2005.
44.hét


október 31.
-----
november 06.

 

 

 

November 9-13. Bútorvilág Szakvásár

Szerdán nyit és vasárnap zár a Bútorvilág Szakvásár a Budapesti Vásárközpont B és D pavilonjában.
A FAGOSZ a FAJÁTÉK-TÉR kiállítási területen szerepel, a D épületben. Minden érdeklődőt szeretettel látunk a standon.
A 7000 m2-es kiállításon 165 kiállító mutatja be termékeit. A vásár fővédnöke a Bútorszövetség.
Az idei kiállításon a B pavilon vezérfonala az ÉLETMÓD - LIFESTYLE. Nemcsak modelleket, de azok környezetbe való illeszkedési lehetőségeit, s ennek megfelelően változatos megjelenési formái is megjelennek, reprezentálva a ma sokféleségét.
A D pavilonban a sokféleség sokszínűségét mutatja be a VÁSÁRTÉR, kiteljesítve a kínálatot, ötleteket adva a megújuláshoz. Itt mutatkoznak be az Év Asztalosa cím pályázói az Asztalosszövetség szervezésében, s érdekes összeállítást láthatnak a FA-ról mint anyagról a FAGOSZ gondozásában. Válassza a legjobbat a legjobbaktól november 9. és 13. között!
Egy időben rendezett kiállítás: HÓ-SHOW
www.butorvilag.hu, FAGOSZ

A FAGOSZ és a Biomassza Erőművek Egyesülésének közös levele a MEH-hez

Az elektromos törvény szeptemberi módosítása egyrészt jelentősen megemelte a "zöldáram" árát, másrészt engedélykötelessé tette az elsődleges energiaforrás megválasztását és megváltoztatását. Az utóbbi részletszabályainak kidolgozását a törvény a Kormány feladatává tete.
A három erőművet összefogó Biomassza Erőművek Egyesülése és a FAGOSZ elnökei közös levelükben azzal a javaslattal fordultak a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnökéhez, hogy az csak abban az esetben adjon ki további működési engedélyt biomassza alapú elektromos áram termelésre, ha a felhasznált tüzelőanyag a levében megfogalmazott hármas követelménynek megfelel. Ezen túl minden további faigény növekedést, így további energetikai célú felhasználást is széleskörű elemzés kell hogy megelőzzön.
Forrás: FAGOSZ

Vezetőváltás a Csurgói Faipari Kft-nél

A Csurgói Faipari Kft. eddigi ügyveztő igazgatója Honfi Ferenc november elsejével 60 évesen, közös megegyezéssel nyugdíjba ment, és ugyanettől a naptól a SEFAG Rt. 100%-os tulajdonában lévő Kft. ügyvezető igazgatói teendőit Víghné Baltig Ágnes látja el. Víghné Baltig Ágnes ezt megelőzően vezette a BEFAG Rt. Franciavágási Üzemét, a NYÍRERDŐ Rt. Nyírbátori Üzemét, illetve a SEFAG Rt. nemrég megszüntetett Szántódi Üzemét.
Forrás: SEFAG Rt.

Mintegy 100 ezer fővel csökkent az ország lakossága

Október 25-én mutatta be a KSH elnöke a "Magyar statisztikai évkönyv 2004." és a "2005. évi mikrocenzus" első kötetét.
A KSH idei kis népszámlálása szerint 2005. áprilisában 10.090 ezer fő volt a lélekszám, ami a 2001. évi legutóbbi felméréshez képest 1,1% csökkenés.
A lakásállomány 4.173 ezer, amiből 3.937 lakott. 2001. óta 214 ezerrel nőtt a lakott lakások száma, melyekben lakók száma 58 ezer fővel csökkent, így 251 fő/lakás a laksűrüség. A lakott lakások átlagterülete 78 m2, ami +3 m2 2001-hez képest. A tulajdonviszonyok átrendeződése befejeződött. A felszereltségi mutatók (közmű) enyhe javulást jeleznek.
A fenti kapcsolókon a két kiadvány sajtóanyaga olvasható, melyek a KSH oldalán érhetőek el.
Forrás: http://portal.ksh.hu

Évi 12 ezerre nőhet a budapesti lakásépítések száma

A HVB Bank honlapján a Sajtószobában található elemzés szerint:
A budapesti új építésű lakások piaca a 2004-2005-ös lassulás alatt évi 10 ezres kínálat/kereslet szintre látszott beállni, ehhez képes enyhe növekedés várható körülbelül 12 ezer darabra. A teljes lakásépítési tevékenységen belül a vállalkozói lakásépítések aránya Budapesten tartósan 80% felett prognosztizálható. Az éves árnövekedés várhatóan nem fogja meghaladni a mindenkori inflációt, kivéve a luxus jellegű belvárosi és zöldövezeti új építésű lakásokat, ahol a szűk kínálat miatt jelentős árnövekedés várható. A kormányzati politika alapvetően nem fogja elmozdítani a piacot se a bővülés, se a megtorpanás irányába. Ezzel egyidejűleg azonban a forint alapkamat várható csökkenése és a bankok között folyó konkurencia harc valószínűleg rövid távon is jelentősen mérséklik a piaci lakáshitelekkel járó terheket. Mindennek eredményeképpen akár állami kamattámogatás nélkül, a versengő piac maga fog egyre többek számára elfogadható és vállalható feltételekkel lakáshiteleket kínálni.
Forrás: http://www.hvb.hu

Az EU25 fa- és erdőiparának termelése

Az EU 2004. évi bővülésével az addig 136 e ha erdőterület 160 e ha-ra (42% erdősültség), a lábonálló fatömeg pedig 1/3-val 17,9 milliárd m3-re nőtt. Az EUROSTAT-nak "Az EU-25 fa- és erdészeti iparának termelése" című 3 oldalas összeállítása bemutatja az 1961-2001. időszakban a mai EU25 (külön EU15 és EU25) országok összesített ipari hengeresfa, fűrészáru, papír és karton termelésének alakulását, összevetve Kanada és az USA hasonló adataival. Az EU ma a világ összes ipari hengeresfa termelésének 20%-át adja és ezzel az USA után a második (Oroszországénak a duplája). Fűrészáru, falemez és papír-karton esetében pedig az EU25 megelőzi az USÁ-t, Kanadát és Oroszországot is.
A hivatkozott kapcsolón az elemzés angolul, németül és franciául érhető el.
Az EUROSTAT aloldalain böngészve rengeteg elemzés és adat található az EU egszére és egyes országaira is.
Forrás: EUROSTAT, feldolgozta: FAGOSZ

CEI-Bois a formaldehid ügyről

Az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois) november 4-i tájékoztatása a formaldehid ügy jelen állásáról: A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC International Agency on Cancer Research) 2004. tavaszán átminősítette a formaldehidet "rákkeltő" kategóriába. Ennek komoly hatása lehet a formaldehidet tartalmazó ragasztók használatára. Ugyanakkor az alacsony hígítótartalmú festékek és pácok alkalmazásánál is komoly következmények lehetnek. A legfrissebb fejlesztésekkel lehetett jelentősen csökkenteni az illékony szerves anyag (VOC) tartalmat, és vezették be gyors ütemben a bútorgyártóknál a környezet-barátság javítása érdekében ezen új anyagokat.
Európai Vegyipari Tanácshoz tartozó FormaCare (a formaldehid és erre alapuló termékek gyártói szövetsége: a műgyantaipar szövetsége) készített egy tudományos adatlapot a formaldehidről. Ez a formerdehid besorolásával foglalkozó EU hivatalok részére készült. A következtetést levonó bekezdésből látható, hogy a műgyantaipar szövetsége teljes mértékben támogatja a faipar formaldehiddel kapcsolatos érdekeit, egyértelműen megállapítva: "Megállapítható, hogy az EU jelen besorolása (3. kategória) megfelelő és azt nem kell megváltoztatni."
Forrás: CEI-Bois, feldolgozta: FAGOSZ

FEBO sajtóközlemény

A Fakereskedők Európai szövetsége (FEBO) a Wiesbadenben, október 19-én tartott elnökségi üléséről készített október 25-i közleménye szerint:

  • A FEBO támogatja azt a kezdeményezést, amely szerint az E1-es falemezek formaldehid kibocsátási határértékét 0,1 ppm-ről 0,03 ppm-re sőt ennél is alacsonyabb értékűre kellene csökkenteni önkéntes alapon. A javaslatot Marutzky professzor tette a Wilhelm-Klaudnitz-institute részéről.
  • A FEBO támogatja azt az FSC kezdeményezést, hogy 100% FSC tanusított árukra vonatkozó jel mellett bevezetnének egy vegyes forrásból származó áruikra vonatkozó jelet is: FSC - mixed sources. A tiszta FSC anyag keveredne más, de ellenőrzött anyaggal. Ez utóbbi is kizárná az illegális kitermelésű fát, ha a kitermelés a fokozott erdőértékeket veszélyezteti, a genetikailag módosított szervezeteket és ha az emberek hagyományos és civil jogai sérülnek. A FEBO szerint ez az FSC jel jó eszköz az illegális kitermelésű fa kereskedelme elleni küzdelemben.
  • Franciaországban egy új famarketing finanszírozási rendszert hoztak létre. Kötelezően be kell fizetni az "Assiciation Bois-Foret" (Fa-Erdő Szövetség) alapba a faanyag első átalakításakor: a lábonálló mennyiség után 0,15%-ot, a kitermelt fa után: 0,33%-ot és az iparnak, illetve a fűrészeknek eladott fa után: 0,25%-ot. A FEBO támogatja ezt a francia kezdeményezést. (Szerk.megj.: nem derül ki a hírből, hogy a %-ot pontosan mire vetítve számítják.)

         FAGOSZ tömörítés

Az EU új vidékfejlesztési rendelete

Megjelent az EU Tanácsának új Videkfejlesztesi redelete, amely a régi 1257/1999-est fogja leváltani 2007-2013 között. Száma: 1698/2005. A kapcsolón megjelenő honlapról a magyar szöveg is letölthető. (Az oldalról közvetlenül nem nyitható meg, először le kell tölteni és elmenteni, utána lehet megnyitni. Vigyázat ez a forrás minden iratot LexUriServ.do.pdf fájlnévvel küld, tehát célszerű már a letöltéskor beszédes nevüre átírni a fájl nevét a későbbi keveredések, illetve felülírások elkerülésére.)
Az új rendeletben az erdőgazdálkodás sokkal nagyobb lehetőségeketl kapott, mint ami a 1257/1999es-ben volt, de ezt nemzeti szinten kell érvényesíteni, hiszen itt minden társfinanszírozott intézkédes. Megjelent: 2005.10.21. Életbe lép: 2007.01.01-től. A hazai erdészeti téámogatási rendszert így már hivatalosan is van mihez "idomítani", amihez a vidékfejlesztésben kell a szerepet kiharcolni, mégpedig intézkedések szintjén.
Forrás: EU, PEFC-HU

Skót biomassza erőmű ügyek

Az E.ON biomassza-erőművet épít Nagy-Britanniában
Nagy-Britanniában felépül az ország legnagyobb bioerőműve. A körülbelül 130 millió eurós beruházási értékkel megvalósuló erőművet a német E.ON cég építi a skóciai Lockerbie mellett. A 44 MW-os erőmű 40 ezer háztartás energiaellátását képes majd biztosítani. Az erőmű körülbelül 140 ezer tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátását "váltja ki". Építését már az idén megkezdik és a tervek szerint 2007-ben fejezik be.
A brit energiapolitika célkitűzése, hogy 2010-re a teljes áramtermelés 10 százalékát már megújítható energiaforrásokból biztosítsák. (MTI:dpa - London)

Az Aker Kvaerner épít bioüzemanyaggal működő erőművet Skóciában
A norvég Aker Kvaerner vállalat 50 millió eurós értékben bioüzemanyaggal működő erőművet épít Skóciában, s megbízása értelmében a német Siemens vállalattal közösen szállítja is az üzemanyagot az erőmű számára. Kettejük konzorciuma szállítja jobbára az üzemanyagot a skóciai Lockerbie mellett épülő biomassza-erőmű részére is, amely 130 millió eurós beruházás keretében valósulna meg 2007-re.
Ez utóbbi esetében is a Kvaerner a biomassza fő szállítója, az erőművet viszont a német E.ON vállalat építi és ugyancsak a skóciai Lockerbie térségében. A Kvaerner egyik vállalata, a Kvaerner Power ugyanezen erőműhöz berendezéseket, így például a 126 MW kapacitású fatüzeléses gőzkazánt és a gáztisztító rendszert is szállítja.
(MTI:Dow Jones - Stockholm)

Francia erdőhírek

Dr. Somogyi Norbert úr volt több éven át a párizsi magyar mezőgazdasági attache. Utódja: Pallaga Viktória. Somogyi úr számos elemzést és sajtófigyelést küldött már, az utolsó - már hazatérése után készített - ilyen iratában az erdészetre vonatkozó részlet. A források tavasziak, de a jelenség most is érdekes.

A l'Action Agricole de Tarn-et-Garonne május 6-i száma emlékezet arra, hogy az 1999. decemberi tornádót még mindig nem heverte ki teljesen a francia erdészet és ez a természeti katasztrófa egyben az ágazat teljes átalakulását is elindította. Ennek egyik mozzanata, hogy Midi-Pyrénées régió három erdészeti szövetkezete létrehozott egy szövetkezeti szövetséget "Alliance Forestiere" néven. Céljuk, hogy jobban meg tudjanak felelni az ipari partnerek elvárásainak és jobban ki tudják elégíteni azok nyersanyag igényét, közösen dolgozzanak a fenntartható erdőművelés minél szélesebb elterjesztésén és az ezt tanúsító tanúsítványok beszerzésén, illetve fejlesszék az energiaerdőket és helyi alapanyagból biztosíthassák a térség önkormányzatainak és vállalatainak ilyen igényét.
A másik erdészeti kezdeményezésről a La France Agricole május 20-i száma ír, ez pedig a minőségbiztosítás megteremtése az erdőgazdálkodásban. Ennek lényege, hogy a társadalom és a piac felé az ágazati szereplők közösen bizonyítsák, hogy az adott erdészeti termékek fenntartható erdészeti tevékenységből származnak.
A Le Figaro Économie június 18-i száma "a francia erdők második élete" címmel közöl írást, melyben az erdők piaci forgalmát elemzi. Bármilyen meglepő, ma Franciaországban minden hetedik családnak van legalább egy darabka erdeje, a piac pedig folyamatosan bővül. 2004-ben 12100 parcella cserélt gazdát 107 ezer hektár összes területtel 800 millió euró értékben, ami 2003-hoz képest 15%-os bővülés. Az árak az elmúlt hat évben 52%-kal nőttek, csak 2004-ben 8,5%-kal, így az átlagár 4120 euró lett hektáronként. Egyre élesebb a határvonal a másodlagos lakóhely vagy szabadidős szándékkal vásárolt erdők illetve az erdőgazdálkodásra használt erdők között, az előbbieknél szabályosan "lángol" a piac. Az elmúlt két évben meglódult az erdészeti célú erdők piaca, habár az árak még mindig nem érik el az 1997-es szintet. Oka, hogy a kínai és indiai kereslet hatására új lendületet kapott az ágazat, de az 1999-es sokk még érezteti a hatását, habár maga a tornádó már "csak emlék". Erdőt venni mindazonáltal kedvező befektetés, hiszen az erdők egyrészt mentesülnek az ingatlanadó fizetési kötelezettség alól, másrészt öröklés esetén akár 75%-os illetékmentességet is kaphat az örökös adott feltételek teljesülése esetén. Ahogy bizonyos kondíciók mellett adókedvezményt is igénybe vehet az, aki erdőt vesz - a kedvezmény a vételár 25%-a, de legfeljebb 1425 euró. Viszont a gyakori családi adózás miatt egy házaspár akár 2850 eurót is megtakaríthat az adóból. Forás: Dr. Somogyi Norbert

EFORWOOD project (20 M Euro)

Upsala, Svédország, november 14-15., ekkor indul az EFORWOOD project, melynek 4 év a futamideje, 21 országból 38 szervezet vesz részt benne, teljes 20 millió eurós költségvetéséből 13 millió eurót az Európai Bizottság fedez. (Magyar résztvevő nincs. :(
A cél olyan döntéshozatalt támogató eszköz kifejlesztése, aminek segítségével az európai erdő alapú szektornak a tartamos fejlődéshez hozzájárulását lehet értékelni és fejleszteni gazdasági, környezeti és szociális szempontból. A project az egész európai fa láncot lefedi: az erdőgazdálkodást, az ipari feldolgozást, a fogyasztást, egészen az anyagok és termékek újrahasznosításáig.
A project további részletei megismerhetőek a koordináló SKOGFORSK, illetve az EFI (Európai Erdészeti Intézet) honlapján.
FAGOSZ gyűjtés és tömörítés

Dendrománia

Pósfai György: Dendrománia
Ha valaki nam tudná, hogyan illik a nagy fával fényképezkedni, mi számít nagynak, hogyan kell mérni, mikor keressük a nagyot és sok egyéb hasznos tudnivaló a nagy fák világáról. A mű végén hosszú felsorolás nagy fákról, a helyszínek pontos leírásával.
Találta: Flóra

Erdőmegújítás az ÖKO-Pannon Kht. segítségével

Az ÖKO-Pannon Kht. támogatásával a Pilisi Parkerdő Rt egy 4 ha-os budai erdőrészletet és egy 2 km-es közkedvelt sétautat újított meg a Széher út és a Szépjuhászné útja között az ÖKO-Pannon és a KvVM közös 5ZöldPont környezetvédelmi kampánya keretében. A sétautat október 20-tól már használhatják a természetkedvelők.
Forrás: ÖKO-Pannon Hírlevél 2005/4.

Internet kütyü: világóra

Ha nem tudja hány az óra a világ bármely csücskében, hasznára lehet az időszóna átszámító honlap: The Time Zone Converter.
Találta: FAGOSZ

 

Utolsó frissítés: 2005-11-08

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze: