FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-09-30

MEGOSZ éves nagyrendezvénye Somogyszobon a Mocz és Társa Kft-nél volt szeptember 30-án

Idén ősszel a belsősomogyi Mocz és Társa Kft. volt a házigazdája a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége nagyrendezvényének. A cég csemetekertjéhez készült erdei iskola mellett állították fel a rendezvénysátrat, ami alatt összegyűlhetett a mintegy 250 résztvevő. A gyönyörűen előkészített területre érkezés élményét a szép idő öröme tudta még fokozni.

 

 

 

 

 

 

Luzsi József, a MEGOSZ elnöke köszöntött mindenkit, és nagy eredményként említette, hogy már 3 szaktanácsadói központot létrehoztak. Majd rátért a feladatokra, gondokra. Friss hírként érzékelték, hogy a 7 év alatt 1 gazdálkodó csak 1 szerződést köthetne támogatásra. A nyár "eredménye", hogy 3000 ha erdő leégett, 15000 ha pedig aszálykáros a magánerdőkben. Szerinte úniós támogatás kell majd ennek rendbetételére. Nagy lehetőséget lát a fa energetikai hasznosításában, de erről még előadás lesz a délután. Az erdőtörvényben az erdőtulajdonosi jogokat szélesíteni kell, a kötöttségeket padig oldani; ide sorol a járulék megszűnése, az üzemterv, a szabadrendelkezésű erdők, a biztosíték nélküli felújítás, a minimális saját jogú fakitermelés.

Az FVM vezetőivel számos tárgyalásban voltak. Sajnos a megállapodások teljesítése folyamatosan csúszik. A vidékfejlesztési jogcímeket a már jelzett prioritások szerint mielőbb ki kellene írni. Nagyon számítanak a 2007. évi járandóságok kifizetésére. Számít a MEGOSZ arra, hogy az erdőtörvény módosításhoz tett javaslatait fgyelembe veszi a hatóság. Az erdőtelepítés ideje meg közeleg, a természet nem vár. A MEGOSZ együttműködésre törekszik minden partnerrel és hatósággal.

 

Kiss János, a Természeti Erőforrások Főosztályának vezetője átadta Gráf József és Benedek Fülöp szívélyes üdvözletét az egybegyűlteknek. Sajnos nem tudtak eljönni. Lényeges hír, hogy az EU szeptember 19-én elfogadta az ÚMVP-t. Az elhangzott és előre megkapott kérdésekre válaszai:

  • Valóban, az élő szabály szerint a gazda a szaktanácsadást a 7 év alatt 1 alkalommal veheti igénbe, de nem tudja hogy ez hogy került bele. Nincs akadálya annak, hogy minden évbe lehessen szaktanácsadási szolgáltatást igénybevenni, ehhez meg kell változtani a rendeletet 2008. elején. Ezt tervezik tenni.
  • Az erdőtelepítés esetén az MVH még nem készült fel, hogy az okt.8-ig benyújtandó kérdéseket feldolgozza. Tegnapi döntés: aki október 15-ig benyújtja pályázatát, elkezdheti a telepítést, ez nem jelenti a támogatástól elesést. Persze formálisan saját felelősségére foghat bele, hiszen tartalmilag jó pályázatnál is el lehet rontani a kitöltést. A kérelmek tengere érkezik. 15.000 ha-t tudnak befogadni. Ha ennél nincs több, akkor rangsorolás nélkül mindenki nyer.
  • Az APEH-nek a erdőtelepítési támogatás ügyében küldött kérdésre (amire nem volt válasz): Alapválasz: a telepítési támogatás adóköteles, mert a PM a földalapú támogatás analógiáját vette. Azonban az első kivitel és a kigészítő beruhátzások és az ápolás együtt beruházás jellegű, tehát az APEH-el szemben itt van keresnivaló, azonban a jövedelempótló rész esetében nehéz lesz az adót elkerülni. Amint megérkezik a válasz a PM/APEH-től, küldik tovább.
  • 2007. abiotikus károk: Az UMVP-ben erdészeti potenciál helyreállítására lehet pályázni. Előrevették az ügyet, hamarosan lehet majd rá pályázni, de 2008. vége előtt nem tudnak még rá kifizetni. (Ugyanakkor a nemzeti erdészeti kárenyhítési rendszert szeretnék, most indítják a kidolgozását.)
  • 2007. évi kifizetések: a II. né-et az FVM már elküldte, valamiért még nem jutott el a megyékhez. Hamarosan. A III: és a IV: né-i tételeket is még az idén ki akarják fizetni, mert maradványátvitel nincs. Utoljára dec. 14-én utalhatnak.
  • EU erőtelepítési kifizetések: Sajnos nem tudja pontosan mikor lesznek. E héten az adminisztráció nagyobb részén túljutnak, októberben fizetnek. Persze ahol bármiért ellenőrzés van, az halasztó.
  • Erdőtörvény módosítás: A szöveget szeptember végére ígérték. A kormány idén őszi munkatervében szerepel az ügy, a Parlamentében meg nem. Tehát napokon belül a módosítás koncepciója megy a kormány elé. Ebben a MEGOSZ észrevételek szinte mind szerepelnek. (Megjegyés: a tárgyaláson a FAGOSZ is résztvett, a témákkal egyetértve.) A kormány döntése után 2008. első felében kerül a Parlament elé az Etv.módosítás.
  • A járulékot a PM kisadókról szóló salátája fogja eltörölni. Következmény: Az ellenőrzést erősíteni kell majd. Pontosabban: ritkábbak, de szigorúbb szankciójúak lesznek az ellenőrzések.
  • DeMinimimis rengeteg adminisztrációja: Csökken az apparátus létszáma, pontosabb és részletesebb beadványok kellenek. A korábban hatósági munka egy része átcsúszik az integrátorokhoz. + az Etv-n kívül számos egyéb jogszabálynak is meg kell felelni. Más (nem redészeti) támogatásoknál ez már megszokott.
  • Intagrátori támogatás 2008.: él majd a szaktanácsadási rendszer és nemzeti forrásból is lesz integrációra. A szakirányítás tehát 2felől is kap. DE a 2 között nem lehet átfedés!! I ntegrátor = terepi üzemvezetés, szaktanácsadás = irodai admin.
  • 2005. előtti telepítések determinációja: Az államnak helyt kell állnia szerződéseiért. DE 2008-ban és 2009-ben várhatóan csak a befejezett telepítés lesz kifizetve, 2010-ben pedig minden további hátralék is.
  • Közcélú: Felhívta a figyelmet az 1%-os pénzre, amit nem az erdész szakma lobbizott ki. Fontos hogy majd jól kell bemutatni a társadalomnak, hogy ezt a pénzt jó célokra és megfontoltan költötték el. Ezt a zöldek érték el, legyünk nyitottak feléjük!
  • Vidékfejlesztési jogcímek prioritáai: Erre a menetrendre kb. 2 hét múlva tud válaszolni. Csak az tud indulni, amihez az ország a nemzeti részt leteszi. Előnyünk lehet, hogy tételeink az agrárium egyéb tételeihez képest kicsik. Az erdőpotenciál helyreállítás elöl lesz. Meglévő erdők értéknövelése: leghamarabb 2008-ban fizet, de ehhez még rendelet és pályázatbefogadás is kell. (Az állattartás viszi a nagy pénzeket.)

Ezt követően Dr. Gyenesei István parlamenti független képviselő (Somogy, 6. választókörzet) szépen és hosszan beszélt Somogy és az erdők kapcsolatáról.

 

Nádas József az MGSZH Somogyi Edészeti Igazgatóságtól részletesen bemutatta Somogy erdőgazdálkodását, különös tekintettel a magánerdőgazdálkodásra.

 

Eller János Somogyszob polgármestere bemutatta a várost, mely éppen 100 évvel ezelőtt kapta nevét. meg tudták oldani a helyi munkaerő foglalkoztatását. Az önkormányzat pénzügyileg eredményes, minden vezetékes infrastruktúra teljes mára.

 

Mocz András mint házigazda mutatta be cégét, melyet 1996-ban alapított. Akkor a biztonságos erdészeti igazgatói állását hagyta ott a vállalkozásért. Mára kb 1000 ha az integrált területük, 12 ha az intenzív csemetekert. Köszönetet mondott a Bagodi Mezőgép, a Dráva, az Erdőtrans, az FVM, a HM Kaszó, a Nagyatád Szövetkezet, Tóth István integrátor támogatásáért, amivel ők ezt az eseményt segítették.

 

Ezt követően adta át Luzsi József elnök és Sárvári János főtitkár a MEGOSZ elismerését, a Rimler Pál emlékérmet, melynek idei díjazottja: Bartha Pál, aki igen sokat tett a magánerdőgazdálkodási tesztüzemhálózat létrehozásáért és beüzemeléséért, valamint az erdészeti integrációért. Mára a 64 integrátor 160 ezer ha integrált erdőterületen segíti a tulajdonosokat a célszerű erdőgazdálkodásban.

 

 

Az ezt követő kultúrműsor után három német előadó bemutatta a Forst und Holzkluszer Bayernt, a természetvédelmi és erdészeti érdekek ütközését és összehangolását, valamint a biomassza hasznosítás náluk elért eredményeit.

 

 

Az ebédet követően a megjelentek szakmai bemutatón vettek részt, melynek során elsősorban tölgy állományok gazdálkodását ismerték meg.

 

Jegyzetelte, szöveg és fotók: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.