII. emelet Széchenyi terem (Budapest, I ker. Krisztina krt. 99.)
Tolmácsolást biztosítunk. A részvétel ingyenes.
Visszajelzés: MKIK Magyar-Orosz Tagozat Tel:488 2096 Fax: 488-2180 e-mail: szirmay@bkik.hu
Program tartalma: Délelőtt: | Az Orosz KIK bemutatása. | Akkreditáció | képviseletnyitás | A külföldi cégek tevékenységének legalizálására alkalmas egyéb eljárások | adóztatás || Délután: | képviselet nyitás, bezárás, hosszabbítás | az Orosz KIK szolgáltatásai | cégalapítás 100% külf.tőkével || mindkét szakaszban kolzultációk

Május 24. szerdán 10 órától: Néhány igazság a matracokról címmel lesz előadás a Szigedi Bútorházban (1134 Budapest, Lehel u. 4/b.)


Sajtószemle

Erdőhasználat Romániában: ,,Akinek vannak kapcsolatai, az ott vág és annyit, ahol és amennyit csak akar" - sommázta a környezeti szempontból tragikus méreteket öltött székelyföldi és általában a romániai erdőirtást Becsek Garda Dezső gyergyószentmiklósi RMDSZ-es képviselő, a jelenség kivizsgálására alakult parlamenti bizottság tagja. További részletek: HVG.hu 05-17

Fenntartási, üzemeltetési gondokkal küzd a Szombathelyen lévő Kámoni Arborétum, s vele együtt a működtető (kezelő) Erdészeti Tudományi Intézet is, írja a Nyugat.hu. A központi költségvetési megvonások miatt egyre kevesebb pénz jut az üzemeltetésre - mondta el Dr. Borovics Attila, az intézet igazgatója. Egyelőre szó sincs az arborétum bezárásáról, hiszen a Kámoni Arborétum a megye egyik leglátogatottabb kertje. A jelenlegi helyzet miatt azonban valószínűleg esik a fenntartás színvonala, ami a park gondozottságában mutatkozik majd meg legelőször. Ez az arborértum az ERTI Sárvári Állomásához tartozik. Április végén Szombathely Környezetvédelmi Szakmai Bizottsága is foglalkozozz az üggyel, mert a kezelő ERTI költségvetését 2006-ra 30%-kal csökkentették, ami az arborétumra is komoly hatással van. Továbbiak: Nyugat.hu 05-10

Vámos Károly erdész, 2006. május elsején vehette át a Környezetvédelemért díjat Bátonyterenyén. Történetét olvashatjuk a NógrádHírlapban

Június 8-11. között lesz a Csaba Expo Békéscsabán. Nagy eredmény, hogy nem csökken a vásár területe és kiállítóinak száma. - Vásárszervezőként nagyon megérezzük, hogy több vállalat bezárt vagy csökkentette a termelését Békéscsabán, a térségben - hangsúlyozta Váradi Zoltán. - Az is szűkülést eredményez, hogy a gyártók nagy része nem külön standon jelenik meg, hanem a forgalmazóknál, több más gyártóval együtt. Van olyan cég, mely minden vásáron jelen volt, de a körbetartozások veszteseként ezt most nem teheti meg. Az egyik bútoripari vállalat képviselője közölte, ő csak kanapéval tudja kifizetni a stand árát. Békés Megyei Hírlap

Visszaszorulóban a parafa dugó, veszélyben a paratölgy erdők? A Mediterráneumban található paratölgy erdőségek háromnegyedét a pusztulás veszélye fenyegeti, amennyiben a borászat és a pezsgőgyártás nem támaszt elegendő igényt a parafa dugók iránt az egyre szélesebb körben terjedő műanyag változattal szemben. Szakértők szerint ennek nemcsak komoly környezeti, hanem gazdasági következményei is lehetnek. (FATÁJ: Nocsak egy újabb termék, illetve piaci terület, ahol a fa, a természetes anyag veszít a műanyaggal szemben? A műanyaggal, amelyik nem bomlik le, előállítása több energiát igényelt mint a fa és nagy valószínűséggel kőolaj az alapanyag.) További részletek: National Geographic.

Felavatták a Jeli Arborétumban újonnan elkészült Ambróczy-emlékházat, amely a parkban elsőként rododendronokat telepítő kertépítő grófnak állít emléket. Az épület a többi közt konferenciáknak és az arborétumi kutatásoknak is helyet biztosít majd mondta Bakó Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója. Az újítási munkálatok nem fejeződnek be a látogatható területet a cég bűvíteni kívánja és további tavakat is létesítsenek. Az arborétum egyébként nagyon népszerű a hazai és a külföldi látogatók körében is, évente legalább 40 ezren keresik fel a parkot. Nyugat.hu 05-16

Május 16-án a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. bemutatta kiserőművét, melyet a Biohő Kft üzemeltet. Erről beszámolt: National Geographic 05-16 , HVG.hu 05-16 , Híradó 05-16 , MNO.hu 05-16 , mfor.hu ,

Kicserélődött a Magyar Madártani Egyesület vezetősége. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szombati kongresszusán az előző elnökség lemondott, jelentésüket a küldöttek nagy többsége nem fogadta el. Az új elnökségre az MME megreformálásának nehéz feladata vár. Greenfo 05-15

Az ERDÉRT konzorciumé lett a Szabadkikötő: Ötmilliárd forintra tornászta fel a korábbi hárommilliárddal szemben Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) árát a harmadik privatizációs pályázaton az ÁPV Zrt. A privatizációs szervezet az Erdért Zrt., az Erdért Ingatlanhasznosító Kft. és a Multicont Terminál Szolgáltató Kft. konzorciumának ítélte a BSZL 99 százalékos részvénycsomagját, s ezzel a csepeli szabad kikötő 75 évre szóló üzemeltetési és haszonélvezeti jogát. VG.hu 05-12
A befektetői hármas az ÁPV Rt.-nek beadott ajánlatában összesen 13 milliárd forintnyi fejlesztést vállalt. Ebből az összegből kell megújulnia a többi között a kikötő elavult külső és belső infrastruktúrájának. A konzorcium ígéretet tett arra is, hogy a kikötő területén elvégzi a talaj mentesítését, az évtizedes olaj- és egyéb szennyeződések felszámolását. Emellett programban van a kikötői szolgáltatások fejlesztése is. Ezen belül a legnagyobb falat a konténerterminál fejlesztése lesz. A befektetők vállalták azt is, hogy a területet kikötőként üzemeltetik tovább, és fenntartják közforgalmúságát. Ezenfelül hat évig nem értékesíthetik a BSzL részvényeit, amelyekre egyébként az ÁPV Rt.-nek elővásárlási joga van. NOL.hu 05-12

Fából alkohol? A francia nemzeti bioenergia-program támogatásával konzorcium alakult annak kutatására, miként lehet facellulózból gazdaságosan etanolt előállítani. A kísérleti üzem műszaki és gazdasági eredményeit összegző tanulmány elkészítését 2009 végére tervezik. Az 1,2 millió eurós projekt vezetője a Bordeaux-i Egyetem fafeldolgozási kutatóintézete, az Institute du Pin. Bloomberg VG.hu 05-10
FATÁJ: Az Institute du Pin honlapja természetesen csak francia nyelvű.

Itt a kullancsszezon. Kullancstérkép és visszaküldési kampány: részletek a KisalföldOnline-ban, SomogyiHírlap

A Geppetto Milánóban: A magyar tervezőcég harmadik alkalommal vett részt a Salone Satellite kiállításon. A sikeres magyar bútortervező cégmost tartotta nemzetközi bemutatóját legújabb termékének, a Bay Audio elektrosztatikus hangfalnak. A különlegesen lapos, élvonalbeli technológiájú terméket hanghűsége és dinamikája a világ legjobbjai közé emeli. A hangfal Bay Zoltán elektromérnök évtizedes fejlesztőmunkájának és a Geppetto design-nak köszönhetően a csúcstechnológia és a kifinomult elegancia tökéletes kombinációjának megjelenítője. A sikeres magyar bútortervező cég, a Geppetto Design Stúdió már harmadszorra, egyedüli magyar kiállítóként vett részt a neves milánói bútorkiállításon, a Salone Satellite-en. A 2006. április 5. és 10. között megrendezett kiállítás, ahol csak sikeres pályázati elbírálás után lehet kiállítani, évek óta a design cégek bemutatkozásának egyik legfontosabb színtere és idén több mint 200.000 látogatót vonzott. Az Elek testvérek által vezetett cég a kiállítás tervezői részlegén tartotta nemzetközi bemutatóját legújabb termékének, a Bay Audio elektrosztatikus, high end hangfalnak. További részletek: eletforma.hu FATÁJ: A "lapos hangfal" és designere is megtekinthető a FATÁJ2006_09 lapszámban a Lakástrend és Design vásárról adott képes beszámolóban, hol a második képsor első képe a Gepetto stand.

Május 1-től már tizenhat uniós országban teljesen szabad a magyarok munkavállalása. A legfontosabb kettő, Ausztria és Németország azonban további három évre elzárkózik.
Németországban a szolgáltatási védzáradék is érvényben marad, azaz az építőipar, a belsőépítészet és takarítás ágazata még a cégek számára is korlátozottan hozzáférhető külföldről. Berlin már azt is jelezte, hogy 2011-ig kívánja kihúzni a korlátozással. Ez a munkaerőstop végső határa, ráadásul 2009 májusától már tételesen bizonyítania kell Brüsszelben, hogy milyen fennakadásokat okozna a kívülrekedtek beengedése. Öt tagország található a szürkezónában, azaz többé-kevésbé nyit. Olaszországban a kvótát emelik meg 170 ezer fővel (a nyolc kelet-közép-európai új tagra együttesen), míg Dániában marad az engedélyeztetési rendszer - de az lényegében szabadságot ad a jóhiszeműnek tartott, azaz a helyi béreknek alá nem ígérő migránsoknak. A belgák, a luxemburgiak és a franciák egyes ágazatokban nyitnak - utóbbiak hét ágazat 612 foglalkozási körében. Ez párizsi számítások szerint országszerte 700 ezer álláshelyet érint. nol.hu 05-02

Szakmunkások fakitermelő versenye volt: az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakközépiskola és a szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola erdészeti szakmunkástanulói mérkőztek meg. Tizenkét végzős diák mérte össze tudását csütörtökön az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakközépiskolában, az országos szakmai versenyen. delmagyar.hu 04-29

A Vértesi Erőműt két éve foglalkoztatja miként lehetne megoldani 4 meglévő kazánjában a széntüzelés mellett a biomassza-tüzelést. A tavaly júniusi igazgatósági döntés után megkezdődhetett az 1-es és a 2-es kazánok átalakítása. Az előbbinél a munkálatok már befejeződtek. Itt most csak szenet égetnek, majd ősszel kezdődik a biomassza-tüzelés próbája. A tervek szerint a tüzelőanyag legfeljebb 30 százalékát adnák a faaprítékok és az energianád. A sikeres próbák után folytatják a többi három kazán átalakítását vegyes tüzelésűvé. A tűzifaellátásról a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. gondoskodik, évente 80-100 ezer tonnát szállít a Vért.-nek. Az energianád- felhasználással, termesztési jellegzetességénél fogva, csak 2010-től számolnak az erőmű szakemberei. Elképzelhető, hogy a második kazánban faapríték helyett már csak energianádat fognak elégetni. Az erőmű éves igénye a növényből kazánonként 80 ezer tonna lesz, ehhez a mennyiséghez 4-5 ezer hektár ültetvény kell. 24ora.hu

Vizet égetni? Az élő fa nyolcszáz liter vízből "termel" egy kilogramm szenet - A szakemberek nem támogatják a biomasszaerőmű-programot. Takács Gábor, a Megújuló Energia Ipari Társaság vezetője úgy véli, Magyarországon súlyos tervezési problémák vannak. mno.hu 04-29 (Ez egy viszonylag hosszabb cik a fa energetikai használatáról.)

Átalakítás előtt a Forest Focus Program. Az EU és az Európai Parlament ezért egyre behatóbban foglalkozik az árvizek és a folyók vízgyűjtőterületén lévő erdők összefüggéseivel. Ennek keretében átalakítás alatt áll a Szolidaritási Alap és a Forest Focus Program. Az EP Környezetvédelmi Bizottsága április 25-i ülésén szavazott az ún. Estrela-jelentésről, ami a természeti katasztrófákról (tűzvészek, szárasságok, áradások) szól, és ugyancsak jelenleg tárgyalja a Seeber-irányelvet az árvizek értékeléséről és kezeléséről. Az azonban nem az Unió, hanem a mindenkori magyar Kormány hatásköre és feladata, hogy saját területén megakadályozza az erdőlopásokat, minden eszközt megteremtve és alkalmazva annak érdekében, hogy megállítható legyen az egyre növekvőbb mértékű illegális fakitermelést. Olajos Péter, az MDF EP-képviselője. gondola.hu 04-26

Visszatelepítik a nyírfajdot. Több mint száz éve kipusztult hazánkból, de ismét élőhelyre talált a nyírfajd a Nyírerdő ZRt. Gúthi Erdészetében. Itt vannak olyan területek, ahol ez a ritka madár fennmaradhat, és tovább élhet. Először négy tyúk és négy kakas érkezett a számukra előkészített volier komplexumba, az elmúlt év őszén. Hans Aschenbrenner német professzor - aki 40 éve foglalkozik fajdfélékkel - instrukciói alapján próbálják a zárt téri tartást és tenyésztést megtanulni. Ha kialakul egy negyven-ötven tagot számláló törzsállomány, megkísérlik az arra alkalmas élőhelyekre visszatelepíteni. Ezt a programot a Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi Egyesület és a Nyírerdő ZRt. Gúthi Erdészete közösen végzi. Hostisóczki Ákos kerületvezető erdész kijelentette, szó nincs arról, hogy a későbbiekben vadászni szeretnék ezt az újonnan visszatelepített fajt, hanem így színesítenék az erdő faunáját. haon.hu 04-25

Az Ipolyvidéki Zrt. salgótarjáni erdészetének vezetője, Lévárdi György elmondta: hogy tizenegy közmunkással nem csak a bárnai bekötőút környékén, hanem a szőröspusztai völgyben, Inászón, Karancsalja és Salgótarján között, valamint Eresztvényben is összeszedték a hulladékot - összesen száznegyven zsáknyit! Nem kis munka volt végighajlongani az érintett területeket és - ahogyan az erdészetvezető fogalmazott - sajnos, szélmalomharcról van szó. A tapasztalatok szerint pár nap alatt ugyanis újra szemetesek lesznek az út- és erdőszélek... Nógrád megyei Hírlap

Pécs: Hatalmas volt az érdeklődés a közelmúltban meghirdetett szarvasgomba-kereső tanfolyamra. Szőnyi János, a Mecseki Erdészeti Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese elmondta, több mint hatvanan jelentkeztek a tucatnyi helyre. DunántúliNapló 04-24

Sivatagból termőföld: A Green China projekt célja a távol-keleti ország elsivatagosodott területeinek újraélesztése, ennek érdekében fél tucat régióban összesen 6 millió hektár földet kívánnak új életre kelteni. A szlovákiai zólyomi erdészet alvállalkozójaként ebbe igyekszik bekapcsolódni az Agro.bio Hungary Kft., amely egy speciális baktérium-oltóanyagot fejlesztett ki. Ez alkalmas arra, hogy a rendkívül rossz minőségű talajon is biztosítsa a növények kifejlődéséhez szükséges tápanyagmennyiséget. A levegőben található nitrogén megkötésén alapuló technológia hasznosítási jogát az Agro.bio 2001-ben vásárolta meg, s a belföldi felhasználás mellett ma már tucatnyi országba exportálják a talajbaktérium-oltóanyagot. További részletek: VGO (FATÁJ: Lehet hogy az anyag, illetve eljárás a hazai erdősítéseknél is használható??)

Az ár levonult, a kár akár százmillió forint is lehet Gemenc erdejében. Jelentős az állatpusztulás, több erdei út is megrongálódott. Szemmel láthatóan csökkent a vízszint, ám a már szárazon lévő víkendházak falán is látható, meddig ért a Duna vize. - Szarvasok és vaddisznók tetemeit tízes nagyságrendben találtunk. Két konténernyi elpusztult állatot szállíttattunk el idáig - mondta Máté Béla, a Gemenc Zrt., bajai Duna-partig nyúló szekszárdi erdészetének vezetője. - Ez töredéke az elpusztult állatoknak, mert az erdő sűrűbb részeire mi sem tudunk behatolni. Pedig a legnagyobb veszély ott leselkedett a legyengült állatokra. Talán több száz vadmalac lett idén az árvíz áldozata. A rezéti töltést elmosta az ár. Ez több helyen is előfordult, ezeknek a helyreállítása negyvenmillió forintba is belekerülhet. A vaddisznóvadászat akár három évig is elmaradhat, ez is nagy kiesés. Ehhez jön még a kisvasút, az erdei utak helyreállítása. A kár becsült értéke százmillió forint. Petőfi Népe 04-22

A Pilisi Parkerdő Zrt felújította a Rám-szakadék pihenőhelyeit és biztonsági berendezéseit (200 m új korlát és több létra készült) 4,5 M Ft-ból. Greenfo 04-19 , National Geographic 04-20

52 új munkahely létesül Mezőberényben: a Saqqara Bútor Bútorgyártó Kft. létszámbővítési terveinek megvalósításához a cég 104 M Ft-ot nyert a helyi munkahelyteremtő beruházást segítő pályázaton. A vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést április 20-án írta alá Csizmár Gábor miniszter és László Mihály, a cég ügyvezető igazgatója. VG
László Mihály, a magyar tulajdonú vállalkozás ügyvezető igazgatója ápr. 20-án csütörtökön bejelentette: első ütemben az egykori, már két éve nem működő Mezőberényi Faipari Szövetkezet területén fűrész-, valamint táblásító üzemet kívánnak létrehozni, illetve egy 1750 négyzetméteres termelőcsarnokot építenek. Az első ütem kivitelezése 266 millió forintba kerül, amelyhez a Békés Megyei Területfejlesztési Tanács pályázat útján 104 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Az új vállalkozás, amely a település faipari hagyományaira épít, várhatóan idén májusban kezdi meg tevékenységét. Eleinte 8-12 dolgozót fog foglalkoztatni, majd az üzemcsarnok felépítését követően egészül ki a létszám, a pályázatban vállalt 52 főre. A következő ütemben kezdik meg a kész bútorok gyártását. Az új mezőberényi vállalkozás elsősorban a német piacra kíván felsőközép, illetve felső kategóriájú, fából készült bútorokat gyártani. mfor.hu 04-20
Az ügyvezető igazgató jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezik, hiszen korábban mintegy húsz évig bútoripari külkereskedelemmel foglalkozott. László Mihály hozta létre Dunakeszin - német, osztrák és svájci vállalkozók bevonásával - Magyarország első ipari parkját 1994-ben. Kérdésünkre a befektető leszögezte, mivel a bútorgyártás nem veszi igénybe az ingatlan egészét, szeretne német vállalkozókat Mezőberénybe, az üzem üres területeire csábítani. Békés Megyei Hírlap

Egy kínai dísznövénynád nemesített alfajának országos termelését tervezi a Nád MPS-H Kft., mégpedig energetikai hasznosításra. A projektgazdák nem csekély elfogultsággal "új hungarikumként" emlegetik a Miscanthus sinensis "Tatai" nevű növényt, amelyet egy évtizedig tartó, államilag is támogatott munkával nemesített Marosvölgyi Béla, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem professzora, a Magyar Biomassza Társaság elnöke és Pintér Zoltán, a kísérleteknek helyet adó Parképítő Rt. igazgatója. "Az alapfajtával már évek óta kísérleteznek Németországban és Ausztriában - mondta Marosvölgyi a HVG-nek -, mert nagy fantáziát látnak benne", de tudomása szerint még sehol nem sikerült a "Tataihoz" hasonló, fagyálló és szárazságtűrő fajtát előállítani. További részletek: ... HVG.hu

Kecskeméti Arborétum (62 ha): Az Arborétum immár két évtizede várja a növényvilág szerelmeseit. Idén a látogatók számos új beruházással is találkozhatnak: új esőbeálló, asztalok, padok, szemetesek. A Nyíri út felőli bejáratnál mívesen faragott térkép segíti a tájékozódást. A rönkvárat el kellett bontani, mert nem felelt meg a biztonsági előírásoknak (EU honosított szabványok). Az ÁESZ Kecskeméti Igazgatóságának támogatásával a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. felvállalta egy új, szabványos játszótér létrehozását. Az újjászületett játszóhelyet füvesítés után, május közepén vehetik birtokba a gyerekek. Petőfi Népe

Fejlesztések Szóládon (Szólád a térképen): A holland üdülőfaluban a beruházó még idén felépít húsz nyaralóházat. Megvan már a neve is: Robínia-park. Egy faipari, valamint egy csónaképítő és -javító üzem is a faluba települ. Somogyi Hírlap

KIKA: Hattagú lesz idén az osztrák bútorlánc Magyarországon. A létszám 400-ról 700-800 főre nő. A terjeszkedést a vállalat az évek óta átlagos kereskedelmi forgalomnál gyorsabb növekedéssel indokolja. Az új egységek Budapesten az M5-ös kivezető szakaszán, az Auchan mellett, valamint Pécsett és Győrben létesülnek. Utóbbi ápr. 20-án nyit, s mintául szolgál a többi vidéki üzlet számára. Gond a szakképzett munkaerő megtalálása, mivel tapasztalatuk szerint nem képeznek itthon lakberendezési eladókat. Így a cég féléves gyorsképzés keretében trenírozza az új dolgozókat. A bővítéssel a vállalat leelőzheti nagy riválisát, a hazánkban két áruházzal jelen lévő IKEA-t. A Világgazdaság szerint a svéd vetélytárs nem aggódik, stratégiája szerint csak az egymillió lélekszám feletti városokban kíván megjelenni, így az utóbbi időben kelet felé kacsintgat. Világgazdaság, MFO
A KIKA nem titkolt szándéka, hogy ne csupán a fővárosban, de vidéken is az egyik legerősebb lakberendezési és bútoráruházzá váljon. Győrött a Tesco mellett nyitották meg az első vidéki, közel kétmilliárd forintból felépített nagyáruházukat 13.000 négyzetméteren, 300 autóparkolóval, de már épül a pécsi is, és egy-két éven belül Miskolc, Debrecen, valamint Szeged is számíthat egy-egy KIKA-ra. További részletek: ... Kisalföld
Herbert Koch, az osztrák tulajdonos a magyarországi fejlődést látva a további terjeszkedést vélte a legfontosabbnak. A Kika egész Közép-Európában gőzerővel terjeszkedik, Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban is. Az elmúlt hetekben nyitotta meg üzletét Zágrábban és Prágában. Az eddigi beruházások összege meghaladja a 120 millió eurót. A Kika Budapestről történő kimozdulása a konkurenseket is vidéki terjeszkedésre sarkallhatja, ami azt eredményezheti, hogy a vidéken élőknek nem kell okvetlen budapesti túrát tenniük, ha a környéküknél szélesebb lakberendezési kínálattal akarnak megismerkedni. A barkácsláncok terjeszkedésével ez részben már megvalósult, hiszen ezek a cégek bátrabban nyitottak vidéken, és kínálatukban a bútorok és lakberendezési cikkek is megtalálhatók. További barkácsáruházak építése várható országszerte, és új szereplők is belépnek a piacra. A nagy külföldi lakberendezési láncok mellett felnőtt olyan hálózat is, amely boltjaival már lefedi a fél országot. A Retz Bútor mellett pedig vannak olyan több-boltos kisebb cégek is, amelyeknél nem lenne meglepő a vidéki terjeszkedés. Eközben a klasszikus magyar lánc, a Domus visszaszorulóban van, vidéki áruházaiból hatot már bérbe adott a Tescónak. Mivel a fő tulajdonos Fotex már az ingatlanüzletre koncentrál, korántsem lenne meglepő, ha hamarosan a többi Domusba is új bérlők költöznének, ami a cég kereskedelmi tevékenységének a befejezését jelentené. További részletek: ... NOL 04-21

2006-04-17 ... FATÁJ gyűjtés


Tallózás lengyel szaklapokból

Barlinek Ukrajnában (svédpadló) GPD 2006/4:4
A legnagyobb svédpadló gyártó cég a Barlinek az ukrán Vinnica helysgében 140 ezer m3/év kapacitású lombos fűrészüzemet helyezett üzembe. A következő év végéig 2 millió m2 svédpadló gyártására alkalmas üzem is felépül, ahol 400 főt foglalkoztatnak. A két beruházás együttes értéke 140 millió Zl. A cég hazai (lengyelországi) beruházásai is számottevőek: a negyedik padlógyártó sorral a Barlinek kapacitása eléri a 6 millió m2-t évente, amihez egy 320 ezer m3-es fenyő fűrészüzem és 12 500 m2-es disztribuciós centrum, szárítók és rakodólap üzem is járul.

A lombos koncepció GPD 2006/4: 83
A Barlinek S.A.-hoz tartozó lombos fűrészüzemet a Möhringer Wiesentheid DE tervei szerint modernizálták. Az üzem 150 ezer m3-es kapacitásával a legnagyobb és legkorszerűbb padlóburkoló anyag gyártójává vált Lengyelországban. A technológia 1800-as rönkhasító szalagfűrészekre és sorozatvágó körfűrészekre épül és magas kihozatalt biztosít.

Több termelés, kisebb haszon (a lengyel épületasztalos iparban) GPD 2006/4: 10
A lengyel épületasztalos iparban a 2005. évben tovább, mintegy 20%-al növekedett a műanyag ablakok térhódítása és már a piac 3-ét fedte le. A tendencia az egész Európai Unióra is igaz. Csökkent a faablakok értékesítési aránya Lengyelországban és hozamuk is inkább az exporthoz köthető. Az ajtógyártóknak azonban kedvezett a 2005. év: 7 millió db-ot gyártottak. A bejárati ajtóknak még a fele fából készült az országban.

Kis lépésekkel a szerves oldószerek korlátozásában GPD 2006/4: 26
Az Európai Parlament 2004. április 21-én 2007. január elsejét jelölte meg a szerves oldószer-csökkentés határidejeként. Ennek egyik lehetősége a nitrobázisú lakkpác helyett a vizes bázisú pácok alkalmazása, mint ahogy ezt az Akzo Nobel is deklarálta. Egy másik lehetőség az UV lakkok alkalmazása a bútorgyártásban. A szerves oldószerek korlátozását célszerű kis lépésekkel az ipari gyakorlatba bevezetni.

Ellenőrzött eredet GDP 2006/4: 29
A faanyag feldolgozók a hazai alapanyagok mellett egyre gyakrabban nyúlnak a trópusi fákhoz. Amikor nem megy a tiszta FSC (FSC pure) eredetigazolás, akkor még mindig megvan a lehetőség a kevert FSC (FSC mixed ) tanúsítására. Az Európai Unió FLEGT (Forest Law Enforcement, Governance and Trade) programja lehetetlenné teheti az illegális fakereskedelmet az Unió országaiba.

Jó a lengyel faipari munkás GDP 2006/4: 31
A lengyel faipari munkás olcsóbban és többet dolgozik, mint az Unió régebbi országainak hasonló munkásai. Ezzel a megállapítással zárul az elemzés, amely 25 európai uniós tagországban vizsgálta a gyártási költségeket a faiparban. Egy átlagos lengyel 1957 órát dolgozik egy évben (a magyar 1800 órát), míg a német 1360-at. Míg lengyel munkás átlagos személyi költsége 698 euro/fő (a magyaré 764 ) addíg az európai átlag 2950 euro/fő és ugyanezen mutató Németországban 3710 euro/fő a 2003. évi adatok alapján.

Amerika meghódítói GPD 2006/4:36
A kerti bútorok gyártói között egyre nagyobb az érdeklődés a Wolmanit CX faanyagvédőszer iránt. A szer gyártója a BASF konszernhez tartozik és hatóanyaga többek között a HDO-réz vegyület, amely már a króm- és arzénmentes favédőszerek közé sorolható. A Dr. Wolman GmbH az első olyan európai cég, amelynek favédő készítményét az Amerikai Egyesült Államokban is bejegyezték. Referenciájaként megemlítendő a Göteborg-i vasútvonal, valamint a Sopot-i moló Lengyelországban.

Könnyebb, mint a forgácslap GPD 2006/4: 44
A Flaxboard márkanevet viselő és a Linopan cég által gyártott lenpozdorja lemezek textilipari hulladékból készülnek és többek között a közösségi helyiségek ajtókereteinek kitöltésére, használják, vagyis olyan helyeken, ahol alapvető követelmény a stabilitás, mérettartóság a hanggátlás és a tűzállóság. A360- 450 kg/m3 térfogatsúlyú len(pozdorja)lemezek jóval könnyebbek a forgácslemeznél , az MDF-nél, egyedül csak az üreges falemezek könnyebbek. Érdekesség, hogy lenpozdorja lemezeket négy gyár állít elő Európában, s ebben is a belga Linopan cég vezet folyamatos préselési technológiájával.

Francia vágásmód GPD 2006/4: 98
A francia LBL Brenta CD cégek fűrészüzemi gépsora függőleges és vizszintes keretfűrészekkel dolgozik. Teljesítőképessége 15-30%-al haladja meg a korábbi gépsorokét. A sor vezérlő pultja a repülőgépek irányító fülkéjéhez hasonlítható, ahová az egész folyamat monitorozása befut.

Davidson mérnök hajlítógépe GPD 206/4: 102
Európában a 19. század elején készítették az első nagyteljesítményű hajlítógépeket. Ezek elterjedéséhez kapcsolható a bútor- és hajógyártás intenzifikálása. Amerikában elsősorban a lovaskocsik és a vasúti vagonok tömegesen gyártott kerekeihez használták a hikori fából hajlított elemeket. Az ipartörténeti szemelvény két amerikai, a new yorki Davidson és vermonti Kilburn mérnökök által kifejlesztett hajlítógép leírását és ábráját tartalmazza.

2006-05-12 FATÁJ, A tallózást készítette: dr. Tóth Sándor a Gazeta Przemyslu Drzewnego lengyel szaklap 2006. évi 4. számából.


ITDH Üzleti hírek

06-17/E/AT-1 Osztrák cég keres akác és bükkfa fűrészárut folyamatosan szállítani képes fűrészüzemeket (méret: 32x125 mm szélesség, 200-300 cm változó hosszúság, gőzölt, szárított).
ERO-Holzelemente Ges mbH
Honlap: www.eroholz.at
Telefon: +43-3854-2808 Fax: +43-3854-2812
E-mail: ero.holzelemente@roschek.at

FAGOSZ titkárság kérése: Kérem értesítse az ITDH-t a cikk cégén lévő címek valamelyikén, ha eredményt ért el az alábbi kapcsolatok bármelyikével.

-------------------
ITDH Beszállítói és Tanácsadó Központ
: Molnár G. Csilla és Bazsó Beáta
Fax: (1) 472-8140, E-mail: uzletihirek@itd.hu Telefon: (1) 472-8150
-------------------

 

Utolsó frissítés: 2006-05-26

Ha van híre a FATÁJ számára, küldje bátran.

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze: